More

  LUTOVAC: REFERENDUM O KOSOVU NEĆE BITI SLOBODNO IZJAŠNJAVANJE VEĆ ORUĐE U RUKAMA AUTOKRATE

  • Pitanje statusa Kosova i Metohije ne može da pokreće i rešava nedemokratski režim, a pre normalizovanja odnosa sa Prištinom moraju se normalizovati odnosi unutar Srbije, rekao je predsednik Demokratske stranke
  • On je ocenio da je građanima  dosta insistiranja na različitostima u redovima opozicije i da oni „već doživljavaju Savez za Srbiju kao alternativu nedemokratskom režimu“
  • Savezu za Srbiju u lokalnim sredinama moći će da se priključe i stranke, pokreti, nevladine organizacije i građani koji nisu ušli u Savez na republičkom nivou, a centrale stranaka ne treba direktivama da odlučuju sa kim će se njihovi lokalni odbori udruživati, rekao je on.

  foto: facebook strana DS

  Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je danas u Nišu da pitanje statusa Kosova i Metohije ne može da pokreće i rešava nedemokratski režim i ocenio da bi najavljeni referendum o tom pitanju bio samo „oruđe u rukama autokrate“.

  – Pre normalizovanja odnosa sa Prištinom moraju se normalizovati odnosi unutar Srbije. Referendum u nedemokratskoj državi, u kojoj ne postoje slobodni mediji i slobodni izbori, neće biti slobodno izlašnjavanje građana o tom pitanju, već oruđe u rukama autokrate- rekao je Lutovac.

  On je kazao da  se prilikom rešavanja statusa Kosova i Metohije moraju uvažiti Ustav Srbije, međunarodno pravo i politička platforma oko koje postoji konsenzus.

  Na konferenciji za novinare na platou ispred Tržnog centra Kalča, Lutovac je još kazao da se Savez za Srbiju, u kojem je i DS, ne formira zbog nekog kratkoročnog cilja, već se okuplja oko univerzalnih vrednosti, kako bi se na tim temeljima napravila normalna država i društvo.

  – Građani već doživljavaju Savez kao alternativu nedemokratskom režimu. Njima je dosta insistiranja na našim različitostima. Oni hoće da vide konkretnu i spremnu alternativu takvom režimu- rekao je.

  Prema njegovim rečima, Savez za Srbiju je otvoren za sve političke stranke i ostale koji imaju ciljeve koji su iskazani u Programu u 30 tačaka. Savez je, međutim, otvoren za saradnju „u vezi sa pojedinim pitanjima“ i sa drugim strankama, pokretima, nevladinim organizacijama i građanima, pogotovu na lokalnom nivou.

  – Savezu za Srbiju u lokalnim sredinama moći će da se priključe i stranke, pokreti, nevladine organizacije i građani koji nisu ušli u Savez na republičkom nivou. Na nama je da pružimo podršku našim lokalnim liderima i odborima, a ne da direktivama iz „centrale“ odlučujemo sa kim će se oni udruživati- kazao je Lutovac.

  On je dodao da se na primeru Niša, odnosno u slučaju Niškog aerodroma i Južnih vesti, videlo se da je to i dobro i moguće.

  – Verujemo da je to pravo rešenje i za druge lokalne sredine u Srbiji- rekao je.


  „STANJE JE DALEKO GORE NEGO KADA JE GRADOVIMA UPRAVLJALA DS“

  – Promene su više nego nužne jer je stanje u Nišu i drugim gradovima u poslednjih sedam godina, od kada njima upravlja vlast na čelu sa SNS, nepodnošljivo i daleko gore nego kada je to činila DS- rekao je predsednik niških demokrata Miodrag Stanković.

  U Nišu je, inače, danas održan sastanak predstavnika gradskih i opštinskih odbora te stranke u Pirotskom, Zaječarskom, Borskom, Topličkom i Nišavskom okrugu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi