More

  JKP GORICA NUDI RADNICIMA DA PUTEM MEDIJACIJE NAPLATE SVOJA DUGOVANJA UMESTO DUGIH SUDSKIH POSTUPAKA

  • Grupa od 200 radnika JKP „ Gorica „ tužila ovo javno preduzeće jer im je tokom 2015. I 2016. godine isplaćivana plata ispod zakonskog mininuma-
  • „Gorica“ nudi radnicima da odustanu od sudskih tužbi i spor reše mirnim putem, odnosno medijacijom.
  • Direktor „ Gorice „ Igor Novaković rekao je da će radnici medijacijom brže da naplate dugovanja, kao i da će preduzeće da uštedi oko 30 miliona dinara na ime prinudne naplate.
  • Niški sud je pionir u medijaciji u Srbiji, i jedino se kod nas ona uspešno sprovodi. Do sad smo rešili 60 predmeta, a u toku je još 40 postupanja za sporove iz radnih odnosa-rekao je predsednik Višeg suda Zoran Krstić.
  • Predsesnik „ Nezavisnosti“ u „Gorici“ Oliver Cvetković nije želeo da komentariše ponudu za medijaciju, ali je rekao da „ svaki radnik mora sam da odluči“.

  foto: Vesna Torović

  Oko 200 radnika Javno komunalnog preduzeća „ Gorica“ moći će putem medijacije da naplate dugovanja koja ovo preduzeće ima prema njima, umesto da to svoje pravo ostvaruju u dugim sudskim procesima.

  Radnici „ Gorice“ tužili su svoju firmu jer im je tokom 2015.  i 2016. godine isplaćivana zarada ispod zakonskog mininuma, a deo njih je tužio jer im nije plaćen prevoz.

  foto: Vesna Torović

  Direktor „ Gorice“ Igor Novaković rekao je da će radnici preko medijacije brže naplatiti svoja dugovanja,ali će i preduzeće da uštedi oko 30 miliona dinara, jer neće morati da plaća troškove prinudne naplate.

  -Radnicima je pametnije da odustanu od sudskih postupaka jer će putem medijacije pre dobiti novac. Medijacijom ništa ne gube, jer im se uračunava i kamata. Jedino će „Gorica“, odnosno društvo da smanji troškove za tridesetak miliona dinara – kazao je on.

  Novaković nije mogao da precizira koliko je tačno „ Gorica“ dužna radnicima, ali je rekao da se radi o nekoliko desetina miliona dinara.

  foto: Vesna Torović

  Predsednik Višeg suda u Nišu Zoran Krstić ocenio je danas da ovaj sud jedini u Srbiji uspešno sprovodi medijaciju.

  – Mi smo pioniri. U niškom sudu je do sada rešeno 60 predmeta, a u toku su postupanja za još 40 predmeta za sporove iz radnih odnosa Iako je država Srbija preporučila svim sudovima da što više razvijaju medijaciju, jer se značajno smanjuju državni troškovi, u mnogim gradovima se ona ne sprovodi-rekao je on danas prilikom potpisivanja protokola između Višeg i Osnovnog suda i „ Gorice“.

  Krsrtić je precizirao da je protokol o medijaciji niški sud potpisao sa JO „ Objedinjenom naplatom“, kao i da su u toku pregovori sa EPS-om i Gradom Nišom.

  On je dodao da je ovakav alternativni način rešavanja sudskih sporova aktuelan u svim razvijenim zemljama, kao i da je medijacija posebno razvijena u Americi.

  Predsednik Osnovnog suda Goran Spasić rekao je da će medijacija značajno smanjiti pritisak na sudije ovog suda, koji su zatrpani poslom jer je deo njihovih kolega prešao u Apelacioni sud, a nisu primljene zamene.

  Inače, radnici „ Gorice“ su proteklih godina u više navrara štrajkovala, a nekoliko protesta je bilo i na Novom groblju. Nezadovoljni zbog mnogobrojnih finansijskih problema, loših  sistematizacija, kao i nedostatkom opreme za rad, radnici su odbijali da sahranjuju pokojnike na Novom groblju. Inače, „ Gorica“ je jedina u Nišu zadužena za pogrebe i održavanje gradskih grobalja.


  Sindikat „Nezavisnost“ bez stava

  Predsednik većinskog  sindikata „ Nezavisnost“ u JKP „ Gorica“ Oliver Cvetković danas nije želeo da komentariše ponudu za medijaciju.

  -Ne mogu ništa da kažem. Dogovorićemo se sutra. Uostalom, svaki radnik mora sam da odluči da li želi medijaciju-kratko je rekao on.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi