More

  Kokan Mladenović zbog Vučića povukao svoju predstavu sa festivala “Teatar na raskršću” u Nišu

  • Pojedini reditelji su otkazali svoje angažmane u Nišu jer je predsednik Srbije pokrovitelj festivala “ Teatar na raskršću”
  • Kokan Mladenović je odlučio da povuče svoju predstavu „Sitničarnica kod srećne ruke“, koja je trebalo da bude premijerno izvedena 11. marta na Dan Narodnog pozorišta iz Niša i da otvori drugo izdanje festivala
  • Mladenović je poručio da ne može da bude “deo festivala nad čijim imenom, kao Damoklov mač, visi ime Aleksandra Vučića”
  • Hrvatski reditelj Igor Vuk Torbica je već iz istog razloga otkazao svoj angažman u Nišu, dodavši da se stidi što će njegova predstava naći u selekciji festivala
  • Direktor Spasoje Ž. Milovanović rekao je da ne razume nepoštovanje prema instituciji predsednika Srbije i dobroj nameri da se unapredi festival
  • On je kazao da poštuje odluke Torbice i Mladenovića, ali da niški teatar ne želi da bude uvučen u dnevnu politiku
  foto: Facebook profil Kokana Mladenovića

  Pokroviteljstvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića nad drugim pozorišnim festivalom balkanskog kulturnog prostora “Teatar na raskršću” u Nišu uznemirilo je deo pozorišne zajednice, pa su pojedini reditelji otkazali svoje angažmane u Nišu.

  Posle veoma negativnih komentara koje je izneo u javnost zbog činjenice da je predsednik Srbije pokrovitelj, reditelj Kokan Mladenović je odlučio da povuče režiju, naslov i autorski tim predstave „Sitničarnica kod srećne ruke“, koja je trebalo da bude premijerno izvedena 11. marta na Dan Narodnog pozorišta iz Niša i da otvori drugo izdanje festivala.

   -Ne mogu da budem deo festivala nad čijim imenom, kao Damoklov mač, visi ime Aleksandra Vučića. To bi obesmislilo sve ono što govorim i radim i u životu i u teatru. Verujem u tvoje dobre namere glede naše saradnje i festivala, ali si, ubacujući u igru Aleksandra Vučića, njima popločao put do pakla iz kojeg ne možemo izaći, a da se bar jedan od nas dvojice ne oseća ružno-napisao je Mladenović u pismu direktoru niškog teatra Spasoju Ž. Milovanoviću.

   Mladenović je dodao da “za razliku od Milovanovića i ljudi koji ga savetuju i okružuju, smatra da ne treba napraviti kompromise posle kojih je gotovo nemoguće sačuvati samopoštovanje i razlog za bavljenje umetnošću”.

  -Puno smo ovih dana polemisali, svako je od nas izneo svoje stavove koji, kao što vidiš, nemaju kako da se približe. Možemo, dakle, smatrati da sam povukao svoju režiju, naslov i autorski tim i da je taj termin slobodan za nekoga kome ponuđeni uslovi odgovaraju-poručio je reditelj.

  Pozorišni reditelj iz Hrvatske Igor Vuk Torbica već se ogradio od Vučićevog pokroviteljstva i  vratio angažman za predstavu koju je trebalo da režira u Narodnom pozorištu Niš u novembru naredne godine.

  – Ponajvise se, svakako, sramim što će se silom prilika i moja predstava “Bakhe” Euripida, koju sam režirao u Narodnom teatru u Bitolju, naći u selekciji vašeg festivala. Uzevši sve okolnosti u obzir, ne mogu da se oduprem dojmu da na svojevrsan način manipulišete sa mnom i mojim kolegama, te dovodeći nas i u najmanju moguću posrednu vezu sa pokroviteljem vi u stvari, našim radom i našim imenima, promovišete zapravo njega i međusobno nas simbolično pacifikujete-naveo je Torbica u otvorenom pismu Milovanoviću.

  Milovanović, koji je i direktor festivala “ Teatra na raskršću”, rekao je za “Medijsku kutiju ” da ne razume nepoštovanje prema instituciji predsednika Srbije i dobroj nameri da se unapredi festival.

  -Mi smo ponosni što će predsednik Srbije kao pokrovitelj doprineti puno “ Teatru na raskršću”. S druge strane, posebno nas raduje što je predsednik prepoznao da naš festival može da pomogne afirmaciji Srbije u svetu-kazao je direktor.

  On je dodao da ni on niti bilo ko iz niškog teatra ne želi da učestvuje u politici na dnevno političkom nivou, u koju pokušavaju da ih uvuku.

  – Na ovaj način se politika uvlači u pozorište. Nikoga od publike ne pitamo za koga glasaju. Poštujem odluke Torbice i Mladenovića da ne žele da režiraju u Nišu, to je njihova stvar. Toga je bilo i biće u pozorištima-rekao je direktor niškog teatra.

  Milovanović je najavio da će Narodno pozorište nekom drugom premijerom obeležiti svoj dan 11. marta.


  Milovanović: Sve predstave ostaju u konkurenciji

  Direktor Spasoje Ž. Milovanović rekao je da će predstave u režiji Igora Vuka Torbice “Bakhe” Euripida Narodnog teatra Bitolj i Kokana Mladenovića “Labudovo jezero Gradskog mađarskog teatra „Čiki Gergelji“ iz Temišvara biti prikazane na u zvaničnoj konkurenciji na festivalu “ Teatar na raskršću”.

  -Torbica i Mladenović ne mogu da povuke te predstave koje su režirali jer smo mi potpisali ugovor sa  pozorištima u kojima se igraju-kazao je Milovanović.

  Pored ove dve predstave, u konkurenciji za nagrade su :“Tko se boji Virdžinije Vulf” Edvarda Olbija, režija Lenka Udovički, Ulisis teatar Brioni, Zagreb i Beogradsko dramsko pozorište Beograd, “ Baal” Andreja Rozmana Roza, po motivima istoimene drame Bertolda Brehta, režija Vito Taufer, Slovenačko mladinsko gledališče Ljubljana Slovenija, “Antigona” Slavoja Žižeka, režija Anglela Rihter, Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba, “Lorencačo” Alfreda de Misea, režija Boris Liješević, Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd, “Razgovori o ljubavi” autorski projekat, režija Jernej Lorenci, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ Cetinje Crna Gora i Drama slovenskog narododnog gledališča Ljubljana Slovenija i “Kaligula” Albera Kamija, režija Diana Dobreva, Nacionalni teatar „Ivan Vazov“ Sofija Bugarska.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi