More

  Janković: Kovid propusnice neće smanjiti epidemiju koronavirusa

  • Zamenik direktora UKC Niš Radmilo Janković ocenio je danas da kovid propusnice neće imati efekta na smanjenje broja zaraženih i hospitalizovanih
  • Do proleća čeka nas čeka „teško vreme smrti” tokom kog ćemo svakog dana brojati mnogo mrtvih od kovida, rekao je on
  • Janković je kazao da je ove jeseni u strukturi novozaraženih bilo gotovo 20 odsto zaražene školske dece, što bi moglo da objasni kako se virus toliko raširio kroz populaciju i došao do starijih
  • U Kruševcu na mašine za disanje priključeno 17 pacijenata, a u Nišu devetoro
  Foto: privatna arhiva

  Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra(UKC) Niš dr Radmilo Janković izjavio je danas  je da kovid propusnice neće imati efekta na smanjenje broja zaraženih i hospitalizovanih, i dodao  da su za to neophodne stroge protivepidemijske.

  -Kovid propusnice su simbolična poruka koju želi država da pošalje, ali neće imati efekta na smanjivanje broja zaraženih i ljudi u bolnicama. Mislim da će efekat toga biti gotovo nikakav-rekao je Janković za RTS.

  On je precizao da je broj kritično obolelih jako visok i ne pada.

  -Do proleća čeka nas čeka „teško vreme smrti” tokom kog ćemo svakog dana brojati mnogo mrtvih od kovida. Ne vidim da ovo može da se zauzda bez teških protivepidemijskih mera jer  nismo uspeli da pošaljemo adekvatnu poruku, zaglibljeni smo u blatu sopstvenih zabluda -ocenio je Janković.

  On je kazao da je za širenje poluinformacija i dezinformacija najvažnije reći potpunu istinu.

  -Ove jeseni u strukturi novozaraženih bilo je gotovo 20 odsto zaražene školske dece, što bi moglo da objasni kako se virus toliko raširio kroz populaciju i došao do starijih. Nadam se da je virus oslabio kružeći u toj najosetljivijoj populaciji. Deca se nikad ne bi našla u ovoj situaciji da su stariji dovoljno odgovorni i da imamo više vakcinisanih punoletnih-kazao je zamenik direktora UKC Niš.

  On je dodao da se zaraza  mnogo širi i među nastavnicima, tako da se “do aprila nećemo izvući iz ovog kruga”.

  Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila  je da se od subote od 22 časa uvode kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru

  -To se odnosi na sve ugostiteljske objekte i biće kovid propusnice obavezne u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima nakon 22 sata od subote 23. oktobra, tako da nećete moći da budete u zatvorenom bez validne kovid propusnice – rekla je Brnabićeva.


  U Nišu hospitalizovano osmoro dece

  U Univerzitetskom kliničkom centru Niš, koji obuhvata infektivnu kliniku, dečije kovid infektivno odeljenje i GAK, ukupno su hospitalizovana 64 pacijenta, od kojih je 61 kovid-19 pozitivan, a među njima je i osmoro dece, navodi se u današnjem preseku te ustanove od 16 časova.

  U novoj zgradi UKC Niš ukupno su hospitalizovana 92 pacijenata, a kod 88 njih je potvrđen koronavirus.

  Od ukupnog broja hospitalizovanih, potvrđenih pacijenata, devetoro je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju.

  U kovid bolnici u Kruševcu trenutno su 382 pacijenta, a kod 380 je potvrđen koronavirus.

  Od ukupnog broja hospitalizovanih, potvrđenih pacijenata, 17 je priključeno na respiratore.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi