More

  Ministarstvo kulture i informisanja isključilo iz konkursnih komisija čelnike Društva novinara Niša i PROUNS-a

  • UNS je saopštio da njegovi članovi u komisijama za ocenu medijskih projekata na konkursima Ministarstva neće napustiti rad u njima jer je Ministarstvo ispunilo zahtev za preraspodelu mesta u komisijama kojom je ukinut privilegovani položaj nereprezentativnih novinarskih udruženja
  • UNS je precizirao da je Ministarstvo u komisijama “zamenilo” Zorana Veličkovića i Slađanu Ostojić, predsednika i generalnu sekretarku nereprezentativnog Profesionalnog udruženja novinara Srbije, kao i Danijelu Ivanković, predsednicu nereprezentativnog  Društva novinara Niša, koji se nisu kandidovali kao predstavnici tih udruženja već kao “nezavisni stručnjaci u medijima”
  • UNS je naveo da se novom preraspodelom članstva u komisijama broj predstavnika tog udruženja u komisijama povećao na pet
  • Pre aktuelne izmene sastava komisija, dva najveća novinarska udruženja, UNS i NUNS, imala su ukupno sedam predstavnika u komisijama, a tri nereprezentativna udruženja ukupno devet
  foto: Marketinška mreža

  Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da će njegovi članovi u komisijama za ocenu medijskih projekata na konkursima Ministarstva kulture i informisanja nastaviti svoj rad u njima jer je Ministarstvo ispunilo zahtev za preraspodelu mesta u komisijama kojom bi se ukinuo privilegovani položaj nereprezentativnih novinarskih udruženja.

  U saopštenju UNS-a se navodi da je Ministarstvo u komisijama “zamenilo” Zorana Veličkovića i Slađanu Ostojić, predsednika i generalnu sekretarku nereprezentativnog Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), kao i Danijelu Ivanković, predsednicu nereprezentativnog  Društva novinara Niša (DNN). Oni se nisu kandidovali za komisije kao predstavnici tih udruženja već kao “nezavisni stručnjaci u medijima”.

  UNS je naveo da je novim rešenjem, koje mu je dostavilo Ministarstvo, u komisiju za projekte radija izabran Edib Honić, čime se broj novinara u komisijama koje je predložilo ovo udruženje povećao na pet. Osim Honića, UNS u komisijama predstavljaju i Olivera Kovačević, Dragana Pejović, Slobodan Radičević i Olivera Milošević.

  – UNS smatra da će se učešćem članova reprezentativnih udruženja u komisijama obezbediti interes javnosti da dobije kvalitetan medijski sadržaj. Članovi UNS-a u komisijama Ministarstva kulture i informisanja će ukoliko primete bilo kakve zloupotrebe u radu napustiti komisije i neće potpisati zapisnik- navodi se u saopštenju.

  Ovo udruženje je 15.  februara saopštilo da će njegovi članovi napustiti konkursne komisije ukoliko Ministarstvo ne izmeni rešenja o sastavu tih komisija u korist reprezentativnih udruženja.

  UNS je tada naveo da dva najreprezentativnija novinarska udruženja u Srbiji, UNS i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), u komisijama imaju ukupno sedam članova, a tri nereprezentativna udruženja, PROUNS, DNN i Društvo novinara Vojvodine (DNV) ukupno devet. Predsednici PROUNS-a i DNN-a, kao i generalna sekretarka PROUNS-a  izabrani su u komisije kao “nezavisni stručnjaci za medije”.

  – UNS poziva Ministarstvo kulture i informisanja da ne obesmišljava proces projektnog sufinansiranja privilegovanjem nereprezentativnih udruženja čiji su predstavnici dokazali svoju nestručnost i pristrasnost na lokalnim konkursima dodeljujući, suprotno propisima, novac poreskih obveznika medijima koji su rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije- navedeno je u saopštenju.

  Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je devet konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa na kojima je opredeljeno ukupno 274 miliona dinara.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi