More

  MINISTARSTVO ODBRANE: OBAVEZNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA NIJE PREDVIĐENO U 2020. GODINI

  • U Srbiji sledeće godine neće biti uvedeno obavezno služenje vojnog roka, saopštilo je Ministarstvo odbrane
  • Vraćanje vraćanje obaveznog vojnog roka je politička i ekonomska odluka, koja ne može biti doneta bez uvažavanja svih faktora koji na nju utiču, rekao je portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, major Milan Gujanica
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je prošle godine da državni vrh razmatra da već od 2020. ili 2021. godine ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka u Srbiji.
  • Obavezno služenje vojnog roka bi bilo za mladiće, starosti između 18 i 26 godina, koji bi u kasarnama provodili tri ili šest meseci
  foto: sajt Ministarstva odbrane

  Ministarstvo odbrane demantovalo je navode koji su se pojavili u pojedinim medijima da će Srbija najverovatnije od sledeće godine ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka.

  Portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, major Milan Gujanica kaže da je vraćanje obaveznog vojnog roka politička i ekonomska odluka.

  -Ta odluka ne može biti doneta bez uvažavanja svih faktora koji na nju utiču. Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka nije predviđeno u 2020. godini i sva druga tumačenja su proizvoljna i senzacionalistička- rekao je Gujanica.

  Podsetimo, krajem avgusta prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da državni vrh razmatra da već od 2020. ili 2021. godine ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka u Srbiji.

  -Konačna odluka o budućem ustrojstvu vojske, ipak, još nije doneta. Zavisiće od analiza i procena Ministarstva odbrane i raspoloživih finansijskih sredstava-rekao je tada Vučić.

  Obavezno služenje vojnog roka bi bilo za mladiće, starosti između 18 i 26 godina, koji bi u kasarnama provodili tri ili šest meseci, a prilikom zapošljavanja u javnoj službi bi imali prednost. Ne bi bilo retroaktivnog pozivanja na služenje vojnog roka. Oni muškarci koji nisu služili vojni rok imali bi obavezu da prođu skraćenu obuku za rezervni sastav.

  Vojni analitičari su tada ocenili da bi vraćanje vojnog roka bilo korisno za društvo jer Srbiji nedostaju obučeni vojnici i rezervni sastav.


  ISTRAŽIVANJE: SKORO TRI ČETVRTINE GRAĐANA SRBIJE ŽELI DA SE UVEDE OBAVEZNO SLUŽENJE VOJSKE

  Skoro tri četvrtina građana Srbije, odnosno 74 odsto, želeli bi da se ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka, pokazuje prošlogodišnje istraživanje beogradskog  Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost.

  Prema rezultatima istraživanja, za obavezno služenje vojske, koje je, inače, ukinuto pre sedam godina, izjašnjava se 79 odsto ispitanika starijih od 60 godina, dok ih je najmanje 69 odsto starosti između 40 i 49 godina.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi