More

  Konferencije u Vladi bez novinara da građani ne čuju pitanja profesionalnih medija?

  • Odluka Vlade Srbije da novinari ne prisustvuju konferenciji ocenjen kao namera da građani ne čuju pitanja profesionalnih medija
  • Vlada je iskoristila žalbe na bezbednost medija tokom praćenja predsednikovih aktivnosti, a ne kriznog štaba, da ukine mogućnost neprijatnih direktnih pitanja, smatra Direktor programa televizije N1 Jugoslav Ćosić
  • Ova odluka Vlade ima i dobru stranu jer će novinari izvan Beograda moći da postavljaju pitanja vezana za njihovu lokalnu sredinu, rekla je Zorica Miladinović, dopisnica Danasa
  • Protiv ove odluke su i mnogobrojna medijska i novinarska udruženja iz Srbije

  Novinari profesionalnih medija, kao i medijska i novinarska udruženja ocenili su da je potez Vlade da se pitanja postavljaju online usledio jer vlasti očigledno nije odgovaralo da svi čuju pitanja.

  Vlada Srbije juče je posle konferencije za novinare saopštila da je “ zbog sve veće zabrinutosti novinara, snimatelja i fotoreportera za svoje zdravlja, i nakon prigovora o ugroženosti na konferencijama za medije predsednika i članova Vlade, kao i stručnjaka, od 11. aprila novinari će pitanja postavljati online”.

  Direktor programa televizije N1 Jugoslav Ćosić napisao je juče na Tviteru da je vlada iskoristila žalbe na bezbednost medija tokom praćenja predsednikovih aktivnosti, a ne kriznog štaba, da ukine mogućnost neprijatnih direktnih pitanja.

  -Ovo niko nije uradio u Evropi. SZO je prešla na internet ali je uvela video konferencije za medije. Suština ove odluke je da je vlast shvatila da su građani koji nemaju pristup nezavisnim medijima, gledajući konferencije kriznog štaba, počeli da razumeju razliku između pitanja koje postavljaju provladini i nezavisni mediji. I da primećuju ko radi u javnom a ko u partijskom interesu- naveo je Ćosić.

  Novinarka  Danica Vučenić rekla je za portal Danasa da nije u potpunosti jasno zašto se ukidaju konferencije za medije u ovom obliku.

  -Nismo do sada čuli da je bilo pritužbi učesnika konferencija kriznog štaba na bezbednost, za razliku od konferencija za medije na koje se novinari žale jer se ne poštuju preporuke kriznog štaba koje se organizuju u kampanji koju vodi predsednik po Srbiji deleći respiratore i ostalo. Dakle, mogu da zaključim da je odstranjivanje novinara sa pres konferencija kriznog štaba politička odluka kako bi se fizički sprečilo da se čuju pitanja profesionalnih medija, koja su često važnija od odgovora- ocenila je Vučenić.

  Zorica Miladinović, dopisnica lista Danas iz Niša, pak, smatra da ova odluka Vlade ima i dobru stranu jer će novinari izvan Beograda moći da postavljaju pitanja vezana za njihovu lokalnu sredinu.

  -Najzad će moći da se čuju i pitanja koja nisu vezana za “krug dvojke” u Beogradu. Do sada su pitanja postavljali novinari centalnih redakcija u Beogradu, a ona su često umela da budu promašena, nisu bila konkretna ili su se ticala opštih mesta. Ne znam da li će Krizni štab Vlade biti spreman da odgovori na naša pitanja koja se tiču stvarne situacije u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, kao što su broj suspektnih KOVID-19 pacijenata koji su umrli, a koji nije saopšten, ili o propustima na koji su se žalili građani-rekla je ona.

  Ipak, dodala je, da misli da motiv Vlade za usvajanje odluke nije to, već namera da se ne čuju “prava” pitanja i odgovori na njih.

  Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas Vladu Srbije da ponovo razmotri odluku da novinari više ne mogu da prisustvuju konferencijama na kojima lekari i zvaničnici odgovaraju na njihova pitanja.

  -U danima kada su javnosti neophodne informacije o širenju epidemije i kada su upravo konferencije za novinare služile da umire strah građana, ključno je omogućiti novinarima da direktno postave pitanja i potpitanja stručnjacima i da javnost na taj način dođe do podataka do kojih na drugi način nije moguće doći- naveo je UNS.

  Udruženje smatra da Palata Srbija pruža dovoljno prostora da se u nju bezbedno smeste svi novinari i da niko ne bude zdravstveno ugrožen.

  -Ako zbog bilo čega to nije moguće, tražimo od Vlade Srbije da omogući novinarima da pitanja postavljaju iz svojih redakcija putem video-linka ili internet-istakao je UNS.

  Građani nam se u velikom broju obraćaju, podseća Udruženje, sa pitanjima na koja očekuju odgovore, tako da je bitno obezbediti da nadležni što pre odgovore na sva pitanja novinara i zabrinutih građana.

  I ostala medijska i novinarska udruženja zahtevaju od Vlade Srbije da omogući novinarima da i dalje prate medijske konferencije Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa.

  -Smatramo da ne postoji nijedan razlog da u momentu kada glavni epidemiolozi najavljuju odlučujuće i bitne dane za građane Srbije, Vlada ograniči direktna pitanja stručnjacima. Uvođenje praćenja konferencija preko video linka treba da bude samo još jedan kanal komunikacije,  a ne jedini-navodi se u saopštenju Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Asocijacije medija, Asocijacije onlajn medija, Asocijacije lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija

  Dodaje se da slanje pitanja putem imejla pre konferencije i informisanje građana bez prisustva novinara otvara mogućnost za zloupotrebe pitanja i može dovesti do toga da upiti novinara koji poštuju Kodeks novinara Srbije ostanu bez odgovora.

  -Potpuno je apsurdno da lekari koji bi trebalo da se bore protiv virusa sede i pišu odgovore na pitanja, a nakon toga da se ti odgovori čitaju na konferenciji bez novinara i to sa obrazloženjem da je reč o zaštiti zdravlja novinara. Kada je u društvu povećan stepen straha i anksioznosti novinari imaju ključnu ulogu da objektivno informišu građane i građanke o svim merama i da postavljaju  pitanja predstavnicima vlasti i struke- navodi se.

  Medijska i novinarska udruženja ocenjuju da ovim potezom “Vlada Srbije nanosi štetu informisanju građana i zbog toga traže od nje da odmah prekine sa praksom sužavanja medijskih i novinarskih sloboda”.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi