More

  Mediji u izveštavanju o otmici devojčice iz Niša kršili zakone i profesionalni kodeks

  • Deo medija je tokom desetodnevne potrage za devojčicom iz Niša Monikom Karimanović (12), koju je, kako se sumnja, oteo višestruki osuđeni silovatelj Ninoslav Jovanović (46), kršio novinarski kodeks, Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kao i međunarodne preporuke za praćenje otmica i talačkih kriza, upozorile su ovih dana institucije i novinarska udruženja
  • Prema njihovim ocenama, mediji su objavljivali podatke koji su mogli koristi otmičaru, lične podatke žrtve i otmičara koji su ugrožavali privatnost žrtve i njen život, kao i dezinformacije čiji je cilj senzacionalizam i podizanje tiraža
  • Otetu devojčicu je 29. decembra, desetog dana opsežne policijske potrage, pronašao Nišlija Emil Živić, kada je slučajno obilazio svoju vikendicu u selu Pasjača kod Niša, a otmičar Jovanović je tom prilikom pobegao, i za njim se traga i danas, 13-tog dana od otmice
  • Monika se još uvek nalazi u Kliničkom centru Niš, gde lekari, psiholozi i socijalni radnici rade na njenom opravku, koji neće biti ni kratak ni jednostavan

  Deo medija je tokom desetodnevne potrage za devojčicom iz Niša Monikom Karimanović (12), koju je, kako se sumnja, oteo višestruki osuđeni silovatelj Ninoslav Jovanović (46), kršio novinarski kodeks, Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kao i međunarodne preporuke za praćenje otmica i talačkih kriza, upozorile su ovih dana novinarske organizacije, resorno ministarstvo i Poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

  Prema njihovim ocenama, mediji su objavljivali podatke koji su mogli koristi otmičaru za koga uvek treba pretpostaviti da ima pristup izveštavanju, lične podatke žrtve i otmičara koji su ugrožavali privatnost žrtve i njen život, kao i dezinformacije čiji je cilj senzacionalizam i podizanje tiraža.

  Otetu devojčicu je 29. decembra, desetog dana opsežne policijske potrage, pronašao Nišlija Emil Živić, kada je slučajno obilazio svoju vikendicu u selu Pasjača kod Niša, a otmičar Jovanović je tom prilikom pobegao, i za njim se traga i danas, 13-tog dana od otmice.

  Monika se još uvek nalazi u Kliničkom centru Niš, gde lekari, psiholozi i socijalni radnici rade na njenom opravku, pre svega psihičkom, koji neće biti ni krata ni jednostavan.

  Ministarstvo kulture i informisanja i državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović su ovih dana apelovali na urednike da “imaju više mere u svojim objavama, da poštuju činjenicu da se radi o maloletnom licu koje ima pravo na zaštitu, kao i pravo na privatnost”.

  – Nije nam namera niti želja da utičemo na uređivačku politiku medija, koncept i sadržaj, ali bih zamolio urednike i novinare da imaju u vidu težinu svega što se prethodnih dana desilo Moniki i njenim roditeljima, to jest da imaju u vidu eventualne posledice koje način izveštavanja kao što je današnji može imati na emotivni, socijalni i intelektualni razvoj ove devojčice, koja je tek zakoračila u život- naveo je Gajović.

  Članica Udruženja novinara Srbije (UNS) Dragana Bjelica ocenila je da su mediji o otmici devojčice izveštavali „kao da je rijaliti, a ne otmica“.

  Bjelica je upozorila da je nedopustivo da se u medijima iznosi zdravstveni karton žrtve, kao i objavljuje njena fotografija nastala u Urgentnom centru u Nišu, odmah nakon što je pronađena.

  – Novinare nekih listova treba pitati da li bi tako izveštavali da je, ne daj bože, njihovo dete u pitanju. Ja sam sigurna da ne bi- rekla je Bjelica, komentarišući naslovne strane pojedinih tabloida na kojima je objavljena sporna fotografija.

  UNS je osudio i jednu od  naslovnica tabloida  „Srpski telegraf“ na kojoj su objavljeni osetljivi lični podaci o zdravstvenom stanju devojčice, kao što su podaci iz medicinskog kartona, čime je “drastično prekršen Kodeks novinara Srbije”.

  UNS je u tom saopštenju pozvao urednike i medije da se uzdrže od daljeg iznošenja privatnih fotografija i podataka koji mogu štetiti njenom psiho-fizičkom razvoju i životu.

  Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je da je deo medija u toku izveštavanja o ovoj otmici, potrazi i istrazi prekršio i javni interes i novinarski kodeks, zarad pukog tiraža i profita.

  – Zadatak medija je da zastupaju i štite javni interes, a da to čine uz poštovanje novinarskog kodeksa. Zaštita javnog interesa je naročito važna u vanrednim situacijama, kakva je ova, i u kojoj je od prioritetnog interesa zaštita života otetog deteta. U takvim situacijama je neophodno neke informacije objaviti kasnije ili prećutati, a delovati u sadejstvu sa nadležnim institucijama. Ali, tako nešto je moguće u Danskoj, dok je u Srbiji javni interes iza interesa nečijeg tiraža ili Kerbera željnih krvi- rekao je Bodrožić za Danas.

  NUNS je, takođe, najoštrije osudio tekst u tabloidu Kurir, najavljen kao “ispovest monstruma”, u kojem se praktično promoviše Jovanović, i to istovremeno dok se za njim intenzivno traga zbog sumnje da je oteo devojčicu.

  Novinarka nezavisnog nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević ocenila je za Televiziju N1 da mediji ne rade dobro svoj posao iz neznanja.

  – Kada je reč o otmicama, talačkim krizama, sve ono od preporuka kako ne izveštavati naši mediji su uspeli da prekrše- rekla je ona.

  Ona je precizirala da u međunarodnim preporukama za izveštavanje u slučaju otmica i talačkih kriza stoji da ne treba izveštavati o mentalnom stanju otmičara jer to može da ga isprovocira da postane agresivan.

  U ovim preporukama se između ostalog navodi i da treba izbegavati objavljivanje bilo koje informacije koje mogu otkriti taktiku i položaje učesnika policijske potrage.

  Poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović „ukazao“ je ovih dana da u velikom broju medijskih izveštaja o otmici devojčice iz Niša nije vođeno računa o poštovanju prava na njenu i privatnost njene porodice.

  – Senzacionalističko izveštavanje u ovom slučaju je krajnje neetičko i nedobronamerno, potpuno neprimereno iznosi brojne podatke o ličnosti žrtve otmice, uključujući i podatke o njenom zdravlju, čime je dvostruko viktimizuje. Izveštavanje o ovom slučaju ukazuje na to da mediji više vode računa o povećanju svog tiraža, odnosno gledanosti, nego o zaštiti privatnosti dvanaestogodišnje devojčice u jednom više nego osetljivom trenutku- naveo je Marinović.

  Slaviša Virijević, načelnik Policijske uprave u Nišu (PU)  je dodao da “lažne dojave građana i senzacionalistički napisi u pojedinim medijima” ometaju policijsku potragu.

  Bivši zamenik načelnika PU Niš Goran Barun apelovao je na sredstva informisanja da ne zloupotrebljavaju informacije o poteri za Jovanovićem, odnosno da informacije do kojih dođu ne saopštavaju uvek, kako potencijalno ne bi doprinosili ometanju potere, pa i ugrožavanju života devojčice.

   – Po pravilu, bez odobrenja ministra policije i direktora policije, kao i ljudi i njihovom neposrednom okruženju, nijedna informacija o istrazi ili poteri ne može da dospe u javnost. Nemam saznanja o tome na koji način su različite informacije u ovom slučaju stigle do medija, ali pouzdano znam da podaci koji štete istrazi nipošto ne bi smele da „cure“. Ova istraga je, dakle, objektivno kompromitovana objavljivanjem podataka koji ne bi smeli da budu dostupni javnosti- rekao je Barun za Danas.


  Dezinformacije, senzacionalizam…

  Tokom potrage za otetom Monikom Karimanović deo medija, pre svega tabloidi, objavljivao je različite dezinformacije i neproverena saznanja.

  Mada je devojčica pronađena u selu Pasjača, neki od njih su izvestili da je otkrivena u selu Svrljiški Miljkovac. Iako je pronađena u praznoj vikendici, pojedini mediji su javili da je “nađena u grobnici”.

  Nakon što je dobar deo medija preneo prvobitnu policijsku procenu da osumnjičeni otmičar Jovanović najverovatnije nema ili ne koristi mobilni telefon i internet, te ne prati medijska izveštavanja, deo medija je objavio da je on lociran “kada je uključio svoj mobilni telefon”.

  Veći broj medija je izvestio da je Jovanović, takođe, “ugasio svoj Fejsbuk profil što ne bi mogao da uradi ako nema pristup internet”.

  – Postoji velika mogućnost da su Jovanović i devojčica u nekom skrovištu i posmatraju potragu putem televizije i interneta. Pripadnici žandarmerije ne isključuju mogućnost da on možda sedi i u nekom stanu i u Nišu- javile su neke dnevne novine, nakon višednevne policijske potrage u prilično širokom pojasu oko Niša, Knjaževca i Zaječara.

  Dok su pojedini mediji tvrdili da je u jednom selu u okolini Knjaževca pronađena kosa za koju se sumnja da pripada Moniki, drugi su istovremeno tvrdili da su meštani videli Jovanovića “kako devojčicu vuče za kosu kraj pruge Niš – Zaječar”.

  Jovanović se, inače, u delu medija naziva Malčanskim berberinom, pošto živi u niškom selu Malča, a svojim žrtvama pre silovanja seče kosu.

  Prema navodima pojedinih novina, Jovanović je verovatno zapazio Moniku na putu kojim ona ide do škole “pošto je neko vreme radio u JKP ‘Medijana’ i na tom putu kosio travu“. U Medijani su demantovali da je bio zaposlen u tom javnom preduzeću, navodeći da je bio angažovan na javnim radovima tokom 2018. kao nezaposleno lice sa evidencije niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

  Deo medija je nekritički prenosio izjave rođaka i komšija da je “za sve kriva Jovanovićeva majka, koja ga je tukla i vezivala lancima u šupi nalik na zemunicu, zbog čega on to sada čini ženama”.

  Neki od njih su navodili i da su “roditelji u Malči godinama šišali ćerke na kratko” kako bi, kako su tvrdili, zavarali Jovanovića  koji se tu vratio nakon izdržane zatvorske kazne za silovanje.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi