More

  Jubilarni protest “1 od 5 miliona” u Beogradu: Prvi put neprijavljen, uz manji incident ispred Skupštine Srbije

  • U Beogradu je večeras održan 53. protest „1 od 5 miliona“ kojim je obeležena godišnjica protestnih okupljanja u glavnom i drugim gradovima u Srbiji, čiji je povod bio fizički napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i aktiviste njegove stranke u Kruševcu, koje je Stefanović okarakterisao kao pokušaj ubistva
  • Večerašnji protest obeležio je manji incident ispred Skupštine Srbije, kada je grupa demonstranata, predvođena liderom Dveri Boškom Obradovićem, pokušala da priđe glavnom ulazu, kako bi simbolično proverila “da li institucije rade”, a obezbeđenje u civilu nastojalo da to spreči, zbog čega je došlo do guranja i koškanja
  • Učesnici protesta su na zgradu Radio televizije Srbije zalepili natpis „Odbor Srpske napredne stranke – RTS“, sa fotografijom predsednika Srbije i te stranke Aleksandra Vučića
  • Večerašnji protest prvi put od početka protestnih okupljanja u Beogradu nije bio prijavljen policiji, zbog nezadovoljstva organizatora “neadekvatnim reagovanjem” MUP-a na fizički napad na jednog od njih, Srđana Markovića, prošle subote
  foto: Twitter nalog 1 od 5 miliona

  U Beogradu je večeras održan 53. protest „1 od 5 miliona“ kojim je obeležena godišnjica protestnih okupljanja u glavnom i drugim gradovima u Srbiji, čiji je povod bio fizički napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i aktiviste njegove stranke u Kruševcu, koje je Stefanović okarakterisao kao pokušaj ubistva.

  Protesti su počeli pod parolom „Stop krvavim košuljama“, ali su ubrzo promenili naziv u „1 od 5 miliona“.

  Večerašnji protest obeležio je manji incident ispred Skupštine Srbije, kao i činjenica da prvi put od početka protestnih okupljanja organizatori nisu hteli da ga prijave policiji.

  Do incidenta ispred Skupštine došlo je kada je grupa demontanata, predvođena liderom Dveri Boškom Obradovićem, pokušala da priđe glavnom ulazu, kako bi simbolično proverila “da li institucije rade”, a obezbeđenje u civilu nastojalo da to spreči, zbog čega je došlo do guranja i koškanja.

  Na povike dela demonstranata ljudima na ulazu u Skupštinu da pokažu legitimacije, neki od njih su odgovorili su da su “policija”.

  Deo okupljenih je vikao “Uhapsite Vučića” i “Ustanak”, a neki od njih su nosili zastave Srbije.

  Posle kraćeg meteža oni su poručili obezbeđenju da su “oslobodili Rektorat, pa će osloboditi i Skupštinu” i počeli da se razilaze.

  Govornici su prethodno na Platou ispred Filozofskog fakulteta ocenili da je najvažniji rezultat jednogodišnjih protesta da su “uspeli da oslobode ljude straha”.

  Vladimir Gajić  advokat i branilac uzbunjivača iz valjevskog “Krušika” Aleksandra Obradovića, rekao je da je danas 81. dan od kada je uhapšen „heroj našeg vremena Obradović“ i da protiv njega i dalje nema dokaza. 

  On je rekao da pravosuđe pokazuje da „srpski režim i njegovo pravosuđe liče na Staljinovu Rusiju“, ali da im za razliku od Staljinove Rusije u kojoj je okrivljeni morao sve da prizna, Obradović ništa neće priznati, osim kriminala koji je otkrio u državnom preduzeću. 

  Gajić je poručio da se nada da se čas njegovog izlaska iz kućnog pritvora bliži.  

  On je, povodom najave predsednika Srbije Vučića da će gradonačelnik Novog Sada i advokat Miloš Vučević podneti krivičnu prijavu protiv njega i njegovog brata Andreja u vezi sa slučajem otkrivanja droge na poljoprivrednom gazdinstvu Jovanjica, pitao zašto ne podnesu krivičnu prijavu i protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, zbog afere “Krušik”, kada imaju dokaze.

  Upitao je, takođe, zašto Vučić nije podneo krivičnu prijavu zbog rušenja u Savamali, afere “helikopter”, kao i afera vezanih za ministre Aleksandra Vulina i Sinišu Malog. 

  – Nemojte da imate nadu da će se to dogoditi, jer je na čelu tužilaštva poltron Zagorka Dolovac- rekao je Gajić i zaključio da je ona osramotila profesiju. 

  Profesor Žarko Trebješanin je rekao da „ova autokratska vlast“ raspiruje strasti svojom zapaljivom retorikom umesto da ih smiruje i pozvao opoziciju i građane da na nasilje ne odgovaraju istom merom. 

  Trebješanin je ocenio da su ovoj vlasti najveća pretnja slobodni izbori za koje se građani moraju izboriti kako bi se oslobodili kulta vođe i izgradili jake institucije. 

  Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je dodala da je Vučić jedan, a da je nasuprot njemu pet miliona ljudi i da će oni „pobediti ovo zlo“. 

  Tepić je rekla da „ovo nije samo protest, već borba da se država vrati narodu, borba za život i da naše sreće ne ispraćamo na aerodromima u jednom pravcu, već da budu u domovini“. 

  Učesnici protesta su na zgradu Radio televizije Srbije (RTS) zalepili natpis „Odbor Srpske napredne stranke – RTS“, sa fotografijom predsednika Srbije i te stranke Aleksandra Vučića.

  Oni su, takođe, na vrata RTS-a zalepili natpis „Prelistavanje štampe“ i naslovnice provladinih tabloida.

  Organizatori su podsetili da nisu hteli da prijave skup jer Ministarstvo unutrašnjih poslova “nije dalo adekvatan odgovor” u vezi sa fizičkim napadom na jednog od njih, Srđana Markovića, koji se dogodio prošle subote.

  Marković je tada kazao da ga je napao isti čovek koji je to već jednom uradio i koji ga stalno prati na protestima.

  Pošto skup nije prijavljen, saobraćajna policija ga nije obezbeđivala, a organizatori su sami regulisali saobraćaj, pravili živi zid na raskrsnicama i nisu dozvoljavali automobilima da prođu.

  Protest je završen porukom policiji da ni sledeći skup neće biti prijavljen ukoliko ne privedu čoveka koji je napao Markovića.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi