More

  IZGRADNJA NOVIH SOCIJALNIH STANOVA U NIŠU POČINJE NA PROLEĆE

  • Izgradnja 106 socijalnih stanova u Ulici Majakovskog u Nišu počeće na proleće sledeće godine, a rok za završetak je godinu i po dana, najavio je direktor Gradske stambene agencije u Nišu Vladan Stojanović
  • Prema njegovim rečima, kvadratni metar ovih stanova trebalo bi da košta 630 evra bez PDV-a ili oko 700 evra sa PDV-om
  • On je kazao da je interesovanje za predhodnu izgradnju socijalnih stanova bilo veliko, a da se za zakup svakog stana prijavljivalo po pet porodica
  • Prvu izgradnju stanova na ovoj lokaciji pratilo je poništenje tendera zbog manjkave konkursne dokumentacije i višestruko produženje roka za useljenje

  foto: portal Građanin

  Izgradnja 106 socijalnih stanova u Ulici Majakovskog u Nišu počeće na proleće sledeće godine, a rok za završetak je godinu i po dana, najavio je direktor Gradske stambene agencije u Nišu Vladan Stojanović.

  – Radimo na proračunu ulaznih parametara i očekujemo da prodajna cena stanova u lamelama 7, 8 i 9 u Ulici Majakovskog bude u cenovnim okvirima prethodnih stanova, odnosno 630 evra po kvadratu bez PDV-a ili nešto ispod 700 evra sa PDV-om- rekao je Stojanović na poslednjoj sednici Gradskog veća.

  Stojanović je kazao da će izgradnja ovih stanova koštati više od 330 miliona dinara i da će oni imati  6.000 kvadrata ukupne površine.

  On je rekao da se planira prodaja 100 stanova, dok bi 16 stanova bilo iznajmljivano.

  Prema njegovim rečima, uslovi za prodaju i iznajmljivanje tih biće isti kao do sada, odnosno kupci i zakupci biće samo one porodice koje nemaju stan u sopstvenom vlasništvu i imaju najveći broj bodova na rang listi.

  Više od 50 odsto ove investicije finansiraće Gradska stambena agencija, a ostatak sredstava biće obezbedjen „kroz kreditni aranžman sa minimalnom kamatom“.

  On je još kazao da je interesovanje za predhodnu izgradnju socijalnih stanova bilo veliko, te da se za zakup svakog stana prijavljivalo po pet porodica.

  –  Imali smo više od 100 prijava za 18 stambenih jedinica za izdavanje. Od 18 stanova, dve trećine su dobili samohrani roditelji, a trosoban je dobila porodica sa šestoro dece – rekao je Stojanović.

  Prema njegovim rečima, u prethodne dve izgrađene lamele cena zakupa stanova bila je 1,2 evra po kvadratu, što je za stan od 50 kvadrata iznosilo oko 60 evra.

  U Ulici Majakovskog u Nišu već je izgradjeno šest lamela sa nešto više od 200 socijalnih stanova.

  Prvu izgradnju socijalnih stanova na ovoj lokaciji, koja je počela 2014. godine, pratilo je poništavanje tendera zbog nedostataka konkursne dokumentacije i višestruko pomeranje rokova za useljenje.

  Stanove u ovoj ulici tada su dobile porodice koje su ostale bez kuća zbog klizišta na Mramorskom brdu, a koje su na rešenje svojih stambenih problema čekale duže od deset godina.

  Nekolicina njih je kritkovala činjenicu da su stanove dobili na privremeno korišćenje a ne u vlasništvo, kao i da su ušli u stanove bez struje, koju su dobili tek nakon što su  potpisali ugovore o snabdevanju.


  PROSEČNA PLATA U NIŠU NIŽA NEGO U SRBIJI, A BROJ KORISNIKA SOCIJALNE POMOĆI PADA

  Prosečna plata u Nišu niža je od republičkog proseka, a najniža od prosečne zarade u četiri velika grada u Srbiji, među kojima su još Beograd, Novi Sad i Kragujevac. Gradske opštine Palilula i Pantelej godinama su bile među deset opština u Srbiji sa najnižim zaradama.

  Ipak, u niškom Centru za socijalni rad kažu da u poslednje tri godine broj korisnika novčane socijalne pomoći pada, za razliku od prethodnog perioda, kada je postojao trend rasta. Prema podacima Centra, Niš ove godine ima oko 8.600 porodica koje koriste ovu vrstu pomoći, dok je 2011. godine takvih porodica bilo oko 12.000.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi