More

  KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE POKRENULA POSTUPAK PROTIV GRADSKE TOPLANE NIŠ ZBOG NEZAKONITO UVEĆANIH RAČUNA

  • Postupak je pokrenut zbog sumnje da je Gradska toplana, koja je tokom grejne sezone 2016. i 2017. godine naplaćivala veću cenu grejanja nego što je propisano, zloupotrebila dominantan položaj i narušila konkurenciju na tržitu
  • DRI je početkom ove godine objavila izveštaj u kojem se konstatuje da je Toplana u prethodne dve grejne sezone u fiksni i varijabilni deo uključivala troškove koje korisnici nije trebalo da plaćaju, među kojima su nezakonito uvećane zarade zaposlenih, pogrešno obračunate cene gasa i mazuta i slično
  • DRI u izveštaju nije navela iznos nezakonito naplaćenih troškova, ali je „preporučila“ Toplani da kroz naredne račune nadoknadi štetu građanima
  • Direktor Toplane Predrag Milačić je kazao da nema potrebe za obeštećenjem građana jer oni „nisu oštećeni“ pošto je ovo komunalno preduzeće „tada primenjivalo niže cene od onih koje su po metodologiji Vlade Srbije obračunate“
  • Udruženi pokret slobodnih stanara smatra da su građani Niša „kroz protivzakonito obračunate račune od 2013. godine oštećeni za desetine miliona evra“

  Komisija za zaštitu konkurencije Srbije pokrenula je protiv Gradske toplane Niš, po službenoj dužnosti, postupak ispitivanja povrede konkurencije.

  Postupak je pokrenut zbog sumnje da je to komunalno preduzeće cenom usluge „zloupotrebilo dominantan položaj“ i „narušilo konkurenciju na tržitu“.

  Kako je objavljeno na sajtu Komisije, Državna revizorska institucija (DRI)  je utvrdila da je Gradska toplana tokom grejne sezone 2016. i 2017. godine odredila veću cenu grejanja nego što je propisano, odnosno da se u određivanju cene svojih usluga nije pridržavala propisane metodologije.

  Komisija je navela da je „osnovano pretpostavila da bi fakturisanje cena potrošačima na način koji je konstatovala DRI moglo da odstupa od ‘troškovnog principa’, a što može predstavljati radnju povrede konkurencije“.

  U izveštaju DRI, objavljenom početkom ove godine, navodi se da je Gradska toplana prekršila više zakona, među kojima i Zakon o energetici, Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o katastru i Zakon o obligacionim odnosima.

  DRI je ustanovila da je Toplana u prethodne dve grejne sezone u fiksni i varijabilni deo uključivala troškove koje korisnici nije trebalo da plaćaju, među kojima su  nezakonito uvećane zarade zaposlenih, pogrešno obračunate cene gasa i mazuta i slično.

  DRI u izveštaju nije navela iznos nezakonito naplaćenih troškova.

  Državni revizor je pri tom „preporučio“ Gradskoj toplani da se kroz naredne račune nadoknadi šteta naneta građanima.

  Direktor Gradske toplane Predrag Milačić je po objavljivanju izveštaja kazao da građani tokom sezone 2016. i 2017. „nisu oštećeni“ jer je Toplana „tada primenjivala niže cene od onih koje su po metodologiji Vlade Srbije obračunate“.

  On je rekao da Toplana zbog toga neće obeštetiti „navodno oštećene građane“.

  Milačić  je ocenio da je DRI u izveštaju usatnovila „samo  nekih manjih grešaka u kalkulaciji cena“.

  – Gradska toplana je to ispravila, tako da će cene grejanja u sezoni 2018. biti u potpunosti u skladu sa važećom metodologijom obračuna, a i preporukama DRI- kazao je on.

  Saša Kostić, predsednik Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS), tada je ocenio da su građani Niša, zbog nezakonito obračunate cene, od 2013. godine, otkada se grejanje naplaćuje „po utrošku“, oštećeni za desetine miliona evra.

  On je precizirao da Toplana, recimo, u proizvodne troškove uračunava i „kamatu na kamatu“, potraživanja koje je nemoguće naplatiti ili stipendije. Prema njegovim rečinma, sporna je i visina jubilarnih nagrada, kao i preveliki broj zaposlenih.

  – Kada bi svi ti inputi koji se nezakonito obračunavaju bili izbačeni , cena u Nišu bila bi upola niža od sadašnje- ocenio je on.

  Kostić je pretpostavio da je „nezakonito naplaćeni novac otišao političkim strankama, pošto ga na računima za grejanje nema“.

  1 KOMENTAR

  1. Da je DRI dobra nama bi bilo odlicno.
   Ja ne koristim grejanje a isto placam. To postoji samo kod toplane. Realno je da svako placa usluge I robu adekvatno kolicini te robe. Ja ne trosim nista a placam cele godine.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi