More

  Još uvek nejasno koliko će biti umanje zarade samoizolovanim zdravstvenim radnicima KC Niš

  • Zaposleni u Kliničkom centru Niš koji su upućeni na obaveznu kućnu izolaciju zbog novog korona virusa kojim su mogli da budu zaraženi na radnom mestu obavešteni su da će primiti 65 odsto PROSEČNE zarade u prethodnih 12 meseci, potvrđeno je Medijskoj kutiji.
  • Direktor KC Zoran Radovanović je kazao da to nije samostalna odluka te zdravstvene institucije, već da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju i mišljenjem Ministarstva za rad, propisano da se zaposleni koji se nalaze u izolaciji tretiraju kao da su na bolovanju, zbog čega primaju prosečnu zaradu u poslednjih godinu dana umanjenu za 35 odsto
  • Međutim, u mišljenju Ministarstva rada, koje je objavljeno 24. marta, navodi se da zaposleni koji su samoizolaciji imaju pravo na naknadu zarade, kao i da će ona tek “biti regulisana posebnim aktom Vlade”, za koji se za sada ne zna da li je donet
  • Prema nezvaničnim informacijama, u niškom KC su samoizolovani radnici Klinike za endokrinu hirurgiju i hirurgiju dojke, Klinike za kožne i polne bolesti i Klinike za plastičnu hirurgiju jer su neki od njihovih kolega došlli u dodir sa KOVIDOM- 19
  foto: sajt Kliničkog centra

  Zaposleni u Kliničkom centru Niš koji su upućeni na obaveznu kućnu izolaciju zbog novog korona virusa kojim su mogli da budu zaraženi na radnom mestu obavešteni su da će primiti 65 odsto prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, potvrđeno je Medijskoj kutiji.

  Direktor KC Zoran Radovanović potvrdio je da su zaposleni dobili takvo obaveštenje, ali je naglasio da to nije samostalna odluka te zdravstvene institucije, već da je to propisano Zakonom o zdravstvenom osiguranju i mišljenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  On je precizirao da se, prema ti  propisima, svi zaposleni koji se nalaze u izolaciji tretiraju kao da su na bolovanju, zbog čega primaju prosečnu zaradu u poslednjih godinu dana umanjenu za 35 odsto.

  On je kazao da ukoliko je kod pojedinaca došlo do greške u slanju obaveštenja, svakom od njih će, u tom slučaju, biti isplaćeno 100 odsto zarade. To je nazvao “pozitivnom stimulacijom svim radnicima KC Niš, koji se danonoćno bore za živote i zdravlje svih pacijenata”.

  Neki od radnika KC kazali su da “još nisu dobili dokumenta neophodna za otvaranje bolovanja”, na osnovu kojih bi im se isplaćivala plata kao da su na bolovanju.

  Među njima ima i onih koji najavljuju tužbe zbog ovakve odluke kada se pandemija bude okončala.

  Međutim, u mišljenju Ministarstva rada, koje je objavljeno 24. marta, navodi se da zaposleni koji su samoizolaciji imaju pravo na naknadu zarade, kao i da će ona tek “biti regulisana posebnim aktom Vlade”.

  Za sada nije poznato o kom aktu Vlade je reč, te da li će eventualni iznos zarade biti drugačiji.

  Prema nezvaničnim informacijama, u niškom KC-u su samoizolovani radnici Klinike za endokrinu hirurgiju i hirurgiju dojke, Klinike za kožne i polne bolesti i Klinike za plastičnu hirurgiju.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi