More

  MINISTARSTVO KULTURE DALO NIŠVILU SAMO TRI MILIONA DINARA

  • Nišvil je od resornog ministarstva dobio milion dinara manje nego pre sedam godina.
  • Niški džez festival izjednačen je sa Pančevačkim i Beograskim džez festivalom, iako ga je između ostalog londonski Gardijan uvrstio među deset najboljih evropskih džez festivala.
  • Ministarstvo kulture čestvuje u finansiranju Nišvila sa manje od pet odsto, a u velikom broju drugih manifestacija i sa više od 50 odsto.
  • Ni to što će festival trajati deset dana, na 20 scena, sa 250 programa i 1.000 izvođača nije dovoljno da nešto što dolazi van Beograda bude adekvatno sagledano, kaže Ivan Blagojević
  • Nišvil je od Komisije za film dobio 000 dinara za “Nišville movie summit”, a od Komisije za kulturne delatnosti nacionalih manjina 120.000 dinara za program “Prijatelji Šabanu”.

  foto: Vanja Keeser

  Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević  razočaran što je Ministarstvo kulture i informisanja odlučilo da ove godine Nišvilu dodeli samo tri miliona dinara, što je za čak milion dinara manje nego 2011. godine.

  – Iako je na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture budžet za muzičko stvaralaštvo značajno uvećan, to se nije odrazilo na podršku Nišvilu, jednom od deset najboljih evropskih  festivala, kako je ocenio londonski Gardijan. Komisija je Nišvil izjednačila  sa Pančevačkim i Beogradskim džez festivalom,  dok je  BEMUS-u dodelila pet miliona dinara- kaže Blagojević.

  Blagojević dodaje  da je ove godine naročito izražen disparitet između najznačajnijih muzičkih i filmskih manifestacija, pa je tako Kustendorf  dobio 13 miliona, a Festival evropskog filma u Paliću i Fest po devet miliona dinara.

  -Ministarstvo učestvuje u finansiranju Nišvila sa manje od pet odsto jer je naš planirani  budžet 63,5 miliona dinara. Veliki  broj drugih manifestacija Ministarstvo finansira sa  više od 50 odsto. Ni to što će festival sa svim svojim segmentima trajati 10 dana, na 20 scena, sa 250 programa i 1.000 izvođača nije dovoljno da nešto što dolazi van Beograda bude adekvatno sagledano. Polovina ukupnih sredstava  na konkursu dodeljena je  prestoničkim muzičkim projektima- kaže  Blagojević. Ipak, direktor Nišvila napominje da je pozitivno što je Nišvil od Komisije za film dobio 200.000 dinara za “Nišville movie summit”, a od Komisije za kulturne delatnosti nacionalih manjina 120.000 dinara za program “Prijatelji Šabanu”.

  Blagojević napominje da  je Nišvilu sugerisano da pošalje više projekata, ali sredstva od Ministarstva nisu dobili  projekti “Besplatne radionice za mlade muzičare”, koje traju skoro celu deceniju, a predavači su i najveće zvezde Nišvila, kao ni pionirski projekat “Nišville Showcase”, koncipiran kao direktno predstavljanje srpskih džez potencijala direktorima festivala i promoterima iz inostranstva.

  -Komisija je u obrazloženju za odbijanje napisala da je promocija domaćeg džez stvaralaštva i izvođaštva inostranim promoterima već zastupljena kao deo programa festivala, te da ne može biti podržana kao zaseban projekat. Međutim,  komisija očigledno nije upoznata da organizatori takvih manifestacija u Evriopi privlače promotere tako što im plate avio karte i obezbede boravak, a ti troškovi nisu nešto što je već budžetirano za organizaciju samog festivala -kaže Blagojević.

  Nišvil godinama od Ministarstva kulture i informisanja ne dobija materijalnu podršku koja je, po proceni organizatora, neophodna, a i adekvatna ugledu festivala.

  Mada ga je u periodu od 2010. do 2012. godine uvrstilo u manifestacije od nacionalnog značaja, već 2013.  i 2014. godine nadležna Komisija Ministarstva kulture odlučila je da Nišvilu na konkursima ne dodeli ni dinar, zbog, kako je ocenila,  „nejasne programske koncepcije“ i „sporne umetničke selekcije“.

  Isto ministarstvo je 2015. i 2016. godine podržalo Nišvil sa svega milion dinara, odnosno 1,2 miliona. Prošle godine festival je od Ministarstva dobio 2,4 miliona dinara.

  Na prošlogodišnjem Nišvilu održano je 130 koncerata na 12 pozornica, a zvanični i prateće programe  videlo je oko 200.000 ljudi. Nastupili su između ostalih  Vasil Hadžimanov Band & Bisera Veletanlić, Maksa Kočetov Band, Al Foster Quintet, Darko Rundek & Apocalypso Now, Rambo Amadeus, Candy Dulfer Band & guests.

  Na ovom festivalu svirali su i pojedini legendarni džez i soul muzičari kao što su Donald Brd, Lari Korijel, Solomon Bark, Inkognito…

  Festival će ove godine obeležiti 24. izdanje pod tim imenom, a 35. od nastanka niškog džez festivala na koji se naslanja.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi