More

  Lekari najavili tužbe zbog neisplaćivanja svih dežurstava

  • Medicinski radnici u Kliničkom centru (KC) Niš najavili su mogućnost podnošenja tužbi zbog toga što im se ne plaća kompletan prekovremeni rad, bilo da rade u kovid ili ne- kovid objektima te ustanove
  • Ministarstvo zdravlja je dužno da plati prekovremeni rad do 40 sati, a sve što je preko toga treba da nam nadoknadi KC iz svojih realnih prihoda, kojih očigledno nema dovoljno, rekao je direktor Urgentnog centra KC Niš Hadži Bojan Marjanović
  • On je kazao da su u vreme epidemije i medicinski radnici u ne- kovid objektima dodatno dežurali, da su neki od njih prebacivani u kovid objekte, a neki se i razboljevali
  • I zdravstveni radnici koji su angažovani u kovid objektima KC Niš prethodno su upozoravali da im nije isplaćen celokupan prekovremeni rad, kritikujući to što su “pojedini njihovi koordinatori, koji nisu ni ušli u kovid zonu, dobili mesečno i stotine hiljada dinara”
  • Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je nedavno obećao da će medicinskim radnicima u kovid sistemu biti isplaćen maksimalan broj sati koji je moguć za dežurstvo, kao i prekovremeni rad i stumulacija, a probleme u isplati pripisao “birokratiji”
  foto: m. k.

  Medicinski radnici u Kliničkom centru (KC) Niš najavili su mogućnost podnošenja tužbi zbog toga što im se ne plaća kompletan prekovremeni rad, bilo da rade u kovid ili ne- kovid objektima te ustanove.

  Direktor Urgentnog centra KC Niš Hadži Bojan Marjanović je kazao da su zbog manjka zdravstvenih radnika doktori i medicinske sestre primorani prekovremeno da rade i po 80 sati mesečno.

  – Ministarstvo zdravlja je dužno da plati prekovremeni rad do 40 sati, a sve što je preko toga treba da nam nadoknadi KC iz svojih realnih prihoda. Očigledno je, međutim, da KC nema dovoljno svojih prihoda za plaćanje celokupnog prekovremenog rada svim medicinskim radnicima- rekao je Marjanović.

  On je precizirao da su zbog epidemije koronavirusa i neke njegove kolege iz Urgentnog centra prebačene u kovid bolnice, a da se šestoro razbolelo.

  – U takvoj situaciji smo primorani da radimo mnogo više, ali nam to nije plaćeno- rekao je.

  On je podsetio da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar obećao da će medicinskim radicima koji su angažovani u kovid bolnicama biti isplaćen sav prekovremeni rad, ali da ostale zaposlene, koji takođe dodatno dežuraju, nije pominjao.

  – Od kad je počela epidemija, u Urgentnom centru je operisano 16 pacijenata za koje je utvrđeno da su kovid pozitivni- rekao je on i dodao da zbog takve situacije “moraju da se konsultuju sa sudskim veštacima i vide kako da najbolje ostvare svoja prava”.

  I zdravstveni radnici koji su angažovani u kovid bolnicama u Nišu prethodno su upozoravali da im nije isplaćen celokupan prekovremeni rad.

  – Kad dobijemo platu vidimo da su nam obračunali 40, a mi radimo 80 sati. Napišu da smo pet puta dežurali radnim danom ili tri radnim danom i jednom vikendom. Najčešće smo dežurali po osam puta mesečno- rekli su oni novinarima.

  Oni su upozorili i da “pojedini koordinatori koji i ne ulaze u kovid zonu dobijaju i stotine hiljada dinara mesečno”.

  – Među kolegama se priča da ti koordinatori primaju enormne sume, a nama koji dežuramo kako nam odrede čak neće da plate ni kad na listiću piše da smo radili više od 40 sati- rekli su oni novinarima.


  Ministar Lončar tvrdi da su problem u isplati pravile pauze u radu koje medicinski radnici u kovid objektima moraju da prave

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je nedavno obećao da će medicinskim radnicima koji rade u kovid sistemu biti isplaćen maksimalan broj sati koji je moguć za dežurstvo”, ali ne samo to, već “i stimulacija i prekovremen rad i sve”.

  – Ti medicinski radnici su heroji i junaci našeg doba i koliko god da im damo to nije dovoljno za ono što oni urade, ali to je ispravljeno i to se ralizuje i nema više nikakvih problema- rekao je on.

  On je “priznao” da je bilo “birokratskih problema” u isplati dežurstva medicinskom osoblju u kovid bolnicama.

  – Imali smo u jednom momentu, to je tačno, da smo mogli da isplatimo ljudima koji su dežurali u non-kovid sistemu, a da smo imali problem sa isplatom ljudima u kovid sistemu, kojima nismo mogli zakonski, birokratski da isplatimo dežurstvo, jer oni faktički nisu dežurali tih 12 ili 24 časa, nego su radili četiri sata- jer ne mogu duže, pa pravili pauzu, pa opet radili- kazao je Lončar.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi