More

  Konačna odluka o održavanju Nišvila 1. avgusta, sve zavisi od epidemije

  • Direktor Nišvila Ivan Blagojević je kazao da je održavanje festivala planirano od 7. do 16. avgusta, ali da je moguće i da on bude održan u septembru, kao i u onlajn varijanti, bez prisustva publike
  • Blagojević je apelovao na članove Vladinog Kriznog štavba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, kao i gradskih kriznih štabova da se „suzdrže od označavanja umetničkih festivala kao potencijalno najopasnijih žarišta širenja epidemije“
  • On je pozvao krizne štabove da u skorijoj budućnosti jasno razdvoje dozvoljeni broj  okupljenih građana u zatvorenim i na otvorenim prostorima
  • Direktor Nišvila je ocenio da budžet Ministarstva kulture u ovo vreme ne bi trebalo prelivati u vojno ili neko drugo ministarstvo
  foto: Nišvil

  Direktor internacionalnog džez festivala Nišvil (Nišville) Ivan Blagojević rekao je danas da će konačna odluka o terminu i formatu održavanja Nišvila biti doneta 1. avgusta, a zavisiće „od epidemiološke situacije i preporuka Kriznog štaba“.

  On je na konferenciji za novinare kazao da je moguće da Nišvil, čije je održavanje planirano od 7. do 16. avgusta, bude održan i septembra, uz prisustvo publike, kao i u onlajn varijanti, bez prisustva publike.

  – Da li će festival, odnosno, glavni muzički program, biti održan u predviđenom terminu  od 13. do 16. avgusta-sa tada dozvoljenim brojem posetilaca, ili onlajn- bez posetilaca, zavisiće najviše od odluka pojedinih zemalja da ukinu obavezan karantin od 14 dana za svoje umetnike nakon nastupa na Nišvilu. Ukoliko te odluke, koje su sada na snazi, ne budu uklinute do 1. avgusta , Nišvil će biti održan između 10. i 13. septembra – verujemo, tada u boljim okolnostima- rekao je Blagojević.

  Direktor Nišvila je apelovao na članove Vladinog Kriznog štavba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, kao i svih gradskih kriznih štabova da se „suzdrže od označavanja umetničkih festivala kao potencijalno najopasnijih žarišta širenja epidemije“.

  – Pre svega mislim na pozorišne, filmske i muzičke festivale  čiji su organizatori sposobni da sprovedu mere socijalne distance mnogo bolje nego što je  to moguće u lokalnom gradskom prevozu, šoping molovima ili kafanama i klubovima- naglasio je on.

  Blagojević je takođe pozvao krizne štabove da u skorijoj budućnosti jasno razdvoje dozvoljeni broj  okupljenih građana u zatvorenim i na otvorenim prostorima.

  – Nelogično je  da ograničenje za otvorene prostore bude takođe deset ljudi, ako trenutno samo na korzoima vodećih srpskih banja imamo po nekoliko hiljada posetilaca- rekao je.

  On je naglasio da se mora povesti računa o opstanku i efzistenciji slobodnih umetnika i nezavisne kulturne scene jer su ti segmenti „u daleko nepovoljnijem položaju od kolega zaposljenih u javnim kulturnim institucijama“.

  Za početak je važno da im se ne uskraćuje pravo  na rad i umetničko izražavanje- makar pred malobrojnijom publikom nego što je to uobičajeno, precizirao je.

  – Epidemija se smatra neposrednom ratnom opasnošću, a tada važi crvena linija koju je još početkom Drugog svetskog rata  postavio Vinston Čerčil- zaštititi kulturu jednog naroda  po svaku cenu. Za početak – ne prelivati budžet za Ministarstvo kulture  u vojno, ili bilo koje drugo ministarstvo- zaključio je Blagojević.


  Predstavljen program Nišvila

  Organizatori Nišvila su danas predstavili kompletan glavni program, kao i sve prateće programe planirane za ovogodišnjeg izdanje, koje bi trebalo da se održi od 7. do 16. avgusta. Predstavljeni su i pozorišni i fuilmski program festivala. Konferencija za novinare održana je na otvorenom, ispred  Nišvil džez muzeja u Niškoj tvrđavi.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi