More

  LIGA SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE TRAŽI DA SE UVEDE ŠKOLSKI ČAS O ANTIFAŠIZMU

  • LSV zahteva da đaci u školi uče o antifašizmu i tekovinama Narodnooslobodilačke borbe zbog neonacističkog pozdrava i skandiranja Milanu Nediću grupe mladih u Nišu, kao i zbog napada na mladića koji je nosio majicu sa natpisom “antifašista”
  • Podsećamo nadležne državne organe da punu deceniju postoji Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacistčkih ili fašističkih sibola i obeležja, navodi LSV
  • Stranka ocenjuje da da mladi ne bi veličali Nedića kada bi ih neko odveo na ekskurziju na Banjicu ili u Šumarice i ispričao im sve što bi trebalo da znaju o tom delu istorije
  • Iako je niška policija uhapsila napadače na studenta Uroša Janjića i njegovog druga, svi su nakon saslušanja pušteni i nije im određen pritvor

  Od jeseni je neophodno da se u osnovnim i srednjim školama u Srbiji uvede barem jedan čas nedeljno o antifašizmu i tekovinama Narodnooslobodilačke borbe, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

  Zahtev LSV je reakcija na „neonacistički pozdrav grupe mladih u Nišu pre neki dan uz skandiranje Milanu Nediću“, kao i zbog napada nožem na mladića nekoliko dana ranije zato što je nosio majicu sa natpisom „antifašista“.

  -Podsećamo nadležne državne organe da punu deceniju postoji Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacistčkih ili fašističkih sibola i obeležja. Nema razloga da ga ne primenjuju, navodi se u saopštenju koje je potpisao sekretar Glavnog odbora LSV Robert Vizi.

  On je upozorio da su “ovo ozbiljna upozorenja o tome kuda nas je odvelo svakodnevno prekrajanje istorije i mitomanija”.

  -Ako odmah krene, Ministarstvo prosvete ima dovoljno vremena da se taj, jedan čas nedeljno, pripremi do jeseni. Đaci koji bi učili o zlu koje su zajedničkim snagama u Drugom svetskom ratu pobedili narodi i nacionalne zajednice nekadašnje Jugoslavije i kakve žrtve i stradanja su podneli, sigurno ne bi vikali “Srbija Srbima”-ocenila  je LSV.

  Stranka je navela da mladi ne bi veličali Nedića kada bi ih neko odveo na ekskurziju na Banjicu ili u Šumarice i ispričao im sve što bi trebalo da znaju o tom delu istorije.

  LSV je podsetila da je „zighajlovanju“ u Nišu i veličanju Nedića prethodilo „prošlogodišnje zighajlovanje i skandiranje na skupu u Beogradu, kada su očito prošli nekažnjeno“.

  Srđan Nonić, šef opozicione odborničke grupe “ Niška inicijativa” organizovao je antifašističku šetnju na Nišavskom keju zbog napada nožem na studenta Uroša Janjića 21. juna uveče, u parku pored keja, zbog toga što, po njegovim rečima, nije hteo da skine majicu sa natpisom „antifašista“, što su od njega zahtevala petorica mladića. U šetnji je učestvovalo stotinak ljudi, među kojima i Janjić, koji je nakon napada i dva uboda nožem bio hospitalizovan u Niškom kliničkom centru. 

  Policijska uprava u Nišu  je još pre nedelju dana saopštila da je privela napadače na Janjića i njegovog druga, inače stranog državljanina, zbog sumnje da su izvršili krivična dela nanošenje teške telesne povrede i učešće u tuči. Među privedenima bio je i N. R. (33) koji je osumnjičen da je Janjića izbo nožem, ali su svi nakon saslušanja pušteni i nije im određen pritvor. 


  TUŽILAŠTVU DOSTAVLJENI DOKAZI O INCIDETU NA ANTIFAŠISTIČKOJ ŠETNJI

  Opoziciona odbornička grupa “Niška inicijativa”  obavestila je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu  i dostavila dokaze o incidentu koji se dogodio prošlog petka na Nišavskog keju, kad je grupa mladića podizanjem ruku u nacistički pozdrav i skandiranjem Ljotiću i Nediću propratila antifašističku šetnju.

  – Tužilaštvu smo dostavili ne samo snimke sa lica mesta, već i dokaze o povezanosti nekih udruženja, neformalnih nacističkih grupa i navijačkih grupa u Nišu. Pripadnici tih udruženja su odgovorni za neke nacističke aktivnosti, ispisivanje nacistički grafita, jedan broj nereda na utakmicama i niz drugih problema u javnosti-rekao je šef “ Niške inicijative” Srđan Nonić, koji je potpisao obaveštenje tužilaštvu. 

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi