More

  Ministarstvo odbrane negira da će Grad Niš plaćati kamate za aerodromsko zemljište

  • Ministarstvo odbrane Srbije negiralo je danas da će mu Grad Niš od 29. jula ove godine plaćati kamatu od oko 200.000 evra mesečno zbog kašenjenja u otplati duga za ustupljeno zemljište na niškom aerodromu “Konstantin Veliki”, koji je inače država besplatno preuzela od Grada pre dve godine
  • Ministarstva je istovremeno najavilo “hitan sastanak” njegovih i predstavnika Grada Niša i Republičke direkcije za imovinu “u cilju rešavanja nasleđenog problema dugovanja Grada Niša za ovo zemljište”
  • U saopštenju Ministarstva za sada se ne navodi na koji način bi moglo da se reši dugovanje Grada Niša za ustupljeno aerodromsko zemljište od 157 hektara, a koje, prema dostupnim podacima, iznosi oko devet milijardi dinara
  • U ugovoru između Grada Niša i Ministarstva odbrane, zaključenog 2010. godine, navedeno je da je Grad u obavezi da izmiri  kompletan dug za zemljište do 29. jula 2020. godine, a da će u protivnom, na ime ugovorne kazne, za svaki dan kašnjenja plaćati 6.313 evra u dinarskoj protivrednosti
  • Grad Niš je, po dostupnim podacima, isplatio tek par procenata vrednosti zemljišta
  • Nacionalna koalicija za decentralizaciju pozvala je juče državu Srbiju da “promtno i bez odlaganja” oprosti dug Grada Niša prema Ministarstvu odbrane za ovo zemljište
  • NKD je podsetila da je Republika preuzela to zemljište u avgustu 2018, istovremeno sa besplatnim preuzimanjem vlasništva nad niškim aerodromom, ali da prema dostupnim podacima nije regulisala način izmirenja ovog duga
  foto: m.k.

  Ministarstvo odbrane Republike Srbije negiralo je danas da će mu Grad Niš od 29. jula ove godine plaćati kamatu od oko 200.000 evra mesečno zbog kašenjenja u otplati duga za ustupljeno zemljište na niškom aerodromu “Konstantin Veliki”, koji je inače država besplatno preuzela od Grada pre dve godine.

  – Grad Niš neće plaćati nikakve kamate i zbog problema koji je napravila prethodna vlast neće ispaštati građani Niša- navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane i najavljuje “hitan sastanak” njegovih i predstavnika Niša i Republičke direkcije za imovinu “u cilju rešavanja nasleđenog problema dugovanja Grada Niša za ovo zemljište”.

  U saopštenju Ministarstva se za sada ne navodi na koji način bi moglo da se reši dugovanje niške lokalne samouprave za ustupljeno aerodromsko zemljište od 157 hektara, a koje, prema dostupnim podacima, iznosi oko devet milijardi dinara.

  U ugovoru između Grada Niša i Ministarstva odbrane, zaključenog 2010. godine, navedeno je da je Grad u obavezi da izmiri  kompletan dug za zemljište do 29. jula 2020. godine, a da će u protivnom, na ime ugovorne kazne, za svaki dan kašnjenja plaćati 6.313 evra u dinarskoj protivrednosti.

  Grad je, po dostupnim podacima, isplatio tek par procenata vrednosti tog zemljišta.

  Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) pozvala je juče državu Srbiju da “promtno i bez odlaganja” oprosti dug Grada Niša prema Ministarstvu odbrane za ovo zemljište i tako ukine predstojeće plaćanje ovakve ugovorne kazne.

  NKD je podsetila da je Republika preuzela to zemljište u avgustu 2018, zajedno sa besplatnim preuzimanjem vlasništva nad aerodromom, ali da prema dostupnim podacima nije regulisala način izmirenja ovog duga.

  – Pozivamo rukovodstvo Grada Niša i predstavnike Ministarstva građevinarstva i saobraćaja, kao i Ministarstva odbrane, da promptno i bez odlaganja oproste dug Gradu za oduzeto zemljište- navela je NKD u saopštenju.

  Ova organizacija je zahtevala da se dug oprosti “pre održavanja izbora 21. juna i tako makar malo umanji šteta nastala neopravdanom i očigledno nepromišljenom centralizacijom niškog aerodroma”.


  NKD: Lista neispunjenih obećanja države o niškom aerodromu

  • Republika nije investirala niti jedan dinar u kapitalne investicije na aerodromu “Konstantin Veliki”, a obećanje da će zgrada aerodroma biti značajno proširena pretvorilo se u najavu “izrade projektne dokumentacije za zgradu aerodroma tokom 2020. godine”, bez preciziranja kada bi se radovi mogli zaista i desiti. Umesto zgrade terminala na aerodromu i investicije SMATSA u kontrolni toranj, kojih ima samo u najavama političara, Vlada kao “dokaz” svojih investicija prikazuje nabavku vozila za odleđivanje.
  • Tvrdnja da je Republika morala da oduzme aerodrom zbog gubitaka koje je pravio dok je bio gradski, oborena je objavljivanjem finansijskih izveštaja aerodroma od strane NKD koji su pokazali da takvih gubitaka nije bilo od 2014. godine. Iako su prvi gubici posle 2014. zabeleženi tek nakon preuzimanja niškog aerodroma od strane države, rukovodstvo aerodroma je to prvo poricalo, a kada je NKD objavila dokumenta koji dokazuju da i ta izjava nije tačna, priznalo je gubitak, uz različita opravdanja.
  • Tvrdnja da niški aerodrom nije žrtva koncesije Aerodroma “Nikola Tesla” i da će objavljivanje koncesionog ugovora “to i potvrditi” nije potkrepljena, jer se koncesioni ugovor krije od javnosti i danas, dve godine nakon njegovog potpisivanja.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi