More

  MALOLETNICI U SRBIJI SVE SUROVIJI, NAJVIŠE DELIKVENATA REGISTROVANO U NOVOM SADU

  • U toku prošle godine registrovana su 7.562 maloletna počinioca krivičnih dela, i to najviše na teritoriji Apelacionog tužilaštva u Novom Sadu- ukupno 2.333, što je od skoro 350 do 800 maloletnika više nego na području takvih tuđilaštva u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, pokazuje izveštaj Republičkog javnog tužilaštva
  • Maloletnici su prošle godine počinili osam krivičnih dela ubistva i pet krivičnih dela teškog ubistva
  • U toku 2018. godine došlo je do povećnja izvršenja krivičnih dela učestvovanje u tuči i ugrožavanje opasnim oružjem pri tuči od strane maloletnih lica, navodi se u izveštaju
  • Zbog krivičnih dela učestvovanja u tuči i ugrožavanja opasnim oruđem u tuči i svađi, lane su registrovana 73 maloletna izvršioca, što je, kako se konstatuje u izveštaju, čak za 82 odsto više nego 2017.
  • Maloletnici su daleko suroviji nego ranije, a povodi za tuče ili svađe koje se često završe tragično su trivijalni, upozoravaju stručnjaci
  foto: sajt Višeg suda u Beogradu

  U toku prošle godine registrovana su 7.562 maloletna počinioca krivičnih dela, i to najviše na teritoriji Apelacionog tužilaštva u Novom Sadu- ukupno 2.333, što je od skoro 350 do 800 maloletnika više nego na području takvih tuŽilaštva u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

  Prema izveštaju “Rad javnih tužilaštava na suzbijanju kriminaliteta i zaštiti ustavnosti i zakonitosti u 2018. godini”, na području beogradske apelacije, koja je i najveća, registrovano je 1.989 maloletnih počinilaca krivičnih dela, niške- 1.696 i kragujevačke- 1544 takvih počinilaca.

  Broju od 7562 takvih maloletnika treba dodati još 1891 prijavljeno lice, čiji slučajevi nisu razrešeni u prošloj godini.

  Maloletnici su prošle godine počinili osam krivičnih dela ubistva i pet krivičnih dela teškog ubistva.

  – U toku 2018. godine došlo je do povećanja izvršenja krivičnih dela učestvovanje u tuči i ugrožavanje opasnim oružjem pri tuči od strane maloletnih lica- navodi se u izveštaju.

  Zbog krivičnih dela učestvovanja u tuči i ugrožavanja opasnim oruđem u tuči i svađi, lane su registrovana 73 maloletna izvršioca, što je, kako se konstatuje u izveštaju za 2018. godinu, 82 odsto više nego 2017.

  Maloletnici su tokom prošle godine počinili 165 krivičnih dela teške telesne povrede i 775 lake telesne povrede.

  – Mladi delinkventi koji počine ubistvo sve manje koriste vatreno oružje. Umesto toga, sve više se upotrebaljavaju pesnice, noževi, bejzbol-palice, štangle, kamenje… Posebno zabrinjava to što pogađaju vitalne delove tela, najčešće srce i stomak. Povode traže u beznačajnim rečenicama, krivo protumačenim pogledima. U velikom broju slučajeva ubistva se počine i pod uticajem droge i alkohola- izveštavaju mediji povodom ovog izveštaja.

  Prema mišljenju stručnjaka, uzroci maloletničkih ubistava su različiti: nizak stepen samokontrole, bes, pripadnost različitim navijačkim i vršnjačkim grupama, osećaj poniženosti, uvređenosti, kao i želja za osvetom.

  – Maloletnici su daleko suroviji nego ranije. Imaju potrebu da se svete, i u tome pokazuju upornost. Povodi za tuče i svađe, koje najčešće završe tragično, u najvećem broju slučajeva su trivijalni i leže u dubljim faktorima ličnosti, psihološkoj i psihosociološkoj strukturi- ocenjuju oni.

  Prvostepena sudska odluka doneta je prema 1808 maloletnika, a od tog broja za deset maloletnih lica izrečena je kazna maloletničkog zavora, za 172 zavodska vaspitana mera, a za 1416 vanzakonska vaspitna mera.

  Prema izveštaju, prošle godine, od ukupnog broja prijavljenih maloletnih lica, bilo je 1.435 izvršilaca mlađih od 14 godina, koji ne podležu krivičnom progonu.

  Zbog tog i drugih pravnih razlpoga odbačeno 3.246 prijava, što je za pet lodsto manje nego 2017. godine.


  NAJVIŠE REGISTROVANIH MALOLETNIKA KOJI SU IZVRŠILI KRIVIČNO DELO BILO 2010. GODINE

  Podaci Republičkog javnog tužilaštva izneti u godišnjim izveštajima o radu javnih tužilaštava, koji su objavljeni na veb sajtu te isntitucije, pokazuju da se u ovoj deceniji najviše maloletnih delinkvenata našlo na krivičnim prijavama u toku 2010. godine, čak 8.571, pa naredne 2011, kad ih je prijavljeno 8.239.

  U tim brojkama  bilo je oko 13 odsto mlađih od 14 godina- dece, protiv kojih se ne može voditi krivični postupak, saglasno Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi