• UNS je saopštio da njegovi članovi u komisijama za ocenu medijskih projekata na konkursima Ministarstva neće napustiti rad u njima jer je Ministarstvo ispunilo zahtev za preraspodelu mesta u komisijama kojom je ukinut privilegovani položaj nereprezentativnih novinarskih udruženja
  • UNS je precizirao da je Ministarstvo u komisijama “zamenilo” Zorana Veličkovića i Slađanu Ostojić, predsednika i generalnu sekretarku nereprezentativnog Profesionalnog udruženja novinara Srbije, kao i Danijelu Ivanković, predsednicu nereprezentativnog  Društva novinara Niša, koji se nisu kandidovali kao predstavnici tih udruženja već kao “nezavisni stručnjaci u medijima”
  • UNS je naveo da se novom preraspodelom članstva u komisijama broj predstavnika tog udruženja u komisijama povećao na pet
  • Pre aktuelne izmene sastava komisija, dva najveća novinarska udruženja, UNS i NUNS, imala su ukupno sedam predstavnika u komisijama, a tri nereprezentativna udruženja ukupno devet
foto: Marketinška mreža

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da će njegovi članovi u komisijama za ocenu medijskih projekata na konkursima Ministarstva kulture i informisanja nastaviti svoj rad u njima jer je Ministarstvo ispunilo zahtev za preraspodelu mesta u komisijama kojom bi se ukinuo privilegovani položaj nereprezentativnih novinarskih udruženja.

U saopštenju UNS-a se navodi da je Ministarstvo u komisijama “zamenilo” Zorana Veličkovića i Slađanu Ostojić, predsednika i generalnu sekretarku nereprezentativnog Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), kao i Danijelu Ivanković, predsednicu nereprezentativnog  Društva novinara Niša (DNN). Oni se nisu kandidovali za komisije kao predstavnici tih udruženja već kao “nezavisni stručnjaci u medijima”.

UNS je naveo da je novim rešenjem, koje mu je dostavilo Ministarstvo, u komisiju za projekte radija izabran Edib Honić, čime se broj novinara u komisijama koje je predložilo ovo udruženje povećao na pet. Osim Honića, UNS u komisijama predstavljaju i Olivera Kovačević, Dragana Pejović, Slobodan Radičević i Olivera Milošević.

– UNS smatra da će se učešćem članova reprezentativnih udruženja u komisijama obezbediti interes javnosti da dobije kvalitetan medijski sadržaj. Članovi UNS-a u komisijama Ministarstva kulture i informisanja će ukoliko primete bilo kakve zloupotrebe u radu napustiti komisije i neće potpisati zapisnik- navodi se u saopštenju.

Ovo udruženje je 15.  februara saopštilo da će njegovi članovi napustiti konkursne komisije ukoliko Ministarstvo ne izmeni rešenja o sastavu tih komisija u korist reprezentativnih udruženja.

UNS je tada naveo da dva najreprezentativnija novinarska udruženja u Srbiji, UNS i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), u komisijama imaju ukupno sedam članova, a tri nereprezentativna udruženja, PROUNS, DNN i Društvo novinara Vojvodine (DNV) ukupno devet. Predsednici PROUNS-a i DNN-a, kao i generalna sekretarka PROUNS-a  izabrani su u komisije kao “nezavisni stručnjaci za medije”.

– UNS poziva Ministarstvo kulture i informisanja da ne obesmišljava proces projektnog sufinansiranja privilegovanjem nereprezentativnih udruženja čiji su predstavnici dokazali svoju nestručnost i pristrasnost na lokalnim konkursima dodeljujući, suprotno propisima, novac poreskih obveznika medijima koji su rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije- navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je devet konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa na kojima je opredeljeno ukupno 274 miliona dinara.

Komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here