More

  Jovica Stefanović, biznismen iz Niša i bivši vlasnik “Jugoremedije”, osuđen na četiri godine zatvora zbog korupcije

  • Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu osudilo je bivšeg direktora „Jugoremedije“ Stefanovića zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi u produženom trajanju
  • Stefanović je kupio zrenjaninsku “Jugoremediju” 2002. godine, da bi nakon protesta radnika 2007. godine privatizacija bila raskinuta, a fabrika 2012. otišla u stečaj, iz kojeg nije uspela da bude prodata
  • Privatizacija “Jugoremedije”  je jedan od 24 slučaja spornih privatizacija o kojima je izveštavao Savet za borbu protiv korupcije, a Evropska komisija  od Srbije zatražila njihovo razrešenje, što se do danas nije dogodilo

  Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu osudilo je bivšeg direktora „Jugoremedije“ Jovicu Stefanovića na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, objavljeno je na sajtu suda.

  – Viši sud u Beogradu- Posebno odeljenje za organizovani kriminal je dana 25. decembra 2019. godine, doneo i javno objavio presudu kojom je oglasio krivim okrivljenog Jovicu Stefanovića zbog krivičnog dela zloupotreba ovlašćenja u privredi u produženom trajanju iz člana 238 stav 2 u vezi stava 1 tačka 4 Krivičnog zakonika u vezi člana 61 Krivičnog zakonika, pa ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine u koju kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru počev od 07.11.2012. godine, pa do 06.09.2013. godine”- navodi se na sajtu.

  Istom presudom, privredna društva „Jaka 80“ Radoviš u stečaju i MD „Nini“ DOO Niš u stečaju obavezna su da plate imovinsku korist koja im je pribavljena izvršenjem krivičnog dela.

  „Jaka 80“ obavezna je da plati 682.632.589 dinara, a MD „Nini“ DOO Niš 183.447.070 dinara u korist budžeta Srbije u roku od 90 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

  Stefanović na ime troškova krivičnog postupka mora da plati sudu 2.081.228 dinara u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

  Preostalo troje okrivljenih u tom predmetu – Zlatko Marković, Olga Antić i Dobrica Živković – oslobođeni su optužbe i oni neće morati da plate ni sudske troškove.

  Sve stranke u ovom krivičnom postupku mogu se žaliti na ovu, prvostepenu presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

  Stefanović je kupio zrenjaninsku “Jugoremediju” 2002. godine, da bi nakon protesta radnika 2007. godine privatizacija bila raskinuta, a fabrika 2012. otišla u stečaj, iz kojeg nije uspela da bude prodata.

  U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije navodi se da su Akcijski fond i Agencija za privatizaciju 2002. godine  prodali “Jugoremediju” za 16 miliona evra firmi “Jaka 80” iza koje stoji Jovica Stefanović, „biznismen koji je u trenutku prodaje bio na poternici Interpola i kome je kupoprodaja državnog paketa akcija ‘Jugoremedije’ poslužila za pranje novca stečenog kriminalom tokom devedesetih godina.“

  Za Stefanovićem je bila izdata poternica i zbog optužbi za zloupotrebe u fabrikama „Srbolek“ i „Farmakos“.

  Opozicija u Severnoj Makedoniji ga je svojevremeno optuživala da je bio umešan u korupcionašku aferu sa tadašnjim premijeronm Nikolom Gruevskim.


  Jedna od 24 sporne privatizacije u Srbiji za čije je rešavanje zainteresovana EU

  Privatizacija “Jugoremedije”  je jedan od 24 slučaja spornih privatizacija o kojima je izveštavao Savet za borbu protiv korupcije, a Evropska komisija 2011. godine od Srbije zatražila njihovo razrešenje, što se do danas nije dogodilo.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi