More

  Komunalna policija dva puta sprečila da veterani i radnici postave šatore u centru Niša

  • Ratni veterani i bivši radnici, koji su, inače, Policijskoj upravi uredno prijavili postavljanje šatora, sami su ih uklonili nakon upozorenja pripadnika Komunalne policije da nemaju potrebna odobrenja Gradske opštine Medijana i javnog komunalnog preduzeća Mediana
  • Bivši radnici propalih društvenih preduzeća zahtevaju isplatu zaostalih zarada i doprinosa, kao i realizaciju socijalnog programa, dok vojni rezervisti  iz rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine traže isplatu zaostalih ratnih dnevnica, donošenje Zakona o ratnim veteranima, te dodelu nacionalnih penzija i priznanja
  • Vlast u Srbiji treba da zna da nećemo odustati ni po cenu života, kazao je ratni veteran Dejan Milošević
  • Sledeće protesno okupljanje zakazano je za sutra, takođe ispred Gradske kuće.

  Komunalna policija sprečila je danas dva puta postavljanje šatora ispred Gradske kuće u Nišu od strane ratnih veterana i bivših radnika propalih društvenih preuzeća, koji su na taj način nameravali da radikalizuju protest zbog neisplaćenih ratnih dnevnica i zarada.

  Ratni veterani i bivši radnici sami su uklonili šatore nakon upozorenja pripadnika Komunalne policije da za to nemaju sva potrebna odobrenja.

  Radiša Spasić, koordinator bivših radnika propalih društvenih preduzeća u Srbiji i Dejan Milošević, predsednik Udruženja Toplički gvozdeni puk, kazali su da su Policijskoj upravi Niš uredno prijavili podizanje šatora i da im „niko nije kazao da su im neophodna i dodatna odobrenja“.

  Pripadnici Komunalne policije su ih, međutim, upozorili da šatore ne smeju podizati dok ne dobiju odobrenja Gradske opštine Medijana, na čijoj teritoriji ih podižu, kao i javnog komunalnog preduzeća Mediana. Organizatori protesta danas su zatražili ta odobrenja i podići će šatore kada ih budu dobili.

  Bivši radnici propalih društvenih preduzeća zahtevaju isplatu svih zaostalih zarada i doprinosa, kao i realizaciju socijalnog programa, dok vojni rezervisti  iz rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine traže isplatu zaostalih ratnih dnevnica, donošenje Zakona o ratnim veteranima, te dodelu nacionalnih penzija i priznanja.

  Bivši radnici se okupljaju ispred Gradske kuće, u kojoj su kabineti gradonačelnika i gradskih većina, od sredine 2009. godine, a vojni rezervisti su im se priključili pre nekoliko meseci. Nedavno su formirali zajednički tim za pregovore sa Vladom.

  foto: Vesna Torović

  – Mada je Aleksandar Vučić nekoliko puta obećao da će bivšim radnicima propalih društvenih preduzeća u Nišu biti isplaćene zaostale zarade, po tom pitanju se još ništa ne dešava. Pre dva dana su nas kontaktirali iz kabineta premijere Ane Brnabić, ali nas još nisu pozvali na zvanični razgovor. Vlast u Srbiji treba da zna da nećemo odustati ni po cenu života- kazao je Milošević na današnjem protestu.

  On je dodao da za bivše radnike i ratne veterane nije važno kada su nastali njihovi dugovi i ko je za to kriv, što predsednik Srbije stalno potencira, kriveći za sve demokrate. Precizirao je da se borcima duguju ratne dnevnice od 1999. godine, kada je Vučić takođe bio na vlasti, a da su dugovi bivšim radnicima nastali u vreme dok je državu vodila DS.

  – Ali, nas to ne zanima. Dok oni rasprave ko je kriv, mi nećemo postojati. Probleme uvek mora da rešava onaj ko je na vlasti- kazao je Milošević.

  Za vreme protesta, kojem je prisustvovalo više desetina bivših radnika i veterana, deo okupljenih je negodovao zbog govora koji su „politički“.

  Protestu nije prisustvovao ni deo bivših radnika propalih društvenih preduzeća koje predvodi Žarko Đorđević, koji je nesupešno pregovarao o isplati zaostalih zarada u proteklih desetak godina.

  Prema evideniciji niškog Centra za socijalni rad, u Nišu ima više od devet hiljada bivših radnika društvenih preduzeća koja su nakon neuspešnih privatizacija i restruktuiranja otišla u stečaj, a kojima se na ime zaostalih zarada, prema preliminarnim projekcijama, duguje najmanje oko 4,5 milijardi dinara.

  Oni su radili u 60.tak takvih propalih preduzeća, među kojima su i ona najveća-  Elektronska industrija Niš, Mašinska industrija Niš, Jastrebac, Niteks, Građevinar i druga.

  Sledeće protesno okupljanje bivših radnika i ratnih veterana zakazano je za sutra, takođe ispred Gradske kuće.


  NE VERUJU GRADONAČELNIKU, VEĆ NAČELNICI OKRUGA

  – Gradonačelnik Niša Darko Bulatović već godinama obmanjuje bivše radnike. On nikada nije iole ozbiljnije pregovarao sa Vladom o isplati njihovih zaostalih zarada. Možda je otišao samo do Bubanj potoka i tamo popio kafu, a pričao im da je pregovarao. Zato smo se mi sada okrenuli načelnici Nišavskog okruga Dragani Sotirovski, koja je obećala da će nam pomoći da naši pregovori u Vladi započnu- rekao je Dejan Milošević.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi