More

  Mala K.

  Mala K, trogodišnja devojčica iz Niša, u jeku epidemije koronavirusa, početkom avgusta ove godine, preduzimljivo i pomalo nervozno je kazala mami: „Zovi Vučića i pitaj da l’ će da da da idemo u Pantelej“.

  U Pantaleju je tada bio vašar, i luna park, i vrteške.

  Preslatka K. živi samo nekoliko blokova dalje, a snimak sa njenom “zapovešću” je postavljen na jutjub.

  (Isticanje ovog primera je, inače, čista „zloupotreba“, pošto  je malena pametnica moja rođaka. Ali, ovo je takozvana kolumna, te su lični primeri dopušteni, čemu se, inače, profesionalno protivim, a evo, i bestidno koristim, uz varljivu nadu da to činim i prvi i poslednji put).

  Ovih dana smo, pak, mogli da pročitamo krajnje ozbiljne zaključke nekih evropskih stručnjaka da se Srbija pridružila neslavnoj porodici autokratskih zemalja.

  Institut V-dem iz Geteborga ju je na osnovu “indeksa liberalne demokratije”, koji koristi za ocenu stanja demokratije u državama, svrstao u “izborne autokratije”, ocenjujući da je u njoj autokratija znatno ojačala u poslednjih desetak godina, a posebno od 2015.

  Prema tom indeksu, Srbija je danas na 139. mestu liste na kojoj je 179 zemalja, čime je ostvarila najlošiji rezultat na zapadnom Balkanu.

  Institut je kao pokazatelje demokratskog survavanja naveo kontrolisane medije od strane vlade, smanjenje nezavisnosti pravosuđa, ograničavanje prava i sloboda građana, kao i upitan integritet izbora.

  Upozoravajući izveštaj švedskog instituta stigao je, skoro simbolično, pred 20-u godišnjicu petooktobarskih promena, posle kojih je Srbija svrstavana u “izborne demokratije”, a sa varljivom nadom ne malog dela građana da će na takvoj listi u budućnosti samo napredovati.

  Ovakve i slične ocene o stanju ovdašnje demokratije- sve slabijoj pravnoj državi sa sve urušenijim institucijama a sve većom kriminalizacijom društva, iznete su i u izveštajima drugih međunarodnih institucija i organizacija, koje su samo koristile različite narative da ih objasne.

  Ocenjivali su to, recimo, i Fridom haus, a o manjku napretka u demokratskim procesima i vladavini prava govorili su i izveštaji Evropske komisije za Srbiju, već godinama unazad.

  Aktuelna vlast, na čelu sa Predsednikom- koji je, nema sumnje, neprikosnoveni inicijator, generator i akter “procvata” autokratije, ovakve izveštaje su ili ignorisali ili negirali.

  Dovodila je u pitanje integritet organizacija koje su ih izricale i njihovu metodologiju, optužujući ih za pristrasnost, zlonamernost i nekompetenost.

  Pritom je, dakako, i tu priliku koristila da diskredituje opozicione snage i profesionalne medije, koji  takve ocene iznose i pronose.

  – Predsednik je nepogrešivi i premudri državnik koji Srbiju vodi u civilizacijski progres, u istoriji nezabeležen, o čemu govore svi domaći pokazatelji, kao i apsolutna podrška građana koju dobija na svim demokratskim izborima- gvozdena je mantra vlasti i medija pod njenom kontrolom.

  Džaba.

  Mala K. (im) je sve rekla.

  Prokleta dečija usta.

  I još opakija misao Maksima Gorkog: „Deca – to su naše sutrašnje sudije“.

  (Autorka je novinarka dnevnog lista Danas)

  2 KOMENTARA

  1. U vezi demokratije u Srbiji: Jedni nam pune glavu ovim, drugi onim, treći … Kome verovati? Mi koji živimo neutralno i ne bakćemo se ni politikom niti ljganjem nekoga možemo samo reći da jede g… onaj ko laže.

  2. Bravo za kolumnu, novinarku koja grmi u svakom smislu, da li intelektualnom ili pak ocaravajuci svojom lepotom , i naravno bravo za malu K.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi