More

  MINISTARSTVO PROSVETE OD REKTORA NIŠKOG UNIVERZITETA TRAŽI DA REŠI PROBLEM SMENE TRI DEKANA

  • Ministastvo prosvete najavilo je danas da će se sastati sa rektorom Univerziteta u Nišu kako bi rešili problem što saveti Fakulteta umetnosti, Građevinsko-arhitektonskog fakulteta i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja neće da smene dekane
  • Agencija za borbu protiv korupcije donela je rešenja za razrešenje dekana ta tri fakulteta, Suzane Kostić, Petra Mitkovića i Milovana Bratića, što oni nisu prihvatili, iako su fakulteti u obavezi da postupaju u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, saopštilo je Ministarstvo
  • Predstavnici Ministarstva obavestiće rektora da je dužan da preduzme mere na koje je ovlašćen Zakonom o visokom obrazovanju u situaciji kada organ poslovođenja ne ispunjava uslove za obavljanje te funkcije
  • Zakon o visokom obrazovanju propisuje da organ poslovođenja ne može da bude osoba koja je pravnosnažnom presudom osuđena za različita krivična dela, koja je teže prekršila kodeks profesionalne etike, ali i za koju je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku za razrešenje-navelo je Ministarstvo prosvete

  Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavili su danas da će se tokom ove sedmice sastati sa rektorom Univerziteta u Nišu, Draganom Antićem kako bi se našlo rešenje za to što saveti Fakulteta umetnosti, Građevinsko-arhitektonskog fakulteta i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja nisu smenili dekane.

  -Agencija za borbu protiv korupcije donela je rešenja za razrešenje dekana ta tri fakulteta, Suzane Kostić, Petra Mitkovića i Milovana Bratića, što oni nisu prihvatili, iako su fakulteti u obavezi da postupaju u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, ostalim zakonima i poštuju odluke, mere, rešenja državnih organa, u ovom slučaju Agencije za borbu protiv korupcije, navelo je to ministarstvo.

  Predstavnici Ministarstva razgovaraće sa rektorom kako bi preduzeo mere na koje je ovlašćen Zakonom o visokom obrazovanju u situaciji kada organ poslovođenja ne ispunjava uslove za obavljanje te funkcije.

  -Zakon o visokom obrazovanju propisuje da organ poslovođenja ne može da bude osoba koja je pravnosnažnom presudom osuđena za različita krivična dela, koja je teže prekršila kodeks profesionalne etike, ali i za koju je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku za razrešenje- dodaje se u saopštenju.

  Podseća se da je preporuka za razrešenje istovremeno i etičko pitanje, imajući u vidu da je jedan od osnovnih principa visokog obrazovanja akademski integritet, koji se zasniva na očuvanju dostojanstva profesije, unapređenju moralnih vrednosti i podizanju svesti o odgovornosti svih članova akademske zajednice.  

  Inače, grupa od dvadesetak profesora Fakulteta umetnosti počela je da protestvuje ispred Rektorata Univerziteta u Nišu zato što Savet fakulteta nije smenio dekanku Kostić.

  Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je smenu dekanke Kostić jer je na Fakultetu umetnosti zaposlila sina tadašnjeg predsednika Saveta fakulteta, angažovala svoju sestru, advokata iz Leskovca, kao pravnog zastupnika Fakulteta zbog mobinga jedne od profesorki. Fakultet je sestri Kostićeve za advokatske usluge platio 273.000 dinara.

  Smena dekana Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja preporučena je jer je  sklopio sporazum o saradnji sa Džudo klubom „Kinezis“, čiji je osnivač. Agencija je utvrdila da je Bratić jednog od trenera tog kluba zaposlio kao domara na svom fakultetu. U rešenju Agencije navodi se da je Bratić prekršio zakon tako što je, kao član Saveta Univerziteta u Nišu, učestvovao u izboru svoje ćerke, inače profesorke na Fakultetu umetnosti, u Komitet za etička pitanja Univerziteta, a da to nije prijavio Agenciji.

  Agencija je za dekana Građevinskog-arhitektonskog fakulteta utvrdila da je zaposlio ćerku prodekana i sina člana Saveta fakulteta za asistente, dok je u isto vreme prodekan Fakulteta potpisao ugovor o radu sa dekanovim sinom.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi