More

  MINISTARKA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: OČEKUJEM DA ĆE BITI POBOLJŠAN ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICAMA SA DECOM

  • Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kazala da će izmene Zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom početkom godine biti u skupštinskoj proceduri.
  • Ona je rekla da je predloženo da Zakon bude izmenjen u tri segmenta i da se porodiljska nadoknada obračunava drugačije kod žena koje imaju velike plate, zatim onih koje su radile manje od šest meseci i kod žena koje su tek počele da rade i morale su na bolovanje.
  • Ministarka je precizirala da žene koje imaju velike plate treba dobijaju više od tri prosečne plate, kao i da mora da se ispravi obračun za žene koje su radile manje od šest meseci i za one koje su se zaposlile i u istom mesecu zatrudnele i morale na bolovanje.
  • Đukić Dejanović je rekla da Zakon ne predviđa mogućnost retroaktivne primene, tako da već oštećene porodilje neće moći da dobiju naknadu za to.

  foto: Kabinet ministra bez portfelja

  Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović izjavila je da će izmene Zakona o finansijskoj podrči porodicama sa decom, koji je oštetio pojedine porodilje i trudnice, biti u skupštinskoj proceduri početkom godine.

  -Očekujemo da će pronatalitetna politika naići na veće razumevanje svih koji mogu da podstaknu rađanje-rekla je Ðukić Dejanović nakon obilaska porodilišta u Beogradu.

  Ona je kazala da  je komisija analizirala svaki pojedinačni slučaj i da je ocenjeno da ipak postoji prostor da se neka rešenja poboljšaju u  Zakonu o finansijskoj podrči porodicama sa decom, čija je primena počela od 1. jula 2018.

  -Predloženo je da zakon bude izmenjen u tri segmenta i da se porodiljska nadoknada obračunava drugačije kod žena koje imaju velike plate, zatim onih koje su radile manje od šest meseci i kod žena koje su tek počele da rade i morale su na bolovanje-rekla je ministarka zadužena za populacionu politku.

  Ona je precizirala da je ocenjeno da žene koje imaju velika primanja kad odu na trudničko bolovanje ili na bolovanje zbog nege deteta treba da dobijaju više od tri prosečne plate.

  -Takođe žene koje su radile manje od šest meseci, u prva četiri meseca imaju nešto manja primanja i to se mora ispraviti. I treća kategorija su one žene koje su se zaposlile, u istom mesecu zatrudnele i iz zdravstvenih razloga morale otvoriti bolovanje. Sva davanja se inače računaju na prethodni mesec, a one ga nemaju, pa smo predložile da i one imaju određena primanja- naglasila je ministarka.

  Đukić Dejanović je rekla da prvo Vlada Srbije mora da  raspravlja o tim izmenama, a nakon  toga predlog zakona će otići pred poslanike u Skupštinu Srbije.

  -Zakon ne predviđa mogućnost retroaktivne primene, tako da već oštećene porodilje neće moći da dobiju naknadu za to, ali da postoji sugestija poslodavcima i lokalnim sredinama da u budžetima planiraju davanja za svako novorođeno dete i za svaku trudnicu-rekala je Đukić Dejanović.

  Podsetimo, Inicijativa “ Mame su zakon” organizovala je više protesta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu,kao i u drugim gradovima u Srbiji sa zahtevom da se izmene sporne stavke Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koje su oštetile pojedine porodilje.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi