More

  Krizni štab u Nišu preporučio rad od kuće, tri škole prelaze na potpunu onlajn nastavu

  • Gradski krizni štav usvojio 13 mera za spečavanje epidemije koronavirusa u Nišu
  • Preporučeno je poslodavcima da zaposlenima omogući rad od kuće, kao i da pojedine škole pređu na onlajn nastavu
  • OŠ „Stefan Nemanja“ i „Duško Radović“ je naloženo da učenici od  prvog do četvtog razreda mogu da pohađaju nastavu, a od petog do osmog razreda rade onlajn, a Gimnaziji „Bora Stanković“ da potpuno pređe na učenje od kuće
  • Naredba za organizovanje rada od kuće se odnosi na rad svih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Niš, kao i da deca čiji roditelji rade od kuće, ne pohađaju vrtiće, izuzev predškolske grupe
  • “Radon” u Niškoj Banji postaje kovid bolnica, a treća kovid ambulanta se otvara u centralnoj zgradi Doma zdravlja
  • U Nišu i Vranju je u protekla 24 časa preminuo po jedan pacijent pozitivan na koronavirus

  Štab za vanredne situacije u Nišu usvojio je 13 mera kako bi se sprečilo širenje epidemije koronavirusa u gradu, među kojima su i preporuka poslodavcima da zaposlenima omogući rad od kuće, kao i da pojedine škole pređu na onlajn nastavu.

  Gradski krizni štab je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u gradu, juče proglasio vanrednu situaciju u Nišu.

  Jedna od mera je da pojedine škole prelaze na onlajn nastavu, a sve kako bi se smanjio kontakt. Gradonačelnica Niša, koja je na čelu Štaba, Dragana Sotirovski rekla je da je zbog broja pozitivnih profesora u osnovnim školama „Stefan Nemanja“ i „Duško Radović“ naloženo da učenici od  prvog do četvrtog razreda mogu da pohađaju nastavu, a od petog do osmog razreda rade onlajn. Gimnazija „Bora Stanković“ potpuno prelazi na učenje od kuće.

  Korisnici Ustanove “Mara” bi trebalo da budu kod svojih kuća, a da zaposleni rade po uobičajenom načinu, odnosno da se pridržavaju svih mera kao i u vanrednom stanju.

  Naredba za organizovanje rada od kuće se odnosi na rad svih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Niš, kao i da deca čiji roditelji rade od kuće, ne pohađaju vrtiće, izuzev predškolske grupe.

  -Vrlo jasno smo rekli da se ta odluka odnosi na hronične bolesnike, roditelje sa decom do 10 godina i one delove gde može da se organizuje rad od kuće, a to je na rukovodiocima kako će da organizuju posao da što manje ljudi bude u zatvorenom prostoru, a da posao ne trpi – objasnila je Sotirovski.

  Gradski štab je odlučio da je potrebna potvrda poslodavca za odlazak dece u vrtić, a direktorka Predškolske ustanove „Pčelica“ Svetlana Mitić kazala je da je to da bi se sprečilo širenje virusa, jer tri vaspitača imaju kovid.

  Krizni štab u Nišu je građanima preporučio da rigorozno poštuju mere Vladinog štaba, kao obavezno poštovanje propisanih mera u organizovanom prevozu radnika pojedinih kolektiva uz pooštrenu higijenu i dezinfekciju vozila, rigoroznu kontrolu poštovanja naloženih mera u ugostiteljskim objekatima, tržnim centrima, frizerskim i kozmetičkim salonima, javnim ustanovama, preduzećima i drugim kolektivima.

  Preporučeno je ustanovama socijalne zaštite da zabrane posete, pooštrene su mere higijene i tekuće dezinfekcije javnih gradskih površina i javnih preduzeća i ustanova, kao i dispozicije otpada u Gradu od strane komunalnog preduzeća, a u svim tržnim centrima, prodajnim, ugostiteljskim i drugim objektima, obavezno je da informacija o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika bude istaknuta i jasno uočljiva na ulazu. U svim objektima piljarama i dragstorima gde se vrši prodaja svežeg voća i povrća prilikom kupovine građani ne smeju sami uzimati robu, već će to za njih obavljati radnici koji moraju nositi zaštitnu masku i rukavice dok će se naplata obavljati kod drugog lica koje će isključivo raditi sa novcem.

  Na svim pijacama moraju vidno da budu obeleženi pravci ulaza i izlaza sa pijace kao i smerovi kretanja kako bi kupcima bio olakšan prolaz, kao i da tezge budu oblepljene providnim celofanom tamo gde je moguće.


  Tiodorović: “Radon” postaje kovid bolnica, otvara se treća kovid ambulanta

  Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Gradskog kriznog štaba, saopštio je da je da u Kliničkom centru u Nišu ima dovoljno kapaciteta za smeštaj obolelih, ali da se to menja na dnevnom nivou i da je zato u planu otvaranje „Radona“ u Niškoj Banji, kako bi svi pacijenti bili zbrinuti na vreme.

  Zbog sve većeg broja pacijenata sa simtomima korone koji dolaze u kovid ambulante u Duvaništu i „Čairu“, Dom zdravlja je odlučio da i u donjoj etaži centralnog objekta otvori prostor za pacijente sa simptomima korone. Ova treća ambulanta će početi da radi u nedelju od 7 do 22 časa.


  Na jugu Srbije preminulo još dvoje od kovida

  Klinički centar(KC) Niš saopštio je da je u protekla 24 časa u Nišu i Vanju umro po jedan pacijent pozitivan na koronavirus.

  U kovid objektima KC Niš hospitalizovana su 264 pacijenta, a kod 163 je potvrđeno da su oboleli od kovida-19.

  Prema navodima KC,  16 pozitivnih pacijenata je priključeno na respiratore.

  U Vranju je hospitalizovano 73 pacijenta, kod 60 je potvrđeno prisustvo virusa, a u Leskovcu 69,među kojima je 38 zaraženo ovim virusom.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi