More

  ISTRAŽIVANJE UPSS-A: VIŠE OD 50 ODSTO GRAĐANA NIŠA NE VERUJE DA ĆE PROTESTI“ 1 OD 5 MILIONA“ SMENITI VLAST

  • Anketa UPSS-a je pokazala da 53,7 odsto ispitanih Nišlija ne veruje da aktuelni protesti mogu da smene vlast, ali gotovo isti broj je ipak uveren da mogu da dovedu do nekih „ promena u društvu“
  • Prema rezultatima ankete, skoro devet od deset ispitanika smatra da su političke stranke u potpunosti ili delimično „preuzele“ proteste od građanskih pokreta i udruženja
  • Na pitanje šta ispitanici misle o upadu  demonstrananata u RTS i pokušaj upada u Gradsku upravu Beograda najviše građana odgovorilo je da to „nije dobar potez organizatora“ (39,81 odsto), a tek nešto manje veruje da je reč o „dobrom potezu“ (34,72 odsto)
  • Građani ne veruju u moguće promene jer je ovde  godinama sistematski uništavano dostojanstvo čoveka, potreba za kritičkim mišljenjem, uvedena je eksploatacija zaposlenih najgore vrste, obesmišljeno je znanje…, smatra Ana Kražić, magistrantkinja političkih nauka
  foto Vesna Torović

  Više od polovine anketiranih Nišlija (53,7 odsto) ne veruje da protesti “1 od 5 miliona“ mogu da dovedu do smene vlasti, pokazuje istraživanje niškog Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS).

  Ipak, gotovo isti broj anketiranih građana (52,31 odsto) je uveren da će protesti ipak dovesti do nekih „promena u društvu“,

   Prema rezultatima istraživanja, četvrtina građana Niša (25 odsto) „ne zna“ da li aktuelni protesti mogu dovesti do smene vlasti, a petina (21,3 odsto) na ovakvo pitanje odgovara pozitivno. Na pitanje: da li protesti mogu dovesti do promena u društvu, skoro četvrtina ispitanika odgovara da „nije sigurna“ (24,07 odsto) ili je njihov odgovor „ne“ (23,61 odsto).

   Anketa je pokazala da skoro devet od deset ispitanika smatra da su političke stranke u potpunosti ili delimično „preuzele“ proteste od građanskih pokreta i udruženja. Na takvo pitanje 49,6 odsto odgovara sa „da“, a 50,93 odsto sa „delimično“, dok samo 7,41 odsto veruje da se to nije dogodilo.

   UPSS je proveravao i šta ispitanici misle o upadu  demonstrananata u RTS i pokušaj upada u Gradsku upravu Beograda. Najviše građana smatra da to „nije dobar potez organizatora“ (39,81 odsto), a tek nešto manje veruje da je reč o „dobrom potezu“ (34,72 odsto). Četvrtina ispitanika (25, 46 odsto) „nije sigurna“da li je to dobar ili loš potez.

  Više od trećine ispitanika (37,5 odsto) veruje da će protesti “ostati na istom nivou  masovnosti“, nešto manje da će „postati masovniji“ (32,87 odsto), a još manje da će se „ugasiti“ (29,63 odsto).

  U onlajn istraživanju, realizovanom krajem marta, učestvovalo je 216 ispitanika koji su odgovorili na anketu UPSS-a.


  KRAŽIĆ: MNOGO VIŠE GRAĐANA NIŠA NE VERUJE DA GRAĐANSKI PROTESTI MOGU NEŠTO DA PROMENE

  Ana Kražić, magistrantkinja političkih nauka smatra da je mali procenat od 53,7 odsto Nišlija koji ne veruju da aktuelni protesti mogu da smene vlast.

  -Mnogo  više građana Niša je ubeđenja da mi iz ovog čuda ni na koji način ne možemo izaći, ni kroz građanske proteste ni na drugi način. Ovde je godinama sistematski uništavano dostojanstvo čoveka, potreba za kritičkim mišljenjem, uvedena je eksploatacija zaposlenih najgore vrste, obesmišljeno je znanje…, kaže ona.

  Ona dodaje da politika i bilo kakvo političko delovanje daju rezultate samo u uređenim demokratskim društvima u kojima intitucije funkcionišu i u kojima svaki gradjanin ima pravo da i bez izbornog procesa iskaže svoj stav o bilo čemu.  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi