More

  MEŠTANI JASENOVIKA JUTROS EVAKUISANI KAKO BI SE UKLONILE CISTERNE SA AMONIJAKOM

  • Prema najavi niškog Gradskog štaba za vanredne situacije, uklanjanje cisterni i otakanje amonijaka trebalo bi da traje dva dana
  • Građani Jasenovika koji nemaju gde da budu smešteni biće zbrinuti u Nišu, u objektima Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i Gerontološkog centra, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije
  • Iz sela su organizovano evakuisane i domaće životinje, a zbunjenost i nezadovoljstvo dela meštana izazvala je činjenice da će obeležavanje životinja oni sami morati da plate veterinarima
  • U „Infrastrukturi železnica Srbije“ su saopštili da su 19. januara iz šina iskliznula dva vagona- cisterne od ukupno 14, koliko je imao teretni voz prevoznika „NCL“ i da, kako je rečeno, amonijak nije iscureo, a da građani i životna sredina nisu ugroženi
  • Uzrok iskliznuća nije saopšten
  • Meštani su kazali novinarima da se slične nesreće „dešavaju godinama“ i da bi prugu konačno trebalo rekonstruisati jer je stara i zapuštena

  U selu Jasenovik kod Niša jutros je evakuisano stanovništvo i domaće životinja zbog potencijalne nezgode do koje bi moglo doći prilikom uklanjanja vagon- cisterni sa amonijakom, koje su 19. januara iskliznule iz šina i prevrnule se.

  U ovom selu živi oko 400 meštana.

  Prema najavi niškog Gradskog štaba za vanredne situacije, uklanjanje cisterni i otakanje amonijaka trebalo bi da traje dva dana.

  Gradski štab je saopštio da će građani Jasenovika koji nemaju gde da budu smešteni biti privremeno stacionirani u objektima Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i Gerontološkog centra.

  Na licu mesta bili su i pripadnici policije, koji su bili nadležni da do Niša prevezu meštane koji nisu želeli da napuste selo. Ekipe Hitne pomoći su do Gerontološkog centra odvezli stare i bolesne.

  Sa ugroženog područja su evakuisane i  domaće životinje koje su, prema navodima Gradskog štaba, prevezene „do  depoa koji se nalaze na bezbednoj lokaciji“.

  Zbunjenost i nezadovoljstvo dela meštana  izazvalo je to što su veterinari obeležavali životinje, jer, kako su navodili, tako nalaže zakon, što je usluga koje će vlasnici životinja kasnije sami  morati da plate.

  Pojedini meštani su prethodnih dana sami sklanjali životinje, a neki su ih ostavili i u svojim kućama.

  – Idem, a ostavljam kuću, i sve u njoj, i ne znam šta ću zateći kada se vratim. I ne znam koliko će naš život posle  biti bezbedan  jer kažu da je taj amonijak opasan- rekla je novinarima jedna od meštanki.

  Gradski štab je prethodno saopštio da je kod javnog preduzeća „Železnice Srbije“ insistirao da „detaljno razmotri nastalu situaciju i primeni rešenje sanacije koje je najbezbednije po živote i zdavlje ljudi, domaćih životinja i životnu sredinu“.

  Radnici Železnice se od 19. januura nalaze u ovom selu i rade na sanaciji pruge koja je prilikom iskliznuća oštećena u dužini od oko 300 metara.

  Saobraćaj na relaciji Niš- Zaječar od tada je u prekidu.

  U „Infrastrukturi železnica Srbije“ su saopštili da su iskliznula dva vagona- cisterne od ukupno 14, koliko je imao teretni voz prevoznika „NCL“ i da, kako je rečeno, amonijak nije iscureo iz njih, a građani i životna sredina nisu ugroženi.

  Uzrok iskliznuća još uvek nije saopšten.

  Meštani Jasenovika su kazali novinarima da ovo nije prva železnička nesreća u ataru sela i da se, kako su rekli, one dešavaju godinama, te da bi prugu, koja je stara, oštećena i zapuštena, konačno trebalo rekonstruisati.  

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi