More

  JUŽNE VESTI: AKO UGASE NAS, VEĆINA LOKALNIH MEDIJA KOJI NASTOJE DA RADE PROFESIONALNO SRUŠIĆE SE KAO KULA OD KARATA

  • Prva nagrada „Nišlija/ka“, koju je ustanovio Udruženi pokret slobodnih stanara, dodeljena je sinoć internet portalu Južne vesti
  • Južne vesti su dobile nagradu za „objektivno, nestranačko, hrabro i pravovremeno informisanje“, kao i u znak podrške zbog „represije poreskih organa nad njima koja može da ugrozi i njihov opstanak“
  • Dodeli nagrade prisustvovalo je nekoliko desetina građana, među kojima su bili i predstavnici Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), Lokalnog fronta Kraljevo i Ne da(vi)mo Beograd
  • Uprkos tome što su pozvani, među okupljenima nisu primećene kolege Južnih vesti iz najvećih lokalnih medija u Nišu

  foto: M.K.

  Internet portalu Južne vesti sinoć je uručena nagrada „Nišlija/ka“, koju je prvi put ove godine dodelio Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS).

  Statueta u obliku srca „Nišlija/ka“ uručena je zameniku glavnog urednika Aleksandru Stankovu. Novinarima iz ove redakcije dodeljene su medalje.

  Južne vesti su dobile nagradu za „objektivno, nestranačko, hrabro i pravovremeno informisanje“, kao i u znak podrške zbog „represije koju vlast sprovodi nad njima u nameri da cenzurišu njihov informativni sadržaj“.

  Stankov je tom prilikom kazao da Južne vesti i još neki portali koji nastoje da rade profesionalno „služe da bi držali otvorene oči građanima“.

  – Mač vlasti koji se nalazi nad glavama takvih medija, ovih dana se nadvio nad nama, a mi ćemo se protiv toga boriti svim pravnim sredstvima. Biće to borba za sve medije koji profesionalno rade svoj posao, a zbog toga trpe različite vrste pritisaka, među kojima su i poreske kontrole koje mogu da znače i „ključ u bravu“. A ako ugase nas, većina ovih lokalnih medija srušiće se kao kula od karata- rekao je Stankov.

  Dodeli nagrade prisustvovalo je nekoliko desetina građana, među kojima su bili i predstavnici Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), Lokalnog fronta Kraljevo i Ne da(vi)mo Beograd.

  Među prisutnima nisu bili primećeni predstavnici najvećih lokalnih medija u Nišu, kao ni predstavnici novinarskih organizacija, iako im je, kako je saopštio UPSS-a, bio upućen poziv.

  Poreska inspekcija je, inače, prethodno kaznila Južne vesti, koje su privatni medij, sa oko milion dinara, pozivajući se  na Uredbu Vlade koja je zasnovana na Katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru, koji se ne primenjuje na privatni sektor.

  Prema navodima Južnih vesti, inspektori su prilikom kontrole prekoračili svoja ovlašćenja jer su između ostalog posećivali komercijalne klijente ovog medija i njegovog osnivača Simplicity d.o.o., kako bi proverili zakonitost njihovog poslovanja- samo zbog povezanosti sa ovim medijem.

  U ovoj redakciji su upozorili da su poreski inspektori uzimali kopije potpisanih ugovora između Južnih vesti i Delegacije EU u Srbiji, UN-om, OEBS-om i drugim donatorima i pokazivali ih klijentima i članovima porodice, objašnjavajući da je to „dokaz da taj medij radi za strane službe“.

  Oni su naglasili da poreski inspektori u toj šestomesečnoj kontroli  njihovog poslovanja nisu našli bilo kakav prekršaj.


  SRCE GRADA JE NJEGOVA JAVNOST

  Srce grada je njegova javnost, a ona opstaje zahvaljujući medijima, kojima je danas sve teže, rekao je sinoć Rastislav Dinić, član Upravnog odbora UPSS-a.

  On je kazao da su u UPSS-u razmišljali da nagrada umesto u obliku srca bude u obliku mozga, ali da bavljanje novinarstvom u Srbiji „nije baš pametno“, jer se borba za objektivnost, činjenice i integritet nikako ne isplati.

  – Južne vesti su to radile od početka i ni danas se nisu opametile- rekao je on.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi