More

  MINISTARSTVO PRIVREDE: SVAKI PETI MEDIJ RASKINUO UGOVOR O PRIVATIZACIJI

  • Od ukupno 34 medija u Srbiji čiji su osnivači lokalne samouprave i koji su uspešno privatizovani do 31. oktobra 2015. godine, što je rok određen medijskim zakonima, skoro svaki peti medij je raskinuo ugovor o privatizaciji, podaci su Ministarstva privrede
  • Od  16 medija iz te kategorije koji nisu uspeli da se privatizuju u zakonskom roku  protiv polovine je pokrenut stečajni postupak. Besplatne akcije zaposlenim i bivšim zaposlenima raspodeljene se u 15 neuspešno privatizovanih medija, saopštilo je Ministarstvo
  • Ministarstvo je navelo da se dve i po godine po isteku zakonskog roka „preduzimaju aktivnosti na sprovođenju postupka privatizacije“ medija koji nisu uspešno privatizovani
  • Ministarstvo je potvrdilo da je kontrola ispunjenja ugovornih i drugih obaveza novih vlasnika medija koju sprovode državni organi nadležni za privatizaciju samo delimična
  • U Srbiji je do 31. oktobra 2015. godine trebalo da bude privatizovano 73 izdavača medija u vlasništvu države i lokalnih samouprava. Za 50 takvih medija oglašen je javni poziv za prodaju, od čega je 34 medija uspešno privatizovano, dok je 16 dobilo mogućnost da se privatizuje prenosom kapitala zaposlenima bez naknade  

  foto: BIRN Srbija

  Od ukupno 34 medija u Srbiji čiji su osnivači lokalne samouprave i koji su uspešno privatizovani do 31. oktobra 2015. godine, što je rok određen Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima, skoro svaki peti medij je raskinuo ugovor o privatizaciji. Od 16 medija iz ove kategorije koji u tom roku nisu uspeli da se privatizuju protiv polovine je pokrenut stečajni postupak, pokazuju podaci Ministarstva privrede Republike Srbije, dostavljeni BIRN-u.

  – Nadamo se da će nova Medijska strategija uzeti u obzir ovakve podatke i da neće ići u pravcu povećanja državnog uticaja na medije, već da će naći druge modalitete javnih politika kojima će štiti javni interes u oblasti javnog informisanja- kaže Tanja Maksić, koordinatorka programa BIRN-a, dodajući da je „dobro što su podaci koji omogućavaju praćenje kretanja državnog vlasništva u medijima javno dostupni“.

  Maksić kaže da je posebno važno pratiti status onih medija koji su „vraceni“ na upravljanje lokalnim samoupravama koje treba da ih pripreme za novi krug privatizacije, a naročito kako će taj proces uticati na finansiranje javnog interesa i proces projektnog finansiranja.

  Ministarstvo privrede je potvrdilo da je kontrola ispunjenja ugovornih i drugih obaveza novih vlasnika medija od strane državnih organa nadležnih za privatizaciju samo delimična. Ono je saopštilo da kontroliše ispunjenje ugovornih obaveza novih vlasnika samo „na osnovu izveštaja ovlašćenog revizora, kao i na osnovu procene sudskog veštaka za predmet investiranja“, kao i da ispunjenje obaveze o kontinuitetu poslovanja tih medija „utvrđuje isključivo na osnovu pisanog izveštaja REM-a“.

  Prema podacima ovog Ministarstva, ugovori o prodaji kapitala raskinuti su sa šest medija čiji su osnivači lokalne samouprave i koji su privatizovanu u zakonskom roku. Ugovori su raskinuti sa ,,Nedeljnim novinama“ iz Bačke Palanke, ,,RTV Pruga“ iz Lajkovca, “TV Blace“ iz Blaca, ,,RTV Kragujevac“ iz Kragujevca, „Radiom Barajevo“ iz Barajeva i ,,Radiom Valjevo“ iz Valjeva. Nakon toga protiv dva od šest medija- „RTV Pruga“ i „TV Blace“, pokrenut je stečajni postupak.

  Ministarstvo je navelo i da je od 16 izdavača medija koji nisu privatizovani u zakonskom roku protiv osam pokrenut stečajni postupak. U stečajnom postupku su NIG „Svetlost“ iz Kragujevca, RTV „Mladenovac“ iz Mladenovca,„Radio Sombor“ iz Sombora, „Pobeda“ iz Kruševca, „RTV Vrnjačka Banja“  iz Vrnjačke Banje, „Radio Drina“ iz Zvornika, „Radio stanica Despotovac“ iz Despotovca i „Radio Obrenovac“ iz Obrenovca.

  U Ministarstvu su kazali da su besplatne akcije zaposlenim i bivšim zaposlenima raspodeljene u 15 medija koji se nisu uspešno privatizovali u zakonskom roku. To je učinjeno u „Dnevniku“ iz Novog Sada, NIPD „Reč naroda“ iz Požarevca, „TV Smederevo“ iz Smedereva, „Štampi, radiju i filmu“ iz Bora, JNI „Reč radnika“ iz Aleksinca, „Radio televiziji Vranje“ iz Vranja, „Našem glasu“ iz Smedereva, „Radiju Subotica“ iz Subotice, „Informativnom centru“ Odžaci iz Odžaka, „Radiju Bačka“ iz Bača, „RTV BAP“ iz Bačke Palanke, „RTV Trstenik“ iz Trestenika, „Radiju Bujanovac“ iz Bujanovca, „Informativnom centru Tutin“ iz Tutina, „Informativnom javnom preduzeću Preševo“ iz Preševa.

  Ministarstvo privrede je, takođe, navelo da se, i dve i po godine po isteku zakonskog roka, za medije iz ove kategorije koji nisu uspešno privatizovani „preduzimaju aktivnosti na sprovođenju postupka privatizacije, u skladu sa zakonom i u saradnji sa lokalnom samoupravom“.

  Prema postojećim propisima, kapital još uvek neprivatizovanih medija prelazi u državni Registar akcija i udela, a nakon toga se raspisuju nove privatizacije.

  Ministarstvo, takođe, na osnovu Uredbe o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija, može da prenese bez naknade medijski kapital u državnom Registru gradovima ili opštinama na čijoj teritoriji je sedište izdavača medija, do sticanja uslova za novu privatizaciju. Ovakva odluka se donosi na zahtev lokalne samouprave, a uz saglasnost Vlade. Ukoliko se u roku od šest meseci od prenosa kapitala ne pokrene novi postupak privatizacije, lokalna samouprava je dužna da donese odluku o prestanku postojanja i promeni delatnosti izdavača medija ili o njegovom potpunom ukidanju.

  Prema listi Agencije za privatizaciju i podacima novinarskih udruženja, u Srbiji je do 31. oktobra 2015. godine trebalo da bude privatizovano 73 izdavača medija u vlasništvu države i lokalnih samouprava. Za 50 takvih medija oglašen je javni poziv za prodaju, od čega je 34 medija privatizovano, dok je 16 dobilo mogućnost da se privatizuje prenosom kapitala zaposlenima bez naknade.

  „JAVNI NOVAC ZA JAVNI INTERES“

  Zvanični podaci o posledicama privatizacije medija dobijeni su u okviru projekta „Javni novac za javni interes“, koji sprovodi Konzorcijum BIRN-a, NUNS-a i Fondacije Slavko Ćuruvija. U okviru projekta se realizuje i istraživanje transparentnosti načina finansiranja medija u Srbiji.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi