More

  JAVNI IZVRŠITELJ MESEČNO ZARAĐUJE 275 PROSEČNIH PLATA U SRBIJI

  • Izvršitelj Miljan Trajković za nepune dve godine zaradio skoro 2.136.000 evra, odnosno mesečno 107.000 evra.
  • Trajković je, kako navode pojedini mediji, u 2016. godini za PDV platio 31.425.660 dinara, a za prvih osam meseci u 2017. godini nepunih 20 miliona dinara.
  • Igor Jakšić, predsednik udruženja “Narodna jaka Srbija” tvrdi da  im Nišlije donose Trajkovićeva rešenja i zaključke na osnovu kojih se vidi da je on tim putem „oteo sve što imaju”.
  • Branislav Jovanović, gradski odbornik koalicije „Niš, moj grad“, kaže da je šokiran činjenicom da je niški javni izvršitelj najplaćeniji čovek u Srbiji jer se „ gradu teško živi i mladi beže u inostranstvo” i ocenjuje da su “prevremeni lokalni izbori jedini spas”
  • Trajković je odbio da komentariše tvrdnje o svojoj zaradi

  foto: Vesna Torović

  Javni izvršitelj Miljan Trajković iz Niša za nepune dve godine na ime prihoda za PDV uplatio je više od 50 miliona dinara, što znači da je zaradio zaradio skoro 2.136.000 evra, odnosno mesečno 107.000 evra ili 275  prosečnih plata u Srbiji.

  Izvršitelj Trajković je, kako navode pojedini mediji, bez navođenja izvora podataka, u 2016. godini za PDV platio 31.425.660 dinara, a za prvih osam meseci u 2017. godini nepunih 20 miliona dinara.

  Igor Jakšić, predsednik udruženja “Narodna jaka Srbija”, kaže da je izvršiteljima “omogućena pljačka i zloupotrebu moći kako bi se obogatili”.

  – Nišlije nam donose Trajkovićeva rešenja i zaključke na osnovu kojih se vidi da im je on tim putem „oteo“ sve što imaju. Trudimo se da pravnim savetima pomognemo tim ljudima., jer mnogi od njih kad se nađu u takvoj bezizlaznoj situaciji pomišljaju i na samoubistvo- kaže  Jakšić.

  On naglašava da Trajkovićev  primer  nije usamljen te da “ moraju da nastave da se bore za uvođenje zakona o imovinskom cenzusu “.

  – Neophodno da zakon od izvršitelja  zaštititi zarade i penzije u visini minimalne potrošačke korpe, kao i jednu nekretninu, kao osnovno sredstvo za život građana- kaže Jakšić.

  Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš, moj grad“ u Skupštini grada Niša, kaže da je celokupnu javnost šokirala vest da je najplaćeniji čovek u Srbiji javni izvršitelj iz Niša u kojem su prosečne zarade manje  nego u Kragujevcu i Pirotu.

  – U Nišu se teško živi i mladi beže u inostranstvo, ali postoji i onaj sloj ljudi koji je izrastao finansijski na lošim zakonima, možda najgorim u Evropi- pcenjuje on.

  Jovanović  podseća da pre nekoliko godina u Nišu nisu postojali izvršitelji i notari, kao i da nije bilo bunta građana zbog visokih komunalnih računa i masovnog isključivanja struje.

  – Preduzeća nisu propadala kao što sada propada  JKP „Gorica“, niti je bilo samoorganizovanja naroda protiv JKP „Parking servis“ i Gradske toplane- naglašava on.

  On ocenjuje da je za teško stanje u kojem se danas grad nalazi kriva sadašnja lokalna vlast.

  – Gradski ćelnici nemaju viziju i rezultate kako da se Niš razvija, samo pokušavaju da ostanu na svojim funkcijama tako što se služe praznim pričama o reformama i boljem životu. U Nišu,  međutim, situacija nije nikad bila gora-konstatuje gradski odbornik.

  Jovanović napominje „da su vanredni lokalni izbori u gradu jedina šansa za Niš“.

  – Poklanjanje Niškog aerodroma državi je povod za prevremene lokalne izbore jer je  to „kap koja je prelila čašu“. Srbiji su preko potrebne promene, koje treba da krenu iz Niša- kaže on.

  Iako je Medijska kutija nekoliko dana pokušavala da od izvršitelja Trajkovića dobije komentar povodom njegove enormne zarade, on je to odbio.

  Izvršitelji, kao i svi drugi preduzetnici državi plaćaju jedino porez, tako da je od Trajkovićeve zarade država dobila jedino tu vrstu prihoda. Mada je izvršiteljima povereno javno ovlašćenje, oni nisu dužni da u republički budžet uplaćuju i deo nagrada koje dobijaju.

  U Srbiji je registrovano 236 izvršitelja, među kojima  su bivše advokati, sudije, direktori banaka, državni službenici…Svaki javni izvršitelj dužan je da zaključi ugovor o osiguranju u visini najmanje 30.000 evra za štetu koju bi mogao da pričini trećem licu obavljanjem delatnosti.


  IZVRŠITELJ ZA POLA SATA ZARADIO 396.240 DINARA

  Nišlijama Jeleni Perović i njenom bratu blizancu Dušanu Miladinoviću javni izvršitelj Nebojša Spasojević naplatio je 396.240 dinara na ime nagrade za rad od samo pola sata na licitaciji na kojoj su, kao naslednici vlasnika, morali da otkupe deo nacionalizovanog lokala.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi