More

  Kordon policije sprečio demonstrante u Nišu da blokiraju auto put, a studenti im poklonili papirno cveće

  • Demonstranti nisu uspeli da blokiraju auto put jer ih je kordon policije sačekao ispod nadvožnjaka kod skretanja ka Aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu
  • Protestanti su blokirali saobraćaj od centra do ulaza u grad sa auto puta Niš- Beograd, nezadovoljni politikom aktuelne vlasti, kao i načinom na koji se ona bori protiv epidemije koronavirusa
  • Protestna šetnja građana, među kojima je bilo najviše mladih, završila se aplauzima i ostavljanjem papirnatih cvetova ispred kordona
  • Znamo da sada nećete spustiti štitove, ali se nadamo se da ćete u jednom trenutku stati uz vaš narod i shvatiti protiv kog zla se borimo jer svima nam je Vučić kovid, rekli su  demonstranti policajcima u kordonu
  • Studenti su čestitali građanima na hrabrosti što krše uredbe Ane Brnabić i naredbu Grada Niša o zabrani okupljanja

  Više stotina građana večeras  je na protestu u Nišu želelo da blokira auto put, ali im kordon policajaca to nije dozvolio.

  Više desetina policajaca pod punom opremom za suzbijanje demonstracija sačekao je demonstrante ispod nadvožnjaka kod skretanja ka Aerodromu “Konstantin Veliki”, na ulazu u Niš, ne dozvoljavajući im izlazak na auto put.

  Demonstranti su blokirali saobraćaj od centra do ulaza u grad sa auto puta Niš- Beograd, nezadovoljni politikom aktuelne vlasti, kao i načinom na koji se ona bori protiv epidemije koronavirusa.

  Protestna šetnja građana, među kojima je bilo najviše mladih, završila se aplauzima i ostavljanjem papirnatih cvetova ispred kordona.

  Učesnici protestne šetnje prethodno su se zaustavili ispred kordona, deo njih je seo na asfalt, uz skandiranje: “Isti smo narod, spustite štitove. Uhapsite Vučića”.

  Neki od demonstranata su se preko megafona “obraćali” policajcima, pozivajući ih da “stanu uz svoj narod jer se bore protiv istog neprijatelja”.

  – Ovde je 90 odsto studenata, ovde smo ne zbog nasilja, već zbog stotinu stvari – pokradenih izbora, RTB-a Bor, Jovanjice, Krušika… – poručili su oni.

  Oni su podsetili policajce i da su prethodnih nekoliko dana gledali kako njihove kolege tuku ljude koji mirno sede i guraju i šutiraju decu sa bicikla.

  – Znamo da sada nećete spustiti štitove. Nadamo se da ćete u jednom trenutku stati uz vaš narod i shvatiti protiv kog zla se borimo. Svima nam je Vučić kovid – rekli su oni policajcima u kordonu.

   “Susret” i “razgovor” sa policijom na ulazu u Niš trajao je nešto više od pola časa i protekao je bez incidenata.

  Građani Niša su, inače, večeras protestvovali četvrti put zaredom, a uprkos današnjoj naredbi Gradskog štaba za vanredne situacije, koji je propisao 21 novu “meru zaštite stanovništva” od kovida 19, među kojima je i zabrana  okupljanja i na otvorenom i u zatvorenom prostoru za više od 20 osoba.

  Oni su se najpre okupili ispred Skupštine grada, u Ulici Nikole Pašića, gde su im se kratko obratili studenti, koji su ih obavestili  da večeras “put slobode” vodi  preko Bulevara 12. Februara, do ulaza u grad sa auto puta, što je bila nova maršuta u odnosu na prethodne dane.

  Govornici su apelovali na demonstrante da ne napadaju policiju, jer je njihov cilj da “ohrabre policiju i vojsku da im se pridruže”.

  – Čestitka na hrabrosti što kršite uredbe Ane Brnabić i naredbu Grada Niša o zabrani okupljanja. Gde je bila zabrana okupljanja kada su održavanje utakmice i nelegitimni izbori? Da li njima smeta virus i brinu se za zdravlje gradjana ili se ovim merama brinu za svoje kriminalne i ubilačke fotelje?- upitao je jedan od studenata, nakon čega su građani krenuli u protestnu šetnju.

  Oni su nosili transparente “Vučiću ti si kovid”, “Ja se ne bojim”, “Sloboda narodu”, “Neću da budem gastarbajter”, “Sad nije vreme da stojiš na strani”, “We need a change”, “Kome zakon leži u topuzu tragovi mu smrde nečovještvom”, “Poštujte Ustav”.

  Na jednom od transparenata istaknuti su i zahtevi: “Hoćemo da se usvoji zakon o lečenju naše dece u inostranstvu. Da se profesorke iz Ćuprije vrate na posao. Da RTS konačno budi javni servis svih građana. Da se sin Željka Mitrovića kazni za ubistvo. Hoćemo ostavke celog Stručnog štaba. Povećanje plata zdravstvu!”

  Sledeće protestno okupljanje najavljeno je za sutra u 19 časova, ispred Skupštine grada.


  Na protestu skulptura stisnute pesnice, simbola Otpora

  Učesnici protesta su nosili srpske zastave, a primećena je i skulpura stisnute pesnice, koja je simbol Otpora. Nije bilo stranačkih zastava i drugih obeležja.

  Oni su između ostalog skandirali: “Vučiću lopove, vidi šta ostade!”, “Krizni štab, ostavka” i “Niš, Niš budi se”.

  Zviždali su u pištaljke, vodili kućne ljubimce i gurali bicikle, a većina je nosila zaštitne maske.

  Više puta vozači automobila ili gradskih autobusa, koje su svojom šetnjom zaustavili, trubili su u znak pozdrava.

  Tokom protestne šetnje prisustvo policije nije bilo primetno, a saobraćajna policija je regulisala saobraćaj na maršuti kojom se kolona kretala.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi