More

  KAPETAN ŠTRAJKUJE GLAĐU DA BI OSOBE SA INVALIDITETOM DOBILE POSAO

  • U Pirotu kapetan štrajkuje glađu bi invalidi dobili posao
  • Bez zaposlenja 400 invalida u Pirotu
  • Čelnici Pirota se pravdaju zabranom zapošljavanja

  Da bi ukazao na težak položaj osoba sa invaliditetom , Zdenko Borošek, penzionisani kapetan prve klase Vojske Srbije (VJ) i predstavnik Organizacije za pomoć osobama sa invaliditetom, duže od dve sedmice štajkuje glađu ispred ispred pirotskeGradske uprave u Pirotu.

  Borošek će, kako sam kaže, štajkovati glađu “sve dok lokalna vlast ne promeni odnos prema invalidima i ne počne da ih zapošljava”.

  foto: medijska kutija

  – Ovo je lični čin jer želim da pomognem  kolegama invalidima u Pirotu, u kojem je bez posla 400 osoba sa invaliditetom. Invalidi se teško ili nikako ne zapošljavaju i žive, uglavnom, od socijane pomoći. Zašto bi oni bili na teretu grada ili države kad mogu da rade i da od svog rada žive- pita Borošek, koji je dva puta ranjen u borbama, i zbog toga ga je VJ proglasila trajno nesposobnim za rad.

  Borošek od čelnika Pirota, pre svega gradonačelnika Vladana Vasića, zahteva trajno rešavanje problema zapošljavanja osoba sa invaliditetom na način kako je to urađeno u Jagodini.

  – Kako to u Jagodini može da se zaposli 300 invalida odjednom, a u Pirotu važi zabrana zapošljavanja. Opština Pirot mora da usvoji neki plan kako će da zaposli 400 osoba sa invlaliditetom. Veliki broj invalida na posao čeka više od deceniju, neki su se umorili od čekanja i neizvesnosti. Ali,  tešim i bodrim ih da ne odustaju. Ja da ne verujem u to ne bih ovde stajao i štrajkovao glađu. Verujem da će moj čin uroditi plodom- kaže on.

  Pomoćnik gradonačelnika Pirota Bojan Ranđelović  kaže za “ Medijsku kutiju ”da su čelnici grada  upoznati sa ogromnim problemom nezaposlenosti invalida, ali da zbog Uredbe Vlade Srbije o zabrani zapošljavanja ne mogu mnogo da učine.

  – Domen zapošljavanja invalida prevazilazi našu nadležnost.Veoma nam je mali manevar u okviru koga možemo da radimo. Ne možemo nikoga da zaposlimo jer nam nije dozvoljeno otvaranje novih radhih mesta. S druge strane, nemamo mehanizme u okviru kojih bi naterali privatne preduzetnike da zapošljavaju osobe sa invalitetom. Trudimo se da bar kroz projekte pomažemo različitim udruženjima osoba sa invaliditetom- objašnjava Ranđelović.

                Dok 12 godina traži posao spas nalazi u učenju

  Jedan od primera koliko se teško zapošljavaju osobe sa invaliditetom u Pirotu je i Denis Stoilković. Diplomu Mlekarske škole dobio je pre više 12 godina, a nakon toga stekao je i sertifikate za poslastičara, frizera, prerađivača mleka. Završio je osnovni informatički kurs, a trenutno pohađa kurs engleskog jezika. Sve to, ipak, nije dovoljno da dobije bilo kakav posao.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi