More

  Milić: Univerzitetki klinički centar Niš mora da dobije šest instituta

  • UKC Niš mora da bude zdravstvena ustanova četvrte kategorije, kako bi zdravstvo jugoistočne Srbije normalno razvijalo, rekao je direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić
  • Predloženo je da UKC Niš bude ustanova treće kategorije, a ne četvrte kao što je predviđeno za Klinički centar Srbije i za Klinički centar Vojvodine, što nije pravedno prema stanovnicima jugoistočne Srbije, naveo je on
  • On je predložio formiranje šest institute u Nišu, koji bi pokrivali teritoriju jugoistočne Srbije, što predviđa zapošljavanje nekoliko stotina medicinskih radnika
  • Tako bi se obezbedilo pružanje pravovremene i potpune zdravstvene usluge svim građanima Srbije bez obzira na regiju u kojoj žive, ocenio je Milić
  • On je dodao da Vojna bolnica u Nišu treba da preraste u bolnicu opšteg tipa za građanstvo

  Direktor Klinike za kardiohirurgiju i prodekan Medicinskog fakulteta u Nišu, Dragan Milić  predložio je Ministarstvu zdravlja da Univerzitetski klinički centar (UKC) u tom gradu bude zdravstvena ustanova četvrte kategorije, kako bi zdravstvo jugoistočne Srbije normalno razvijalo.

  – Predloženo je da UKC Niš bude ustanova treće kategorije, a ne četvrte kao što je predviđeno za Klinički centar Srbije i za Klinički centar Vojvodine. To nije pravedno prema stanovnicima jugoistočne Srbije, u kojoj živi oko dva miliona građana-naveo je Milić.

  On je predložio formiranje šest instituta u Nišu, koji bi pokrivali teritoriju jugoistočne Srbije.

  – Treba da se osnuju Institut za onkologiju, Institut za kardiovaskularne bolesti sa Centrom za transplantaciju organa, Institut za majku i dete, Institut za plućne bolesti, Institut za psihijatriju i mentalno zdravlje i Institut za nefrologiju i hemodijalizu. Tako bi se obezbedilo pružanje pravovremene i potpune zdravstvene usluge svim građanima Srbije bez obzira na regiju u kojoj žive-ocenio je Milić.

  Formiranje šest instituta u Nišu, dodao je Milić,  predviđa zapošljavanje još nekoliko stotina lekara, medicinskih sestara kao i nemedicinskog osoblja.

  -Na taj način zadržaćemo i mlade stručnjake da ostanu u Srbiji i leče svoj narod i pomažu otadžbini koja ih je školovala-rekao je on.

  Prema njegovim rečima, Vojna bolnica u Nišu treba da preraste u bolnicu opšteg tipa za građanstvo.

  -Treba da se razmotri njeno prestrukturiranje u ustanovu treće kategorije, odnosno ono što je bilo predviđeno za UKC Niš. Ovo je jedini način da svim hitnim i urgentnim pacijentima na teritoriji Srbije bude dostupna usluga u okviru 60 minuta („zlatni sat)-saopštio je Milić,  koji je svoj predlog i javno objavio na društvenim mrežama i dobio veliku podršku kolega i građana.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi