More

  JUŽNE VESTI: PORESKA UPRAVA NAS GASI POZIVAJUĆI SE NA PROPISE KOJI SE ODNOSE ISKLJUČIVO NA JAVNI SEKTOR

  • Poreska inspekcija je dostavila privatnom internet portalu Južne vesti izveštaj u kojem navodi da on od svog osnivanja „nije načinio nijednu grešku u svom poslovanju“, ali da je dužan da državi isplati više od milion dinara zbog “kršenja“ uredbe koja se odnosi isključivo na javni sektor
  • U izveštaju o poreskoj kontroli se navodi da po Zakonu o informisanju urednik Južnih vesti Predrag Blagojević navodno mora da bude u radnom odnosu u tom mediju a on to nije
  • Inspektorke su se u obrazloženju takvog stava pozvale na Uredbu Vlade Srbije  koja reguliše radna mesta u javnom sektoru, uz ocenu da sve obaveze iz te Uradbe mora da obavlja i urednik u privatnom mediju, kome je za to potrebno puno radno vreme, zbog čega mora da bude u radnom odnosu
  • Pozivanje Poreske uprave, koja je deo Ministarstva finansija, odnosno Vlade Srbije, na Uredbu kojom se definišu radna mesta u javnom sektoru i njena primena i na privatne medije veoma je opasna stvar i po urednike i po novinare, ocenjuje Blagojević
  • Poreska uprava je odmah pokrenula proceduru prinudne naplate i pre konačne odluke suda kojem su se Južne vesti obratile
  • U Južnim vestima podsećaju da poreski inspektori već godinama intenzivno kontrolišu njihov rad, po pravilu po aninimnim  prijavama, a da do sada „nisu pronašli ni najmanju nepravilnost“.

  foto: Medija centar Beograd

  Poreska inspekcija je dostavila privatnom internet portalu Južne vesti izveštaj u kojem navodi da on od svog osnivanja „nije načinio nijednu grešku u svom poslovanju“, ali da je dužan da državi isplati više od milion dinara zbog “kršenja“ uredbe koja se odnosi isključivo na javni sektor.

  Južne vesti su saopštile i da je Poreska uprava odmah pokrenula proceduru prinudne naplate i pre konačne odluke suda kojem su se obratile.

  Ona je prethodno u veoma kratkim rokovima odbila sve žalbe ovog medija na svoje postupanje.

  U izveštaju o poreskoj kontroli, sačinjenom na 101 stranici, poreske inspektorke Jasna Vulićević i Ivana Antonijević tumačile su Zakon o informisanju- ne navodeći koju njegovu odredbu, i zaključile da glavni i odgovorni urednik medija mora da bude u radnom odnosu, a da urednik Južnih vesti Predrag Blagojević nije zaposlen u tom portalu već u privatnoj firmi.

  Inspektorke su se u obrazloženju takvog stava pozvale na Uredbu Vlade Srbije pod nazivom „Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru“.

  Prema njihovoj oceni, sve obaveze koje su precizno navedene u Uredbi mora da obavlja i urednik u privatnom mediju, kome je za to potrebno puno radno vreme, zbog čega on mora da bude u radnom odnosu.

  – Pozivanje Poreske uprave, koja je deo Ministarstva finansija, odnosno Vlade Srbije, na Uredbu kojom se definišu radna mesta u javnom sektoru i njena primena i na privatne medije veoma je opasna stvar. Time država na mala vrata pokušava da nađe legalan kanal za kontrolu ko može da bude ne samo urednik, već i novinar. Uredba, naime, u jednom članu definiše uslove koje mora da ispunjava urednik, a u drugom one koje mora da ispuni novinar.  Šta ih sprečava da sutra kažu „ti ne možeš da budeš novinar, ne ispunjavaš uslove“?- kaže urednik  Blagojević.

  Poreska uprava je, na osnovu ovakvog inspekcijskog nalaza, obračunala da Južne vesti moraju da plate poreze i doprinose za glavnog urednika od osnivanja tog medija 2010. godine, što sa obračunatim kamatama predstavlja više od milion dinara.

  – Da se razumemo – ne vidimo ništa sporno u tome da bilo koja inspekcija kontroliše naš rad. Ali, jedno je kontrola rada, a drugo traženje greške u radu. Pritom, poreski inspektori su bez neophodnog radnog naloga obilazili i firme sa kojima sarađujemo. Čak su kontaktirali i članove porodica vlasnika firmi i objašnjavali kako njihovi ukućani sarađuju sa firmom koju „finansiraju strane obaveštajne službe“- kaže direktor Južnih vesti Vitomir Ognjanović.

  On kaže da je taj medij zbog takvog ponašanja Poreske uprave izgubio nekoliko klijenata.

  – Reč je o klasičnom zastraživanju- zaključio je Ognjanović.

  U Južnim vestima podsećaju da poreski inspektori već godinama intenzivno kontrolišu njihov rad,  po pravilu po aninimnim  prijavama, ali da, kako naglašavaju, do sada nisu pronašli „ni najmanju nepravilnost“.

  Aktuelna kontrola bila je peta po redu i trajala je od oktobra prošle godine.

  Urednik Južnih vesti Blagojević tada je kazao da postoji realna opasnost da one  „prođu kao Vranjske, odnosno da budu ugašene“, uz ocenu da ovakav, perfidni pritisak poreskih organa  predstavlja „idealan zločin“ i da „postaje novi obrazac za gušenje medija u Srbiji“.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi