More

  Ministar poljoprivrede: Niš će od kineskih prijatelja dobiti laboratoriju za testiranje koronavirusa

  • Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas u Nišu da će taj grad, kako je rekao zahvaljujući donaciji kineskih prijatelja, “uskoro” dobiti novu laboratoriju za testiranje koronavirusa, kapaciteta najmanje 1.000 testova dnevno
  • Nedimović je rekao da će ugovor o donaciji biti potpisan sutra, ali nije rekao kada bi takva laboratorija mogla da bude otvorena
  • Niš, inače, već ima savremeni aparat iz donacije koji za 24 časa može da testira 1.200 uzoraka biološkog materijala na prisustvo KOVIDA- 19, ali on nije u funkciji, iz i dalje nedovoljno jasnih razloga
  • Ovaj savremeni aparat poseduje niška Klinika za kardiohirurgiju i donacija je Komande Vojske SAD u Evropi
  • Rukovodilac te klinike Dragan Milić je pre dve sedmice uputio zvanični predlog „svim relevantnim nadležnim organima“ za korišćenje ovog aparata, ali nije dobio zvaničan odgovor
  foto: sajt Ministarstva poljoprivrede

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas u Nišu da će taj grad, kako je rekao zahvaljujući donaciji kineskih prijatelja, “uskoro dobiti novu laboratoriju za testiranje koronavirusa, kapaciteta najmanje 1.000 testova dnevno”.

  Nedimović je rekao da će ugovor o donaciji biti potpisan sutra, ali nije rekao kada bi takva laboratorija mogla da bude otvorena. 

  – Reč je o lakom montažnom objektu koji će biti postavljen u Kliničkom centru Niš ili niškom Institutu za javno zdravlje- rekao je on prilikom obilaska Veterinarskog specijalističkog instituta u Nišu. 

  Nedimović je dodao da će to biti “samo jedna od laboratorija koje će kineski prijatelji donirati našoj zemlji”.

  On je rekao da da laboratorija Instituta za javno zdravlje u Nišu sada može da obradi dnevno 200 uzoraka na koronavirus, a isto toliko i Veterinarski specijalistički institut. 


  Niš ima još jedan savremeni aparat iz donacije, koji nije u funkciji

  Savremeni aparat koji za 24 časa može da testira čak 1.200 uzoraka biološkog materijala na prisustvo novog korona virusa, a koji poseduje niška Klinika za kardiohirurgiju, kao donaciju Komande Vojske SAD u Evropi, i dalje nije u funkciji, a javnost nije preciznije obaveštena o razlozima, kao ni šansama da on profunkcioniše.

  Rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić je pre dve sedmice uputio zvanični predlog „svim relevantnim nadležnim organima“ za korišćenje ovog aparata, marke „Real Time PCR-Quant Studio 5“, koji je u stanju da obavi analizu čak 96 uzoraka odjednom, a da se „rezultati dobiju za samo dva sata“.

  Uprkos tome što je masovno testiranje na kovid 19, prema stavu Svetske zdravstvene organizacije, apsolutni prioritet u suzbijanju pandemije, „nadležni“ u Srbiji nisu zvanično odgovorili na predlog.

  Jedini odgovor zdravstvenih vlasti dala je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević, inače članica Vladinog kriznog štaba, na konferenciji za novinare, navodeći da se aparat ne koristi jer „nisu zadovoljeni drugi uslovi, poput testova i pomoćnog materijala“, ne precizirajući o kojim testovima i materijalu je reč.

  Ona je ponovila da je ukupni kapacitet Srbije u ovom trenutku oko 4.500 testova dnevno.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi