More

  Izbori u Nišu: Kako glasati ili ne glasati

  • U Nišu će danas na 176 biračkih mesta moći da glasa 231.134 birača na parlamentarnim i gradskim, kao i izborima za odbornike pet Gradskih opština
  • Glasanje traje od 7 do 20 časova
  • Izlazak na izbore i glasanje su zakonsko pravo, a ne dužnost građana
  • Građani mogu da glasaju na jednom, a da ne glasaju na drugom izbornom nivou, tako što se neće upisati u birački spisak i uzeti glasački listić za izbore na kojima ne žele da učestvuju
  • Oni koji su u kućnoj izolaciji zbog potvrđene ili suspektne inficiranosti koronavirusom neće moći da glasaju
  • Inicijativa “Biram koga biram” daje uputstva glasačima kako da postupe u slučaju da su prinuđeni da fotografišu popunjeni glasački listić ili da učestvuju u takozvanom “bugarskom vozu”
  foto: ilustracija Pixabay

  U Nišu će danas na 176 biračkih mesta moći da glasa 231.134 birača na parlamentarnim i gradskim, kao i izborima za odbornike pet Gradskih opština.

  Građani će imati mogućnost da glasaju za 16 izbornih lista sa kandidatima za poslanike Narodne skupštine Srbije.

  Oni će, takođe, moći da glasaju i za 16 izbornih lista sa kandidatima za odbornike Skupštine grada.

  U zavisnosti od svog prebivališta, imaće mogućnost da glasaju i za 13 izbornih lista sa kandidatima za odbornike Skupštine Gradske opštine Medijana, za 12 lista sa odborničkim kandidatima u opštini Palilula, za 11 lista sa odborničkim kandidatima u opštini Pantelej, za osam lista sa odborničkim kandidatima u opštini Crveni Krst i za osam izbornih lista sa odborničkim kandidatima Skupštine Gradske opštine Niška Banja.

  Glasanje traje od 7 do 20 časova.

  Izlazak na izbore i glasanje su zakonsko pravo, a ne dužnost građana.

  Deo opozicionih stranaka, pre svega okupljenih u Savezu za Srbiju, bojkotuje ove izbore, uz obrazloženje da za njihovo održavanje ne postoje elementarni demokratski i fer uslovi.

  U Gradskim i opštinskim izbornim komisijama u Nišu kazali su da je “sve spremno za održavanje izbora”, uključujući i primenu mera zaštite koje je predvideo Vladin Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19.

  Građani koji su zbog bolesti, starosti i drugih opravdanih razloga sprečeni da dođu na glasanje, mogu  da se prijave danas do 11 sati predsedniku biračkog odbora da će glasati van biračkog mesta.

  Oni se mogu prijaviti i na brojeve telefona koji se mogu naći na veb- sajtovima Grada Niša i pet Gradskih opština, u segmentu u kojem su informacije o izborima 2020. i radu izbornih komisija.

  Građani koji su u kućnoj izolaciji zbog potvrđene ili suspektne inficiranosti koronavirusom neće moći da glasaju.

  Inicijativa “Biram koga biram”, u kojoj su građani iz organizacija okupljenih oko Nacionalne koalicije za decentralizaciju, u obaveštenju “Šest stvari koje treba da znate o glasanju”, nudi odgovore na različite dileme birača.

  U ovom uputstvu se objašnjava da na današnjim izborima građanin ne mora da glasa na svim izborima, već samo na onim za koje je zainteresovan.

  U tom slučaju građanin je pre samog glasanja dužan da se izjasni da li glasa za svoje predstavnike na republičkom, pokrajinskom ili lokalnom nivou, i to tako što će potpisati birački spisak samo za one izbore na kojima želi da učestvuje, a odbiti da potpiše birački spisak za izbore na kojima ne želi da glasa.

  – Ukoliko članovi biračkog odbora insistiraju i dalje da morate da glasate na svim nivoima, tražite da podnesete prigovor birača i opišite situaciju u Prigovoru na licu mesta. Potrebno vam je ne više od pet minuta da popunite Prigovor- navodi se.

  Građanin ne mora glasati za stranku ili koaliciju čijoj je izbornoj listi pred izbore svojim potpisom dao podršku. Ustav Republike Srbije i zakoni propisuju da je glasanje tajno, a glasanje na biračkom mestu obavlja se iza paravana, koji treba da obezbedi da niko ne može da utvrdi da li je i za koga građanin glasao, objašnjava se u uputstvu.

  „Beli“ ili nevažeći listići, kao i listići koje glasači odnesu sa biračkog mesta, ulaze u ukupan broj birača koji su izašli na izbore. Broj izašlih na glasanje ne računa se prema broju listića koji su ubačeni u kutiju ili su važeći, već prema broju potpisa u izvodu iz biračkog spiska. 


  Fotografisanje popunjenog glasačkog listića i “bugarski voz”

  Inicijativa “Biram koga biram” objašnjava i da fotografisanje glasačkog listića od strane građana na kojem se vidi za koga je on glasao predstavlja krivično delo povrede tajnosti glasanja, za koje Krivični zakonik propisuje novčanu ili kaznu zatvora do šest meseci.

  Izborni zakoni propisuju da je na biračkom mestu zabranjeno korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija, kao i foto-aparata i kamera.

  – Ukoliko ste uplašeni i ucenjeni, te ipak odlučite da fotografišete listić, postoji način da glasate kako želite. Nakon što zaokružite ili podvučete izbornu listu za koju ste primorani da glasate i fotografišete listić, potrebno je da zaokružite ili podvučete i sve ostale liste na glasačkom listiću, te da zatim precrtate sve liste za koje ne želite da glasate. Obavezno izuzmite iz precrtavanja onu listu kojoj želite da date glas, i na taj način će biti jasno kome on ide. Tako ćete dobiti listić na kojem će sve liste biti precrtane, a samo jedna lista (ona za koji želite da glasate) biti neprecrtana- navodi se u uputstvu.

  Takav glasački listić će biti validan i otići izbornoj listi za koju je građanin glasao jer Pravilnik RIK definiše da je “važeći glasački listić onaj na kome je zaokružen jedan redni broj ispred naziva izborne liste, kao i glasački listić koji je popunjen na način iz kojeg se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao”.

  U uputstvu Inicijative se upozorava i da građanin kome neko da popunjen listić, a od njega traži da mu sa biračkog mesta donese prazan, učestvuje u izbornoj krađi, inače poznatoj pod nazivom “bugarski voz”.

  U njemu se objašnjava da „bugarski voz“ funkcioniše tako što taj glasač, nakon ubacivanja u biračku kutiju dobijenog popunjenog glasačkog listića, iznese nepopunjen listić koji je dobio na biračkom mestu, pa se taj listić popunjava van biračkog mesta.

  Popunjeni listić se nakon toga daje sledećem glasaču u „vagonu”, te se čitav postupak ponavlja, sve dok ima “vagona”.

  – Kao i u slučaju prinudnog fotografisanja listića, i kod „bugarskog voza“ postoji način da iskažete svoju volju: kada dobijete popunjeni glasački listić na kome je zaokružena ili podvučena neka izborna lista, potrebno je da zaokružite ili podvučete i sve ostale liste za koje ne želite da glasate, a odmah potom da ih precrtate. Izuzmite onu listu za koju želite da glasate, i na taj način će biti jasno kome ide vaš glas- navodi se u objašnjenju.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi