More

  MEDIJI SA ZAPADA VOJNU PARADU U NIŠU OCENJUJU KAO DEMONSTRACIJU SILE, A ZA RUSKE MEDIJE ONA JE PRIKAZ SPREMNOSTI VOJSKE I POLICIJE

  • Vojna parada je pokazivanje sile Srbije i glorifikovanje  predsednika države Aleksandra Vučića, navode mediji sa Zapada
  • Za ruske medije vojna parada je samo demonstracija spremnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova
  • AP je naveo da su na paradi učestvovala dva ruska borbena helikoptera kojima su upravljale ruske posade što pokazuje rastuće političko i vojno savezništvo sa Moskvom
  • Parada je, kako navodi AP, održana u vreme povećanih tenzija pošto Srbija i Kosovo optužuju jedni druge da podrivaju napore ka pomirenju
  • DW podseća da je u Srbiji vojna parada održana 10. maja jer je dan ranije predsednik Srbije učestvovao na regionalnoj konferenciji u Tirani i tako je prilagođena njegovim obavezama
  • Sputnik je ocenio da je vojnu parada bila pravi spektakl na nebu i na zemlji

  Vojna parada “ Odbrana slobode” povodom Dana pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, koja je održana 10. maja u Nišu, izazvala je potpuno različite komentare u inostranim medijima.

  Za medije sa Zapada, američku agenciju Asošijeted pres (AP) i nemačku agenciju Dojče vele(DW)  vojna parada je “ očigledno pokazivanje sile usled rastućih tenzija sa Kosovom, kao i demonstracija moći, koja je glorifikovala predsednika države Aleksandra Vučića i pokazala gde je Srbija pod njegovim vođstvom“.

  Međutim, mediji iz Rusije, pre svega Sputnik, ocenjuju da su tokom  vojne parade Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova prikazali svoju snagu, pripremljenost i sposobnost.

  AP navodi da je na paradi u Nišu učestvovalo je 4.000 vojnika, 300 vojnih vozila i 40 aviona, uključujući dva ruska borbena helikoptera kojima su upravljale ruske posade, čime se, ocenjuje američka agencija , pokazuje rastuće političko i vojno savezništvo sa Moskvom.

  -Nadam se da nećemo morati da koristimo (vojsku) protiv bilo koga. Sve ovo bi trebalo da služi prvenstveno kao sredstvo odvraćanja od napada agresora, citirao je AP predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dodajući da su tenzije povećane pošto Srbija i Kosovo optužuju jedni druge da podrivaju napore ka pomirenju nakon rata 1998-99, koji je završen posle intervencije NATO.

  Nemački Dojče vele navodi da je vojna parada bila „demonstracija moći, koja je veličala Vučića”.

   DW podseća da je u Srbiji vojna parada održana 10. maja jer je dan ranije predsednik Srbije učestvovao na regionalnoj konferenciji u Tirani, „pa je tako centralna manifestacija povodom Dana pobede prilagođena njegovim obavezama“.

  -Zapad Evrope slavi Dan oslobođenja 8. maja. Istok slavi Dan pobede 9. maja. Razlika u datumu je istorijski određena. A Srbija je ove godine 10. maja održala vojnu paradu u Nišu, povodom kapitulacije nacističke Nemačke bez zvaničnog objašnjenja za pomeranje vojne parade-navodi DW.

   Za nemačku agenciju parada je „trebalo da ostavi utisak da je inspirisana antifašističkim evropskim vrednostima“, a „ispostavila se kao demonstracija moći i širenje kulta ličnosti šefa države i vrhovnog komandanta – prisustvo Vučića bilo je važnije od poštovanje istorije“.

  Podseća se da je velika vojna parada najpre je bila planirana za 24. mart, dvadesetu godišnjicu početka vazdušnih napada NATO, ali da su iz Brisela i Vašingtona upozorili iz Vašingtona i Brisela kako bi to bilo „previše čak i za Srbiju“ kojoj Zapad „toleriše špagu između ljubavi prema Rusiji i Vladimiru Putinu i pragmatičnog približavanja Evropskoj uniji“.

  -Jer to je moglo da se shvati kao zveckanje oružjem ili u najmanju ruku kao provokacija NATO koji se nerado seća krajnje spornog povoda i ishoda vazdušnih napada na Srbiju, ocenjuje autor DW.

  Sasvim drugačiji pogled je imao Sputnik koji je za vojnu paradu naveo da je spektakl na nebu i na zemlji u kome su  Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova pokazali koliko su spremni da brane Srbiju.

  -Na spektaklu u Nišu gledaoci su mogli da vide i ruski  T-72. Prodefilovali su pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešaloni, a najveću pažnju publike privukli su avioni „MiG 29“, helikopteri Mi-35, uz veliki aplauz za egzercir Garde Vojske Srbije, navela je ruska agencija.

  I Sputnik je u više navrata naveo koliko je vojnika i policajaca učestvovalo na paradi, koja sve vozila, sistemi, letilice i naoružanje, ali za rusku agenciju je to samo prikazivanje sposobnosti VJ i MUP-a.


  PACOLI: VOJNA PARADA DOKAZ DA JE SRBIJA PRETNJA REGIONALNOJ STABILNOSTI

  Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli ocenio je da je vojna parada koja je održana u Nišu dokaz da je u Srbiji i dalje prisutan mentalitet bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i poruka da Srbija ostaje pretnja regionalnoj stabilnosti.

  On je na Fejsbuku napisao da Srbija treba da se ponaša kao „civilizovana zemlja“ i da se usredsredi na regionalnu saradnju i sopstvenu evropeizaciju.

  -Zahtevamo međunarodnu reakciju protiv ovakvog ponašanja Srbije, dan posle Dana Evrope, napisao je Pacoli.

   Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da voli da vidi vojnike na ulici, ali da je današnja parada u Nišu samo veliki finansijski trošak za unutrašnje političke svrhe. Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić saglasan je da je reč o nepotrebnom trošku, imajući u vidu loš materijalni položaj vojnika u Srbiji

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi