More

  Klinika za pulmologiju u Nišu više nije kovid bolnica, počinje da leči sve plućne bolesnike

  • Posle tri meseca Klinika za plućne bolesti više neće biti kovid bolnica, i za najkasnije dva dana će početi normalno da radi
  • Rukovodilac Epidemiloško-trijažnog tima Nikola Milenković rekao je da su prostorije Klinike za pulmologiju kompletno dezinfikovane
  • U kovid sistemu u Nišu su jedino još dva sprata novog Kliničkog centra
  • Lekari sa Klinike za plućne bolesti pisali su krajem juna predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da više ne žele da Klinika ima status kovid bolnice jer to može potpuno da ugrozi zbrinjavanje pacijenata sa plućnim bolestima iz jugoistočne Srbije, pa i onih onkoloških
  foto: KC Niš

  Klinika za plućne bolesti Kliničkog centra (KC) u Nišu za najkasnije dva dana više neće biti kovid bolnica, potvrđeno je danas Medijskoj kutiji u upravi ove zdravstvene ustanove.

  Ova klinika će se tako posle skoro tri meseca vratiti  u redovan režim rada i početi da leči sve pacijente sa plućnim bolestima.

  Rukovodilac Epidemiloško-trijažnog tima Nikola Milenković rekao je da su prostorije Klinike za pulmologiju kompletno dezinfikovane.

  -Očekuje nam da iz Instituta za javno zdravlje Niš stignu rezultati briseva sa različitih površina koji će da potvrde da je prostor klinike bezbedan za povratak pacijenata-kazao je Milenković.

  U kovid sistemu u Nišu su jedino još dva sprata novog Kliničkog centra. Od kraja avgusta u Nišu je počeo da se smanjuje broj hospitalizovanih u kovid objektima, a tokom protekle sedmice na lečenju je bilo oko četvrdesetak pacijenata.

  Lekari sa Klinike za plućne bolesti, inače, pisali su krajem juna predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da više ne žele da Klinika ima status kovid bolnice jer to može dovesti do „gašenja“ njene osnovne delatnosti”, odnosno da potpuno ugrozi zbrinjavanje pacijenata sa plućnim bolestima iz jugoistočne Srbije, pa i onih onkoloških.

  Dopis, koji je potpisala direktorka klinike Tatjana Pejčić, upućen je državnom rukovodstvu nakon što je uprava KC Niš odlučila da ovoj klinici vrati status kovid bolnice, koji joj je ukinut 2. juna. Klinika za plućne bolesti je zbrinjavala kovid pacijente od sredine marta.

  -Za ostale ne-kovid bolesnike predviđeno je samo 15 kreveta, u drugoj zgradi. Uz razumevanje neizvesne epidemiološke situacije i neodređenog vremenskog trajanja iste, informišemo vas da se na taj način gasi osnovna delatnost naše ustanove, kao jedine tercijarne ustanove u regionu i nastavno- naučne baze Medicinskog fakulteta u Nišu- navela je direktorka Pejčić u dopisu.

  Ubrzo nakon toga, početkom jula direktor KC Niš Zoran Radovanović razrešio je direktorku, i imenovao Milana Rančića za novog direktora Klinike za plućne bolesti. Radovanović nije saopštio razloge za razrešenje Pejčić.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi