More

  MEDIJACIJA ZA SMANJENJE TROŠKOVA OBEŠTEĆENJA GRAĐANIMA KOJE UJEDU PSI LUTALICE U NIŠU

  • Grad Niš je za obeštećenje građanima za ujede pasa i mačaka lutalica i padove na javnim površinama do sada godišnje izdvajao oko milion evra, a ubuduće će primenom medijacije pokušati da smanji te troškove
  • Zahvaljujući medijaciji građani će brže dolaziti do obeštećenja, dobijaće iste iznose kao i do sada, ali će taj postupak uticati i na značajno smanjenje sudskih troškova jer su do sada troškovi suđenja i veštačenja duplirali ili trostruko uvećavali konačni iznos, rekao je gradski većnik Saša Živić.
  • Vršilac dužnosti predsednika Višeg suda Zoran Krstić rekao je da postupak medijacije mnogo kraće traje od parničnog postupka i zato je u interesu građana da se za njega opredele, dok je sud zainteresovan za medijaciju jer smanjuje broj sporova koji spadaju u masovne
  • U Osnovnom i Višem sudu do sada je medijacijom rešeno 317 predmeta, a u toku ove godine bilo je 199 predmeta iz građanske, izvršne i krivične materije koji su pozitivno rešeni medijacijom

  Grad Niš i Javno-komunalno preduzeće „Mediana“ potpisali su sa Osnovnim i Višim sudom sporazum o primeni medijacije u slučajevima kada građani tuže grad zbog ujeda pasa i mačaka lutalica, kao i zbog padova i povređivanja na javnim površinama  jer se godišnje iz gradskog budžeta za ove namene isplati oko milion evra.

  – Zahvaljujući medijaciji građani će brže dolaziti do obeštećenja, a taj postupak će uticati i na značajno smanjenje sudskih troškova jer je do sada Niš izdvajao ogromna sredstva na ime odštete zbog padova ili ujeda lutalica-rekao je gradski većnik Saša Živić.

  On je kazao da se iznos obeštećenja koji je do sada dogovaran na gradskoj Komisiji za mirno rešavanje sporova kretao se, u zavisnosti od težine povrede, od 25.000 dinara za ogrebotine do više desetina hiljada dinara za ozbiljnije povrede.

  -Na sudu su građani takođe dobijali obeštećenja u tolikom iznosu, ali su troškovi suđenja i veštačenja duplirali ili trostruko uvećavali konačni iznos. Građani koji se žele medijaciju ili ne budu zadovoljni njenim ishodom, moći da se opredele za parnični postupak protiv grada- precizirao je Živić.

  Direktor JKP „Mediana“ Dragoslav Pavlović naglasio je da i to preduzeće učestvuje u isplati svih šteta za ujede pasa i mačaka lutalica.

  -Iako nemamo tolike izdatke za tu namenu kao grad, iznosi nisu mali i beznačajni. Uz medijaciju očekujemo da će biti značajno smanjeni jer smo na ime odštete za ujede pasa i mačaka 2016. godine isplatili 7,8 miliona dinara, sledeće godine 11,9 miliona, prošle godine osam miliona dinara, a od početka ove godine 7,2 miliona dinara- kazao je Pavlović.

  Vršilac dužnosti predsednika Višeg suda Zoran Krstić rekao je da postupak medijacije mnogo kraće traje od parničnog postupka i zato je u interesu građana da se za njega opredele, dok je sud zainteresovan za medijaciju jer smanjuje broj sporova koji spadaju u masovne.

  -U postupku medijacije sud informiše stranke o tom postupku, obezbeđuje prostor i medijatore, overava sporazum i strankama izdaje izvršni nalog koji mogu da naplate u postupku izvršenja-kazao je Krstić.


  JEDAN SPOR ZA UJED PASA VEĆ REŠEN MEDIJACIJOM

  U Osnovnom sudu u Nišu krajem maja ove godine jedan spor za ujed pasa lutalice je rešen medijacijom i Grad Niš je odštetu tom građaninu platio u roku od 15 dana.

  -Do sada je medijacijom rešeno 317 predmeta u Osnovnom i Višem sudu. U toku ove godine bilo je 199 predmeta iz građanske, izvršne i krivične materije koji su pozitivno rešeni medijacijom-navedeno je na sajtu Višeg suda.

  Medijacijom su rešeni i predmeti stari 13 i devet godina, a jedan predmet je u fazi žalbenog postupka.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi