More

  JEDANAESTA SLOBODNA ZONA U NIŠU: AKTUELNA VLAST NE BRINE O OBRAZOVANJU, ZANIMA JE SAMO DA GA STAVI POD KONTROLU

  • Aktuelna vlast na čelu sa SNS-om već sedam godina pokazuje »potpunu nezainteresovanost i nebrigu« za obrazovanje, izuzev što nastoji da ga apsolutno ispolitizuje i stavi pod svoju kontrolu, ocenili su večeras čelnici Demokratske stranke  i Pokreta slobodnih građana u Nišu
  • Sa 300 miliona dinara, odnosno 2,5 miliona evra, koliko sadašnja vlast troši na nepotrebnu rekonstrukciju centralnog Trga Kralja Milana, svih 40.000 osnovaca i srednjoškolaca u gradu moglo bi da dobije besplatne udžbenike, kazao je Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora DS i jedan od lidera niškog Saveza za Srbiju
  • Funkcionisanje čitavog našeg školstva- od tetkica i privatnog obezbeđenja koje zapošljava radnike „na lizing“, preko izbora i nabavke udžbenika na krajnje sumnjiv način, spiskova tehnoloških viškova i „reorganizacije mreža škola“, do tendera za građevinske radove za rekonstrukciju školskih objekata i izbora direktora škola, ispolitizovano je i nalazi se pod šapom SNS-a, rekao je Predrag Jovović, poverenik PSG za grad Niš
  foto: DS Niš

  Aktuelna vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) već sedam godina pokazuje »potpunu nezainteresovanost i nebrigu« za obrazovanje, izuzev što nastoji da ga apsolutno ispolitizuje i stavi pod svoju kontrolu, ocenili su večeras čelnici Demokratske stranke (DS) i Pokreta slobodnih građana (PSG) u Nišu.

  Na 11 slobodnoj zoni, na platou ispred Tržnog centra “Kalča”, oni su sa građanima razgovarali o problemima u školstvu.

  – Sa 300 miliona dinara, odnosno 2,5 miliona evra, koliko sadašnja vlast troši na nepotrebnu rekonstrukciju centralnog Trga Kralja Milana, svih 40.000 osnovaca i srednjoškolaca u gradu moglo bi da dobije besplatne udžbenike. Međutim, ona ne misli da bi obrazovanje trebalo da bude prioritet- kazao je Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora DS i jedan od lidera niškog Saveza za Srbiju (SzS).

  On je kazao da “punih  sedam godina u Nišu nemamo izgrađenu nijednu jedinu školu, niti je ijedna škola adaptirana”.

  – Niško odmaralište u Divljani je bilo rekonstruisano, pa dato izbeglicama, sada se urušava, a 6000 učenika osnovnih škola čeka septembar, kada će »saznati« da li će moći da pohađa rekreativnu nastavu u tom odmaralištu- rekao je Stanković i dodao da je roditeljima važno da znaju da li će da izdvoje 8000 dinara za rekreativnu nastavu u “Divljani“ ili 20.000 dinara za takvu nastavu na Kopaoniku.

  On je dodao da su »za vreme vršenja vlasti DS« izgrađene tri velike osnovne škole, rekonstruisano desetak manjih škola i domova, izgrađeno osam novih vrtića, izgrađeni i uređeni brojni školski i otvoreni tereni. Otvoreno je devet  balon sala i dve sportske hale sa po 1000 mesta.

  – U Nišu se gradilo i mislilo o obrazovanju, a u izgradnju i opremanje škola uloženo je nekoliko milijardi dinara. Aktuelna vlast za ovih sedam godina nije uspela da završi ni salu za fizičko vaspitanje u osnovnoj školi »Miroslav Antić« čiji smo projekat mi započeli pre devet godina- kazao je on.

  Predrag Jovović, poverenik PSG za grad Niš, dodao je da “svaki roditelj u Nišu sa užasom čeka početak školske godine, kada će saznati koliko će ga koštati ‘besplatno školstvo’“. Opremanje jednog detateta za školu košta najmanje 250 evra, a vlast u Nišu, gde je prosečna plata niža od republičke, i ne razmišlja o podeli besplatnih udžbenika, kao što je to do nedavno rađeno u Beogradu.

  – Funkcionisanje čitavog našeg školstva- od tetkica i privatnog obezbeđenja koje zapošljava radnike „na lizing“, preko izbora i nabavke udžbenika na krajnje sumnjiv način, spiskova tehnoloških viškova i „reorganizacije mreža škola“, do tendera za građevinske radove za rekonstrukciju školskih objekata i izbora direktora škola- ispolitizovano je i nalazi se pod šapom SNS-a. Na osnovu koruptivnog sistema koji su doveli “do perfekcije”, u takvom školstvu oni podobni dobijaju sve- od masnih provizija, preko ocena za svoju decu, do doktorskih titula- rekao je on.

  Jović je dodao da su nam “džaba” površne reforme obrazovanja, zafarbane klupe ili nove klime plaćene iz roditeljskih džepova “kada našu decu u školama vaspitavaju podobni kadrovi sa kupljenim diplomama”.

  Nišku zonu slobode organizuju SzS, PSG, Nova stranka, kao i Pokret mladih „Za Niš bez straha“, koji je bio formalni organizator protesta „1 od 5 miliona“. U niškom SzS su DS, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Srpski pokret Dveri, Pokret za preokret, Zdrava Srbija, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ i  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.


  U BEOGRADU ODRŽAN 36. PROTEST “1 OD 5 MILIONA”: GURANJE DEMONSTRANATA SA OBEZBEĐENJEM ISPRED PREDSEDNIŠTVA SRBIJE

  Manji incident desio se tokom večerašnjeg, 36. protesta „1 od 5 miliona“ u Beogradu, kada je tročlana delegacija demonstranata pokušala da ukloni ogradu ispred Predsedništva Srbije kako bi ostavila spisak zahteva.

  Tada je došlo do guranja s mnogobrojnim obezbeđenjem u civilu, koje je sprečavalo uklanjanje ograde.

  Jedan od organizatora protesta Srđan Marković rekao je da je sa obezbeđenjem postojao dogovor da se delegaciji protesta dozvoli da ostavi spisak zahteva za fer izbore. Međutim, pošto im je to onemogućeno, učesnici protesta probali su da uklone ogradu koja okružuje zgradu Predsedništva.

  Tada je utrčalo brojno obezbeđenje u civilu i došlo je do međusobnog guranja.

  Marković je u jednom trenutku uspeo da preskoči ogradu i sa spiskom zahteva u rukama probao da dotrči do ulaza u zgradu, ali ga je više pripadnika obezbeđenja uhvatilo i uz primenu fizičke sile on je vraćen sa druge strane ograde.

  Delegaciji protesta je ubrzo posle toga dozvoljeno da dođe do zgrade Predsedništva i tu ostavi spisak zahteva.

  Pre incidenta ispred zgrade Predsedništva, aktivisti pokreta „1 od 5 miliona“ podelili su demonstrantima toalet papir koji je zatim bačen na zgradu Predsedništva.

  Pre odlaska ispred Predsedništva, govornici su poručili da vlast treba sprečiti da otima nacionalna dobra, reke, šume, parkove.

  Desimir Stojanov iz sela Rakita kod Babušnice, koji vodi akciju protiv izgradnje mini hidroelektrane u tom mestu, ukorio je Beograđane što nisu došli u većem broju na protest, jer ovo što vlast radi „ne liči na državu“.

  – Osilili su se, narodu otimaju reke, to ni Turci nisu radili- kazao je Stojanov.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi