More

  JOVANOVIĆ: ODUGOVLAČENJE DAVANJA SAGLASNOSTI ZA ZAPOSLENJE RADNIKA NIŠKOG AERODROMA LOŠA NAMERA ILI NEEFIKASNOST VLADE SRBIJE

  • Ako se nastavi odugovlačenje davanja saglasnosti za 40 odsto ukupno zaposlenih, moglo bi da bude ugroženo funkcionisanje Niškog aerodroma, ocenio je Mladen Jovanović iz Inicijative “ Ne damo niški aerodrom”.
  • Centralizacije Srbije može biti pogubna jer saglasnost  za  odluke važne za neki lokalni aerodrom kao što je “ Konstantin Veliki” mora da stigne iz Beograda, konstatovao je on.
  • Vlada Srbije može da preuzme bilo koji aerodrom u zemlji, za koji Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije proceni da je ugroženo njegovo elementarno funkcionisanje i bezbednost, dodao je Jovanović.
  • On je kazao da će Vlada Srbije biti prioritetni krivac ako bude ugroženo funkcionisanje i bezbednost Niškog aerodroma.
  • Na Niškom aerodromu sada radi 120 radnika, ali najkasnije do 31. avgusta ističu ugovori za čak polovinu zaposlenih, odnosno njih 58.
  • Drastično smanjenje broja zaposlenih predstavljalo bi tiho i perfidno ubijanje Aerodroma, tvrde dobro informisani izvori Medijske kutije.

  foto: Vesna Torović

  Odugovlačenje Vlade Srbije i Gradskog veća Niša da daju saglasnost za produžetak zaposlenja 48 radnika Aerodroma „Konstantin Veliki” pretstavljaju ili lošu nameru ili neefikasnost tih organa, ocenio je danas Mladen Jovanović iz Inicijative „ Ne damo niški aerodrom“.

  foto: Medija centar Beograd

  -Ukoliko se nastavi to odugovlačenje davanja saglasnosti za  48 zaposlenih, koji čine 40 odsto ukupno zaposlenih, moglo bi da bude ugroženo funkcionisanje Niškog aerodroma. Vlada i Gradsko veće su toga svesni i zaista bi bilo izuzetno loše ukoliko se to radi namerno-rekao je Jovanović.

  On je dodao da razlog odugovlačenja može biti i neefikasnost ovih organa, koja se posebno može pripisati Vladi, čiju je prethodnu saglasnost za produžetak zaposlenja 36 radnika Aerodroma Grad Niš dobio 17 dana od nakon sednice njene resorne komisije, na kojoj je odluka doneta.

  – Ovo je samo jedan od dokaza koliko je loša i pogubna  centralizacija  Srbije, kada i saglasnost  za  odluke važne za neki lokalni aerodrom kao što je “ Konstantin Veliki” mora da stigne iz Beograda-konstatovao je Jovanović.

  Predstavnik Inicijative je naglasio da će Vlada biti prioritetni krivac ukoliko bude ugroženo funkcionisanje i bezbednost Niškog aerodroma.

  On je podsetio i da Vlada Srbije može da preuzme bilo koji aerodrom u zemlji za koji Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije proceni da je ugroženo njegovo elementarno funkcionisanje i bezbednost.

  Dobro informisani izvori Medijske kutije prethodno su upozorili da najkasnije do 31. avgusta ističu ugovori za čak polovinu zaposlenih, odnosno njih 58, od kojih samo za njih deset nije potrebna saglasnost Vlade ili Grada da bi im radni odnos bio produžen.

  Na Niškom aerodromu je sada zaposleno 120 radnika, koje su odobrili Skupština grada i Gradsko veće.

  Prema tvrdnjama naših sagovornika, za opsluživanje sadašnjeg broja putnika i linija neophodan je taj broj zaposlenih, a svako drastično smanjenje broja radnika “predstavljalo bi tiho i perfidno ubijanje Aerodroma”.

  Oni su precizirali da će 30 radnika Aerodroma koji sada rade na određeno vreme morati da dobije otkaz do 31. avgusta ako Vlada ne bude dala saglasnost za njihovo zaposlenje „za stalno“.

  Aerodrom je još 17. maja tražio „stalo zaposlenje“ za njih, ali na sajtu Vlade Srbije  ne postoji informacija da je njena Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje odlučivala o tom zahtevu.

  Izvori Medijske kutije su upozorili da će i još 18 radnika koji rade na određeno vreme preko Agencije za ustupanje ljudskioh resursa morati da bude otpušteno već krajem ovog meseca ukoliko Gradsko veće ne usvoji plan izmene poslovanja Aerodroma

  – Gradsko veće je sa dnevnog reda sednice održane 15. juna skinulo prethodno najavljeno odlučivanje o izmeni planova poslovanja javnih preduzeća, među kojima je bila i izmena plana JP „Aerodrom Niš“. Ta izmena plana trebalo je da omogući povećanje iznosa budžetskih sredstava za Agenciju i obezbedi ostanak tih radnika na aerodromu- rekli su sagovornici Medijske kutije.

  U problemu će biti i deset radnika za čije produženje zaposlenja nije potrebna bilo čija saglasnost jer im u toku ove godine ističe ugovor na određeno vreme, koji ne može biti produžen

  Od deset radnika Aerodroma zaposlenih na određeno vreme bez saglasnosti Vlade otkaz je ovih dana dobilo troje, a u narednom periodu ista „sudbina“ čeka još sedmoricu.

  Oni su zaposleni u toku 2016., na period od dve godine, a Zakon o radu predviđa da po isteku tog perioda moraju biti otpušteni ili zaposleni „za stalno“.

  Imovina i osnivačka prava Aerodroma Niš besplatno su ustupljeni Republici 22. juna ove godine odlukom Skupštine grada, a na predlog Gradskog veća i preporuku Vlade Srbije.

  Republički i gradski funkcioneri su takvu odluku obrazlagali tvrdnjom da Aerodrom posluje sa gubitkom, a da Grad nema sredstva za finansiranje njegovog funkcionisanja i razvoja, što Republika navodno planira.

  Gradsko veće je 30. marta predložilo  besplatno ustupanje odlučilo da Aerodroma državi, nakon gega su započeli građanski protesti u organizaciji neforčega malne Inicijative “Ne damo niški aerodrome”.

  Na protestima je izražena sumnja da država želi da preuzme vlasništvo i upravljačku kontrolu nad Niškim aerodromom, koji od 2014. godine doživljava poslovnu ekspanziju, kako bi ograničila broj njegovih putnika u korist koncesionara Aerodroma „Nikola Tesla“, kompanije Vansi erport.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi