More

  KUTIJE SA DOKUMENTACIJOM KOJA UKAZUJE NA KRAĐU BEBA BILE SAKRIVENE U KNEZ SELU?

  • Desetine kutija sakrivene medicinske dokumentacije koja bi mogla da doprinese rasvetljavanju nestanka beba iz Niša pri njihovom rođenju pronađeno je u Knez Selu pored Niša, saopštio je predsednik Udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“ Radiša Pavlović na sastanku u Nišu
  • Mi znamo da ima još toga i zato predlažemo da bude formirana još jedna zajednička komisija u niškom Kliničkom centru (KC) koja će otvarati te kutije, rekao je Pavlović
  • U niškom KC su kazali da su ovakve tvrdnje „neistinite“, navodeći da je ova medicinska dokumentacija donedavno  bila uskadištena u prostoru Klinike za plućne bolesti u Knez selu, a da je sa preseljenjem te klinike u niški KC i ona prebačena u Niš
  • Oni su kazali da će Komisija koja istražuje nestanak beba, formirana pri KC-u, od 1. jula omogućiti uvid i dostavljati fotokopije dokumenata svima koji imaju prava da je dobiju po Zakonu o zaštiti prava pacijenata
  foto: Medija centar Beograd

  Desetine kutija sakrivene medicinske dokumentacije koja bi mogla da doprinese rasvetljavanju nestanka beba iz Niša pri njihovom rođenju pronađeno je u Knez Selu pored Niša, saopštio je predsednik Udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“ Radiša Pavlović na sastanku u Nišu.

  – To je dokumentacija do koje roditelji ranije nisu imali prilike da dođu i većini njih su slati odgovori da ona i ne postoji. Mi znamo da ima još toga i zato predlažemo da bude formirana još jedna zajednička komisija u niškom Kliničkom centru (KC), koja će otvarati te kutije- rekao je predednik ovog Udruženja, koje je danas i juče imalo niz sastanaka u Nišu.

  U niškom KC su kazali da su ovakve tvrdnje „netačne i neistinite“, navodeći da je ova medicinska dokumentacija donedavno  bila uskadištena u prostoru Klinike za plućne bolesti u Knez selu, a da je sa preseljenjem te klinike u niški KC i ona prebačena u Niš.

  Prema njihovim rečima, „preseljena  je, objedinjena, sortirana i uskladištena“ i dokumentacija sa drugih klinika koje su prošle godine prebačene iz starog u novoizgrađeni KC.

  Oni su kazali da će Komisija koja istražuje nestanak beba, formirana pri KC-u, od 1. jula imati zadatak da omogući uvid ili dostavi fotokopiju dokumenta iz objedinjene, sortirane i uskladištene dokumentacije svima koji imaju prava da je dobiju po Zakonu o zaštiti prava pacijenata.

  U ovoj komisiji su i predstavnici Udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“.

  Predsednik udruženja Pavlović je kazao da sa tom komisijom do sada nisu imali dobru saradnju, ali da je danas još jednom dogovoreno da se ona poboljša.

  Prema podacima tog udruženja, u Srbiji je nestalo oko 3.000 beba, a „veliki broj roditelja i danas pokušava da sazna šta se dogodilo sa njihovom decom“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi