More

  Jura u Nišu poziva svih 2.500 radnika da dođu na posao, uprkos preporukama epidemiologa o redukciji rada

  • Jura je danas pozvala svih 2.500 zaposlenih da dođu naposao 24. aprila, iako su sve nadležne insititucije preporučile da u jednoj smeni može da radi maksimalno 50 radnika na 5.000 kvadratnih metara, a ova fabrika ima oko 20.000 kvadrata
  • Period od 14 dana utvrđen odlukom Kriznog štaba grada Niša ističe 23. aprila, a  zaposleni koji budu radili imaće pravo na dodatni bonus u skladu sa odlukom poslodavca od 9. aprila, sa kojom su zaposleni već upoznati, navodi se u obaveštenju
  • Inače, u odluci Kriznog štaba, na koju se Jura poziva, ne navodi se da ova kompanija može raditi „u punom kapacitetu“ po isteku 14 dana od njenog donošenja
  • Epidemiolozi su kontrolisali bezbednosne i druge uslove rada pre više od nedelju dana, nakon višednevnih protesta radnika, koji nisu hteli da uđu u pogone, žaleći se da među njima ima obolelih od koronavirusa, a da u fabrici nisu obezbeđene zaštitne maske i rukavice, kao ni obavezna socijalna distanca.
  • Zaposleni u Juri su tada kazali da zbog specifičnog procesa proizvodnje „dišu jedni drugima u vrat“, a da su autobusi koji voze radnike do posla  prepuni

  Jura je danas  „obavestila“ svih 2.500 zaposlenih u fabrici u Nišu da će ona  „početi da radi u punom kapacitetu“ 24. aprila, uprkos odlukama niškog Štaba za vanredne situacije, kao i preporukama epidemiologa Vladinog Kriznog štaba i niškog Instituta za javno zdravlje da u jednoj smeni može biti maksimalno 50 radnika na 5.000 kvadratnih metara.

  Prema dostupnim podacima, niška fabrika Jure ima oko 20.000 kvadrata.

  – Obaveštavaju se svi zaposleni u Jura korporaciji da će fabrika u Nišu početi sa radom u punom kapacitetu 24. aprila, uzevši u obzir da period od 14 dana utvrđen odlukom Kriznog štaba grada Niša ističe 23. aprila. Zaposleni koji budu radili imaće pravo na dodatni bonus u skladu sa odlukom poslodavca od 9. aprila, sa kojom su zaposleni već upoznati. Zaposleni koji zbog epidemiološke situacije i dalje ne žele da rade, mogu koristiti godišnji odmor, o čemu je potrebno da obaveste svoje neposredne rukovodioce- navodi se u obaveštenju.


  U odluci niškog Kriznog štaba na koji se Jura poziva, međutim, ne navodi se da ova kompanija može raditi „u punom kapacitetu“ po isteku 14 dana od njenog donošenja. Odluka, naime, predviđa redukciju rada do daljeg za Juru i druge kompanije koje imaju sličan broj radnika i površinu proizvodnih hala.

  U toj odluci, inače donetoj 9. aprila,  precizira se da, na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje, svi poslodavci na teritoriji grada kojima u jednoj smeni  radi više od 50 radnika ubuduće „mogu imati maksimalno 50 zaposlenih u smeni na 5.000 kvadratnih metara površine“, kao i da moraju obezbediti rastojanje između radnika od najmanje dva metra, obaveznu upotrebu maski i rukavica, te podizanje higijenskih mera na najviši nivo. Ove mere su načelne i nisu oročene.

  Jura je, pak, svoju nameru da započne rad „u punom kapacitetu“ zasnovala na delu odluke niškog Štaba u kojoj se navodi da su poslodavci, ukoliko to ne mogu da ispune, „dužni obustaviti rad na period od 14 dana, koliki je maksimalni inkubacioni period za COVID 19“.

  Bezbednosne i druge uslove rada u Juri kontrolisali su pre više od nedelju dana epidemiolozi niškog Instituta i inspekcija rada.

  Kontrole su usledile nakon višednevnih protesta radnika, koji nisu hteli da uđu u pogone, žaleći se da među njima ima obolelih od koronavirusa, a da u fabrici nisu obezbeđene zaštitne maske i rukavice, kao ni obavezna socijalna distanca.

  Oni su kazali da zbog specifičnog procesa proizvodnje „dišu jedni drugima u vrat“, a da su autobusi koji voze radnike do posla  prepuni.

  Nakon odluke niškog Štaba, Jura je obavestila zaposlene da će, „kao društveno odgovorni subjekat“, poštovati preporuke niškog Instituta za javno zdravlje, kao i odluke niškog Štaba i Vlade Srbije, tako da će na 5.000 kvadrata biti maksimalno 50 radnika. Takođe, niko od zaposlenih neće biti u obavezi da radi ukoliko to ne želi i ukoliko je uplašen za zdravlje svoje porodice.

  Ipak, kompanija je i u tom obaveštenju navela da će 24. aprila „krenuti sa radom u punom kapacitetu“.


  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi