More

  SAGLASNOST VLADE O ZAPOŠLJAVANJU 35 RADNIKA NIŠKOG AERODROMA STIGLA POSLE 17 DANA

  • Vladina Komisija na „ elektronskoj sednici“ donela saglasnost o produženju ugovora o radu za 35 radnika Niškog aerodroma.
  •  Saglasnost je data „zbog povećanog obima posla“ na Aerodromu, a njome su ugovori o radu ove grupe radnika produženi do 31. avgusta.

  foto: inicijativa „Ne damo aerodrom“

  Saglasnost resorne Vladine Komisije za produženje ugovora o radu na određeno vreme za 35 radnika Niškog aerodroma stigla je nakon 17 dana od njenog donošenja na sednici te komisije, rekao je direktor Aerodroma „ Konstantin Veliki“ u Nišu Vladica Đurđanović.

  Kabinet gradonačelnika Niša, Darka Bulatovića saopštio je da je  takva saglasnost, koju je prosledilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, najpre stigla na adresu Grada, koji ju je potom dostavio Aerodromu.

  Saglasnost je data „zbog povećanog obima posla“ na Aerodromu, a njome su ugovori o radu ove grupe radnika produženi do 31. avgusta.

  -Grad Niš i Republika Srbija ulažu ogromne napore kako bi se stvorili potencijali za još intenzivniji razvoj niške vazdušne luke- navodi se između ostalog u saopštenju kabineta gradonačelnika, u kojem se prvi put saopštava da je saglasnost Vladine komisije doneta „na elektronskoj sednici“.

  Grupi od 35 radnika Aerodroma, za koje je Grad Niš tražio saglasnost, 30. aprila istekao je ugovor o radu, tako da su oni tada dobili otkaz. Ti radnii su od 1. maja  zaposleni preko Agencije koja ima ugovor sa Aerodromom. Međutim, preko  Agencije ta grupa radnika  mogu da rade najduže 20 dana. Posle pisanja pojedinih medija o ovom „slučaju“, Vlada Srbije je saopštila da je Komisija dala saglasnost na produženje ugovora o radu za 36 radnika Niškog aerodroma- jednog više od broja koji je aerodrom tražio, na sednici održanoj 27. aprila.

  Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ je posle takve vesti  saopštila da  odgovarajuća Uredba Vlade Srbije predviđa da je rok za odlučivanje ove komisije do 25. u mesecu, a da se nakon toga odlučuje „samo u slučaju hitnosti“. Nije bilo potrebe za bilo kakvom hitnošću kada je reč o Niškom aerodromu, navela je Inicijativa. Ona je dodala da zaključak komisije o davanju saglasnosti nije objavljen na internet stranici Vlade, što Uredba takođe nalaže.

  Na preporuku Vlade Srbije  Gradsko veće je 30. marta odlučilo da Niš besplatno ustupi osnivačka prava, kompletnu imovinu, sertifikate i licence Aerodroma  „Konstantin Veliki“  Republici. Odluka je izazvala građanske proteste, kao i javne sumnje da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodromom da bi ograničila broj njegovih putnika, koji od 2015. beleži veliku ekspanziju.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, resorna ministarka Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran lić potvrdili su da  u ugovoru o davanju koncesije za Aerodrom „ Nikola Tesla“ u Beogradu francuskoj kompaniji Vansi erpot postoji klazula o ograničenju broja putnika na milion godišnje na Niškom i svim drugim aerodromima u radijusu do 230 kilometara od „Nikole Tesle“.

  Odbornici Skupštine grada Niša moraće da odluče o o vlasničkom statusu Niškog aerodroma.Međutim, sednica Skupštine grada još nije zakazana, a prema nezvaničnim informacijama, biće održana posle 21. maja.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi