More

  JAVNA RASPRAVA O STRATEGIJI O PRAVOSUĐU: NEMA ZABRINUTOSTI ZBOG KRITIČKOG IZVEŠTAJA EVROPSKE KOMISIJE

  • Evropska komisija preterano „intenzivno“ procenjuje napredak Srbije ka članstvu u EU, a stanje u pravosuđu više ne zahteva reforme, već samo bolju organizaciju sistema, neke su od ocena na javnoj raspravi o novoj Strategiji za razvoj pravosuđa za period 2019- 2014, održanoj danas u Nišu.
  • U poslednjih nekoliko godina dogodile su se velike promene u pravosuđu, tolike da je i nosiocima pravosudnih funkcija bilo teško da se u tome snađu, rekao je državni rsekretar u Ministarstvu pravde Srbije Mirko Čikiriz
  • Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić je kazao da je moguće da nakon izmena Ustava Srbije dođe do promene Strategije
  • Zamenica direktora Pravosudne akademije Majda Kršikapa  je precizirala da bi tim ustavnim izmenama između ostalog trebalo da budu regulisani nezavisnost izbora i rada tužilaca i sudija
  • U Ministarstvu pravde očekuju da bi Strategija trebalo da bude usvojena do kraja godine
  foto: Medijska kutija

  Evropska komisija preterano „intenzivno“ procenjuje napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), a stanje u pravosuđu više ne zahteva reforme, već samo bolju organizaciju sistema, neke su od ocena na javnoj raspravi o novoj Strategiji za razvoj pravosuđa za period 2019- 2014, održanoj danas u Nišu.

  Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Mirko Čikiriz ocenio je da Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u Evropsku uniju, u kojem inače preovladavaju kritički tonovi za ključne oblasti, „konstatuje napredak“  u oblasti pravosuđa.

  On je dodao da, uprkos tome,u oblasti pravosuđa treba još dosta raditi kako bi bili ostvareni „krajnji ciljevi, kao što su vladavina prava, vraćanje poverenja građana u pravosuđe i privlačenje stranih investitora“.

  – U poslednjih nekoliko godina dogodile su se velike promene u pravosuđu, tolike da je i nosiocima pravosudnih funkcija bilo teško da se u tome snađu. Efekti promena u pravosuđu su uglavom zadovoljavajući, ali taj proces može da i bolje- u rešavanju starih predmeta, ravnopravnoj opterećenosti sudova, preopterećenosti upravnih sudova, naplati sudskih taksi…-  rekao je Čikiriz.

  On je kazao da je jedan od ključnih ciljeva Strategije postojanje efikasnog i odgovornog sudstva.

  – Umesto floskule: „pravda je spora ali dostižna“, treba da važi poruka  „spora pravda je nova nepravda“- rekao je Čikirz.

  Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić je dodao da je moguće da nakon izmena Ustava Srbije, odnosno usvajanja ustavnih amandmana, dođe do promene Strategije.

  Zamenica direktora Pravosudne akademije Majda Kršikapa  je precizirala da bi tim ustavnim izmenama između ostalog trebalo da budu regulisani nezavisnost izbora i rada tužilaca i sudija.

  Dragana Lukić, zamenica direktora projekta USAID  “Vladavina prava“, kazala je da Ekonomska komisija u svojim Godišnjim izveštajima o napretku Srbije „ponekad intenzivno procenjuje situaciju u oblasti pravosuđa“.

  – Srbiji više nisu potrebne reforme u pravosuđu, ili reizbori sudija koji su bili katastrofalna greška, već dalji razvoj i „upeglavanje“ pravosudnog sistema i mreže sudova- ocenila je ona.

  Kako je rečeno, Strategija propisuje i razgraničenje nadležnosti Ministarstva pravde, Visokog saveta sudstva i Udruženja tužilaca Srbije, kriterijume ulaska zaposlenih u pravosuđe, vrednovanja rezultata njihovog rada, kao i jačanje ljudskih, materijalnih i finansijskih kapaciteta u toj oblasti.

  Strategija je vodila računa o evropskim standardima, ali je i „prilagođena našim uslovima“, tako da je, recimo, broj sudija po glavi stanovnika veći nego u EU.


  USVAJANJE DO KRAJA GODINE

  Javnu raspravu o radnom tekstu Strategije razvoja pravosuđa za period 2019- 2024. godine organizuje Ministarstvo pravde uz podršku USAID-ovog projekta „Vladavina prava“.

  Okrugli stolovi održani su u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu, a naredni će 24. juna biti organizovan u Beogradu.

  Komentare i predloge vezane za Strategiju moguće je upućivati do 15. juna na adresu Ministarstva pravde, a njih će razmatrati  Radna grupa za izradu Strategije, koju je formiralo Ministarstvo.

  U Ministarstvu pravde očekuju da bi Strategija trebalo da bude usvojena do kraja godine.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi