More

  “JEDINSTVENI GVOZDENI PUK” RAZJEDINILI NOVAC I POLITIKA

  • Pred niškim tužilaštvom i sudom nalazi se niz krivičnih prijava  koje su jedini protiv drugih podneli bivši i sadašnji čelnici Udruženja boraca “Jedinstveni gvozdeni puk”, međusobno se optužujući za višestruka kršenja zakona
  • Doskorašnji predsednik “Jedinstvenog gvozdenog puka” Dejan Veličković optužuje aktuelno rukovodstvo za navodno nasilno preuzimanje udruženja i njegovog poslovnog prostora, sa ciljem da ga “stave pod kontrolu SNS-a“
  • Novo rukovodstvo optužuje Veličkovića za navodno nenamensko trošenje oko 1,6 miliona „budžetskih“ dinara, dobijenih po osnovu dva projekta kod Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, pri tom mu pripisujući “bliskost” sa, takođe vladajućim, PUPS-om
  • I jedni i drugi nastavljaju sa aktivnostima koje su nekada zajednički realizovali, od kojih su najvažnije izrada socijalnih karti  i oslobađanje socijalno ugroženih boračkih porodica od plaćanja komunalnih usluga, za koje, sada zasebno, nastoje da dobiju podršku Grada i Republike
  • Veličković je najavio da će on i istomišljenici formirati novo udruženje
  foto: privatna arhiva

  Pred niškim tužilaštvom i sudom nalazi se niz krivičnih prijava  koje su jedini protiv drugih podneli bivši i sadašnji čelnici Udruženja boraca “Jedinstveni gvozdeni puk”, međusobno se optužujući za višestruka kršenja zakona, od obijanja prostorija do zloupotrebe službenog položaja.

  Doskorašnji predsednik “Jedinstvenog gvozdenog puka” Dejan Veličković optužuje aktuelno rukovodstvo za navodno protivzakonito i nasilno preuzimanje udruženja i njegovog poslovnog prostora, sa ciljem da ga “stave pod kontrolu Srpske napredne stranke (SNS)“.

  Novo rukovodstvo negira takve tvrdnje, optužujući Veličkovića za privatizaciju udruženja i navodno nenamensko trošenje oko 1,6 miliona „budžetskih“ dinara, dobijenih po osnovu dva projekta kod Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja. Pri tom mu pripisuju “bliskost” sa takođe vladajućom strankom, Pokretom ujedinjenih penzionera (PUPS).

  Veličković: Održali su tajnu sednicu Skupštine, falsifikovali pečat, obili pristorije, neovlašćeno se upisali u APR i deponovali potpis u Upravi za trezor…

  Doskorašnji predsednik Veličković kaže da je protiv novih čelnika Udruženja podneo krivične prijave i žalbe različitim organima zbog “nelegalne” Skupštine na kojoj je smenjeno bivše rukovodstvo, “falsifikovanja” pečata udruženja, obijanja njegovih prostorija u mesnoj kancelariji “Čair” i „krađe“ stvari u udruženju.

  Pokrenuo je postupke i zbog, kako kaže, neovlašćenog upisivanja novih zastupnika udruženja u APR i protivpravne promene deponovanog potpisa udruženja u Upravi za trezor i banci “Inteza”.

  Veličković precizira da su  na “tajnoj” vanrednoj Skupštini, održanoj  u februaru ove godine u jednom Šahovskom klubu, “nelegalno” smenjeni upravni i nadzorni odbor, a izabrano novo rukovodstvo.

  Sednica je zakazana “protivno odredbama Statuta”, a odluke su donete  “bez kvoruma”, pošto joj je prisustvovalo samo 15, a trebalo je najmanje 40 članova. Na sednicu nisu pozvani članovi UO i NO koji su smenjivani, što je “zakonska obaveza”. Zapisnik sa Skupštine i izglasani izmenjeni Statut overeni su falsifikovanim pečatom, pošto je originalni pečat imao samo on, tvrdi.

  On dodaje da je, kako kaže, novo rukovodstvo obilo prostorije uduženja u mesnoj kancelariji „Čair“, a uz njih i veliku salu u tom objektu koji koriste građani, te neovlašćeno napravilo nove ključeve. Nije izvršena bilo kakva primopredaja zatečenih stvari u udruženju.

  U APR- u je kao zastupnik upisana osoba koja nije bila član udruženja, tvrdi.

  – Uprkos tvrdnjama o mojim navodnim zloupotrebama, koje su potpuno netačne, sve ovo je urađeno da bio naprednjaci preuzeli „Jedinstveni gvozdeni puk“ i sprečili njegove protestna okupljanja- kaže Veličković.

  On podseća da je “Jedinstveni gvozdeni puk” zbog neispunjenja obaveza Grada umeo da zapreti protestima i u vreme dolaska Aleksandra Vučića u Niš, zbog čega je vlast bila „u nebranom grožđu“.

  – Već sada udruženje ne organizuje i ne učestvuje u bilo kakvim protestima, a u rukovodstvu udruženja ima i odbornika SNS-a i ljudi bliskih toj stranci. Čak su se hvalili time što je njihove nove prostorije posetio poverenik SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović- kaže Veličković.

  Šutović: Veličković je budžetski novac trošio za lične potrebe- kafanske račune, alkohol, garderobu, hranu za pse…

  foto: youtube

  Novi predsednik Skupštine udruženja Jovan Šutović, koji je i u prethodnom „sazivu“ bio jedan od funkcionera, tvrdi da je vanredna sednica Skupštine zakazana i održana u skladu sa Statutom, odnosno na zahtev članova udruženja i tri člana bivšeg Glavnog odbora, a da joj je prisustvovalo 90 od 131 evidentirana člana udruženja, čime je obezbeđen kvorum za odlučivanje.

  Pečat kojim su overeni zapisnik sa sednice Skupštine i izmenjeni Statut je “originalan”, pošto ga je legalno posedovao i tadašnji potpredsednik „Jedinstvenog gvozdenog puka“ Desimir Veljović, koji je na Skupštini izabran za predsednika udruženja.

  Novo rukovodstvo je 8. marta “legalno ušlo” u prostorije udruženja, uz prisustvo policije i zapisnik, koji nisu potpisali predstavnici bivšeg rukovodstva jer nisu došli na primopredaju, već su sve to „posmatrali iz kafane preko puta“.

  Veličković je, kažu, tada bio u zatvoru na izdržavanju kazne zbog remećenja javnog reda i mira na utakmici.

  Prema Šutovićevim rečima, promena zakonskih zastupnika i deponovanih potpisa u obavljeni su “u skladu sa zakonom”. Veličkoviću i istomišljenicima je dva puta odbijen zahtev za pobijanje promena u APR-u i ponovno “upisivanje” starih rukovodilaca, a tim povodom još uvek se vodi sudski spor.

  U novom rukovodstvu preciziraju da je vanredna skupština održana jer su članovi bili iziritirani navodnim Veličkovićevim zloupotrebama. Nije bilo nikakvih odluka o trošenju budžetskih para u 2018. godini koje je udruženje dobilo od resornog ministarstva za projekte „Za zdravu i čistu životnu sredinu” (900.000 dinara) i „Ne zaboravljamo i poštujemo učesnike ratova“ (749.000 dinara).

  – Novac je dobrim delom potrošen na lične potrebe Veličkovića.  On je isplaćivao sebi zaradu i u iznosu od 150.000 dinara, a trošio je novac na kafanske račune i alkohol. Davao je sam sebi pozajmicu, kupovao hranu za pse, garderobu…- kaže Šutović, inače advokat.

  On precizira da su protiv Veličkovića podnete krivične prijave ne samo nenamensko trošenje budžetskih sredstava, već i za zloupotrebu službenog položaja, ugrožavanje sigurnosti i proganjanje ili nasilje kroz zlostavljanje.

  U novom rukovodstvu negiraju da je udruženje stavljeno pod kontrolu naprednjaka, ali Veličkoviću pripisuju da “uživa podršku” državnog sekretara u resornom ministarstvu i funkcionera PUPS-a Svetozara Aleksova.

  – Mi se ne bavimo stranačkom politikom, niti SNS ima uticaja na naš rad, niti nas ona na bilo koji način finansira- tvrdi Šutović, dodajući da je, za razliku od njih, jedan od Veličkovićevih saradnika u februaru ove godine medijima izjavio da im “članstvo nije bitno”, te da imaju samo 33 člana, ali da će izaći na sledeće izbore kao članovi PUPS-a.

  – To je klasično bavljenje politikom i kršenje našeg Statuta- zaključuje on.

  I jedni i drugi imaju iste akcije i nastoje da dobiju podršku Grada i Republike

  I jedni i drugi nastavljaju sa aktivnostima koje su nekada zajednički realizovali, od kojih su najvažnije izrada socijalnih karti  i oslobađanje socijalno ugroženih boračkih porodica od plaćanja komunalnih usluga, za koje, sada zasebno, nastoje da dobiju podršku Grada i Republike.

  Šutović tvrdi da se od dolaska novog rukovodstva broj članova povećao na više od 500, te da udruženje sprovodi čitav niz aktivnosti  kako bi se borcima popravio socijalni položaj i pružila podrška u rešavanju drugih problema.

  Predstavnici bivšeg rukovodstva kažu, takođe, da nastavljaju sa istim tim  akcijama.

  Kako se nadležne institucije, a pogotovu borci iz ratova 90.tih ne bi dodatno “zbunjivali”, Veličković je najavio da će on i istomišljenici formirati novo udruženje.


  JEDNI PIŠU, DRUGI SE SASTAJU SA NADLEŽNIMA

  Predstavnici sadašnjeg rukovodstva „Jedinstvenog gvozdenog puka“ kažu da su oni završili svoj deo posla u izradi socijalnih karti boraca, obradivši podatke oko 1400 porodica, ali da su se nakon toga Centar za socijalni rad  i nadležne gradske institucije „ućutale“.

  Aktuelni predsednik udruženja Desimir Veljović je u maju ove godine uputio dopis Centru za socijalni rad u kojem pita zašto se ne sprovodi gradska odluka o potpunom ili delimičnom oslobađanju porodica boraca od plaćanja komunalnih usluga, i zašto još uvek nisu umanjeni komunalni računi onima koji su podneli zahteve.

  On je podsetio da je Skupština grada u martu ove godine donela odluku da će porodice boraca bez prihoda biti potpuno oslobođene plaćanja komunalija, a one sa manjim prihodima plaćati umanjene račune- od pet do 45 odsto.

  – Upravo smo razgovarali sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem, te dogovorili da će biti nastavljene naše akcije- prioritet boraca pri lečenju u zdravstvenim ustanovama i isplatu jednokratne novčane pomoći za ogrev i lekove. Odluka o olakšicama u plaćanju komunalija trebalo bi da bude promenjena već na sledećoj sednici Skupštine grada. Novi predlog je da porodice svih boraca plaćaju umanjene komunalne račune za 1.000 dinara- rekao je Dejan Veličković.

  Satanak manje grupe ratnih veterana na čelu sa Veličkovićem s gradonačelnikom održan je prošlog   petka, nakon što je ta grupa prethodnog dana organizovala protest ispred gradonačelnikovog kabineta.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi