More

  “Kristalna noć” nad Srbijom

  Ima li kraja?

  Da li su se isto pitali Nemci kad su nacionalsocijalisti (poznatiji kao nacisti) krenuli u akciju “čišćenja”, u ime “više rase”? Rezultat je poznat – milioni mrtvih, zverski zlostavljanih, spaljenih…

  Pitamo li se mi u Srbiji, sada i ovde – Ima li kraja? Ili ćemo samo čekati, kao i ondašnji Nemci?

  Kud ste krenuli s tim g******? Okreći odmah da ti ne slupam auto! Dovoziš mi neprijatelja u moj Apatin! I tako dalje, i tome slično… Nekoliko apatinskih “lokalnih šerifa” presrelo je svojim automobilom i nasrnulo na dva taksija u kojima su se nalazile izbeglice, među kojima su bila i deca. Ni taksisti ni ljudi koje su prevozili nisu uzvratili uvrede. Ipak, okrenuli su i izašli iz grada.

  Nećemo migrante, Srbija Srbima, Migrantima ograda, građanima sloboda… samo su neke od rasističkih parola razvijenih tokom “masovne narodne patrole” iliti protesta protiv migranata, organizovanog u Beogradu. Organizatori, pojedine desničarske organizacije, i njihove pritalice, okupili su se ispred Vlade Srbije, a potom su krenuli ka Savamali, delu Beograda u kom često borave migranti i izbeglice. Na meti im se našao i Komesarijat za izbeglice Srbije ka kome je iz kolone poleteo kamen, po svedočenju Radija Slobodne Evrope. Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić nazvao je proteste „brukom i sramotom“ za Srbiju. Učesnici, pak, beogradskog protesta najavili su da će nastaviti da organizuju narodne patrole i u drugim gradovima Srbije.

  Takozvane “narodne patrole” pojavile su se u februaru ove godine kada su pripadnici organizacije “Nema predaje Kosova i Metohije”, u crnom, sa kapuljačama na glavama presretali manje grupe migranata u Beogradu i delili im letke na kojima je pisalo da se „zabranjuje kretanje migranata van migrantskih centara od 22 do 6 časova ujutru i u grupama sa više od tri osobe“, uz poruku da će „odgovor biti žestok i da neće proći nekažnjeno“, ukoliko ne poštuju „njihova pravila“. Tada su najavili da će patrolirati svako veče. No, cela muljavina završila je privođenjima i ćutanjem – do daljeg.

  Nepoznati srednjoškolac brutalno je napao i pretukao muškarca i ženu romske nacionalnosti u autobusu koji saobraća na beogradskoj liniji 706. Za ceo slučaj saznalo se nakon što je o njemu pisala devojka M. M. na društvenim mrežama, koja je do detalja navela kakve su batine pretrpeli napadnuti ljudi, tvrdeći da niko u autobusu nije želeo da im priskoči u pomoć. “… Mali ćelavi srednjoškolac, nacista, krvnički je prebio čoveka i ženu romske nacionalnosti. Bez povoda ih je nekoliko minuta udarao šakama i nogama isključivo po glavi, oni se nisu branili, već su zapomagali i plakali”, napisala je ta devojka. Slučajni policajci na stajalištu, umesto da privedu srednjoškolca, počeli su da viču na bračni par, tvrdila je devojka. Srednjoškolca su pustili da ode nakon uzimanja podataka, tvrdeći da mu “ne mogu ništa”, navela je ona. Ona je dodala da se prema napadnutom paru ništa bolje nije ponašala ni ekipa Hitne pomoći.

  Koncert neonacističkih grupa u zgradi BIGZ u Beogradu, čije je održavanje bilo najavljeno na internetu, kao memorijalni skup posve}en Britancu Janu Stjuartu Donaldsonu, osnivaču neonacističke međunarodne skinhed mreže „Krv i čast“, koja deluje i u Srbiji, nije održan. „Krv i čast“, inače, povezuje fašističke organizacije različitih država, a ogranak organizacije „Blood and Honour“ zabranjen je u Kanadi.

  Izložba „Kapija – i kad boli, istina je lijek“, otvorena u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju sa ciljem da ukaže na zločine u Tuzli 1995, umesto suočavanja srpskih institucija sa ratnom prošlošću, ostaće zabeležena po pokušaju vođe ekstremističke Srpske desnice Miše Vacića da izazove incident.

  I još…

  Na desetine prebijene dece romske nacionalnosti, pripadnika LGBT populacije, migranata i “onih koji misle drugačije”, samo tokom ove godine.

  I još…

  Na sajtu Srbske akcije piše da se zalažu za „nacionalnu revoluciju“, „borbeno srbsko pravoslavlje“, „čuvanje rasnog identiteta“ i „opšteevropski nacionalni front borbe protiv cionističko-atlantističke okupacije Evrope“. Na njihovim letcima štampaju se otvorene pretnje romskoj i LGBT populaciji…

  U statutu udruženja Živim za Srbiju piše de se zalažu, između ostalog, za „ukidanje Zakona o obaveznoj vakcinaciji“, zatim „zabranu ulaska, boravka i izdavanja dokumenata Republike Srbije ilegalnim migrantima, iz razloga zdravstvenih i drugih bezbedonosnih izazova“. Zalažu se i za „zabranu i ukidanje“ nevladinih organizacija, Parade ponosa, seksualnog obrazovanja u školama, Zakona o presađivanju organa i slično…

  Uh!

  A Zavetnici, a “spartanci”, “1389”, a Šešelj, a “novinari” zaduženi za “ubijanje” svakog, iole pošteneog pokušaja da se stane na put smradu koji svetlosnom brzinom zatrpava Srbiju…

  Preko puta njih sporadična privođenja, nekolikodnevna zadržavanja u apsu, mlake reakcije vlastodržaca zemlje koja je, po najnovijim istraživanjima, “izborna autokratija”, a nama u njoj  potpuno jasno da je “zarobljenica jednog čoveka”, koji joj ne dozvoljava da postane država.

  Mlaka je i reakcija naroda, ukupno, ako hoćete. Čuveni herojski, pravdoljubivi srpski narod otvoreno dozvoljava bagri da se šepuri, preti, provocira, isprobava svoje mogućnosti…

  I ko zna, možda će one porasti, a tada… pitaćemo se kao Nemci s početka ovog teksta, ali će biti kasno, kao što je bilo kasno i za njih.

  (Autor je urednik u dnevnom listu Danas)

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi