More

  Milenijum tim od šest medija traži odštetu od najmanje 800.000 evra zbog izveštaja sa pres konferencija

  • Milenijum tim je tužio osnivače lokalnih portala Info Vranjske i JUGpress, kao i osnivače dnevnog lista Danas, portal Nova.rs i kablovskih televizija N1 i Njuz Maksadria zbog prenošenja izjava opozicionih političara sa konferencija za medije ili njihovih saopštenja u kojima se ta kompanija dovodi u vezu sa korupcijom
  • Milenijum tim od tih medija zahteva odštetu u ukupnom iznosu od najmanje 800.000 evra zbog toga što su “novinari morali da ih pozovu za komentar i proveru navoda pre nego što ih objave”
  • Tuženi mediji su saopštili da su doslovce prenosili izjave lidera Narodne stranke Vuka Jeremića ili saopštenja te stranke, odnosno izveštaje novinskih agencija Beta i Fonet, a da Milenijum tim nije demantovao ili reagovao na izveštaje
  • Članice Koalicije za slobodu medija izrazile su duboku zabrinutost zbog podnošenja ovakvih tužbi, ocenjujući da je reč o ogoljenom pritisku jedne moćne kompanije kojim se ugrožava sloboda informisanja, a neki mediji i ugašeni

  Kompanija Milenijum tim (Millennium team) tužila je osnivače lokalnih portala Info Vranjske i JUGpress, kao i osnivače dnevnog lista Danas, portal Nova.rs i kablovskih televizija N1 i Njuz Maksadria (News Maxadria), zahtevajući od njih odštetu u ukupnom iznosu od najmanje 800.000 evra zbog toga što su prenosili izjave opozicionih političara sa konferencija za medije ili njihova saopštenja.

  U spornim izjavama funkcioneri Narodne stranke optuživali su Milenijum tim za navodnu umešanost u koruptivne poslove, a mediji, koji su uglavnom prenosili agencijske vesti, tuženi su jer nisu zvali kompaniju za komentar.

  Milenijum tim je naveo u tužbama da su mediji ovakvim pisanjem “povredili” njihov poslovni ugled, jer „žig ove kompanije kontinuirano gubi svoju vrednost na tržištu i svaki tekst umanjuje dodatno njegovu vrednost”, a kompanija “strepi od mogućnosti da će poslovni partneri odustati od saradnje” sa njima.

  U kompaniji su negirali učestvovanje u koruptivnim radnjama i naveli da su “novinari morali da ih pozovu za komentar i proveru ovih navoda pre nego što objave tekst”

  Dve tužbe protiv JUGpressa


  Kompanija Milenijum tim je tužila NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, kao osnivača regionalne informativne agencija JUGpress, i glavnu i odgovornu urednicu Ljiljanu Stojanović, zbog objavljivanja dva izveštaja sa konferencija za novinare lidera Narodne stranke Vuka Jeremića i njegovih bliskih saradnika u Leskovcu i Vranjskoj Banji.

  Milenijum tim je prvu tužbu podneo zbog izveštaja pod nazivom “Jeremić: Vrh režima preko Milenijum tima otima i Vranjsku Banju”, objavljen 6. februara ove godine, a u kojem su prenete izjave vezane za kupovinu jednog od hotela u Vranjskoj Banji.

  Druga tužba je podneta zbog teksta “Jeremić : Rat korupciji”, objavljen 20. februara ove godine, u kojem su citirane izjave o kupovini i iznajmljivanju nekadašnjeg zemljišta “Plantaže” kod Leskovca.

  Ova građevinska kompanije traži naknadu štete od po 100.000 evra po tužbi.

  U Jug pressu su kazali da Milenijum tim nije poslao redakciji bilo kakav demanti ili reakciju na izveštaje.

  Zanimljivo je i da nisu tužili Jeremića i Aleksića zbog onoga što su rekli već JUGpress koji je, kao i drugi mediji, preneo veran izveštaj sa konferencije za novinare, što može da se proveri i sa objavljenog TV snimka dogadjaja, dodali su.

  – Za dva teksta je tražena nadoknada od 200.000 evra, što pravnici koji se bave medijskom sferom ocenjuju kao očiglednu i sasvim jasnu nameru da se izvrši pritisak na Regionalnu informativnu agenciju JUGpress, a da je krajnji cilj njeno gašenje- naveli su oni.

  U ovoj redakciji su ocenili da ovakve tužbe treba da “budu opomena drugim malobrojnim nezavisnim lokalnim medijima da paze šta rade i da dobro razmisle da li će da izveštavaju sa press konferencije opozicionih stranaka i političara i da prenose njihove izjave”.

  Jedna tužba protiv portala Info Vranjske

  Među tuženima su i portal Info Vranjske i urednik Saša Stojković od kojih se takođe zahteva naknada štete od 100.000 evra zbog izveštaja sa konferencije za novinare, pod naslovom „Jeremić: Milenijum tim jedan od asova korupcije”, od 7. februara ove godine.

  – Ovo je direktan napad na nas, novi pokušaj da nas unište i utišaju i taj jedan makar slabašan glas javnosti koja ne želi da ćuti i žmuri na sve ovo što se dešava u stvarnosti. Reč je o novom pritisku, koji ne bi smeo, ako je ovo iole pravna država, da izazove bilo kakve pravne posledice- rekao je urednik Stojković.

  On je dodao da se u Vranjskim “ne osećaju krivim što profesionalno rade svoj posao, ne plaše se i nemaju nameru da menjaju uređivačku politiku”.

  Četiri tužbe protiv lista Danas

  Milenijum tim je tužio i list Danas zbog prenošenja dve agencijske vesti vezane za poslovanje kompanije Milenijum tim, kao i saopštenja Narodne stranke i izjave Jeremića.

  U Danasu su kazali da je ova kompanija po svakoj od četiri podnete tužbe tražila naknadu štete od 100.000 evra, odnosno ukupno 400.000 evra.

  Zbog dva teksta o ovoj kompaniji tužena je i Televizija N1, a naknada štete od 100.000 evra  zatražena je zbog informacije agencije Beta koju su preneli.

  U agencijama Beta i Fonet, čije su vesti mediji prenosili, rečeno je da im bilo kakve tužbe nisu stigle.

  Koalicija za slobodu medija: Poruka medijima da preko noći mogu biti ugašeni

  Članice Koalicije za slobodu medija izrazile su duboku zabrinutost povodom podnošenja ovakvih tužbi Milenijum tima protiv više medija, ocenjujući da je reč o ogoljenom pritisku koji može dovesti i do gašenja nekih medija.

  Svi ovi mediji tuženi su zbog verodostojnog prenošenja informacija iznesenih na konferencijama za medije Narodne stranke u Leskovcu i Vranjskoj Banji početkom februara ove godine, navele su u saopštenju.

  U njemu se podseća da Milenijum tim pre podnošenja tužbi nije zvanično demantovao nijednu od informacija, niti je zatražio od tuženih medija da objave njihov odgovor na iznete navode sa konferencija za medije Narodne stranke.

  – Ogromne naknade štete koju ova kompanije zahteva u tužbama je ogoljeni vid pritiska koji samo po osnovu plaćanja takse na odgovor na tužbu praktično vodi gašenju utuženih lokalnih medija, pritiska kojim se želi poslati poruka i svim drugim medijima da mogu biti preko noći ugašeni ukoliko ne poštuju moć velikih kompanija, a ozbiljno se ugrožavaju javno informisanje i sloboda i pravo građana u lokalnim zajednicama da budu obavešteni o svim događajima bez censure- dodaje se.

  Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija Fondacija.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi