More

  ISTRAŽIVANJE: SKORO 43 ODSTO ANKETIRANIH GRAĐANA SMATRA DA JE JUG SRBIJE NEDOVOLJNO VIDLJIV NA JAVNOM SERVISU

  • RTS nedovoljno izveštava o temama izvan Beograda smatra 39,5 odsto anketiranih građana na jugu Srbije, pokazuje istraživanje „Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?”.
  • Ovo istraživanje, sprovedeno u Nišu, Pirotu, Vranju i Leskovcu, na uzorku od preko 1.000 ispitanika I na osnovu monitoringa programa RTS-a, pokazuje da 16,7 odsto ispitanika misli da RTS uopšte ne izveštava o događajima van prestonice.
  • Da je jug Srbije vidljiv samo u političkim kampanjama i prilikom poseta zvaničnika smatra čak 40 odsto ispitanika, a čak 43,5 odsto ispitanih građana juga Srbije misli da RTS ne prepoznaje šta je javni interes njihovog regiona, dok suprotno smatra samo 4,4 odsto.
  • Građani Niša, Leskovca, Vranja I Pirota moći će da diskutuju I da daju predloge kako bi smo kroz dijalog došli do zajedničkih preporuka, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Zakonom o javnim medijskim servisima, da bi se interes svih građana i građanki u potpunosti zadovoljio, poručuju iz Media i reform centra Niš.
  • Na Filozofskom fakultetu večeras tribina i promocija publikacije „„Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?”.

  foto: sajt RTS

  Da Radio televizija Srbija(RTS), odnosno javni servis, nedovoljno izveštava o temama izvan Beograda smatra 39,5 odsto anketiranih građana na jugu Srbije, a čak  42,8 odsto njih misli da je jug nedovoljno vidljiv, rezultati su istraživanja „Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?”

  Ovo istraživanje, sprovedeno u Nišu, Pirotu, Vranju i Leskovcu, na uzorku od preko 1.000 ispitanika I na osnovu monitoringa programa RTS-a, pokazuje da 16,7 odsto ispitanika misli da RTS  uopšte ne izveštava o događajima van prestonice.

  -Ogroman procenat skoro 40 odsto ispitanih građana najvećih gradova na jugu Srbiji smatra da je ovaj deo Srbije vidljiv samo u političkim kampanjama i prilikom poseta zvaničnika, pokazuje ovo istraživanje

  Čak 43,5 odsto anketiranih građana juga Srbije misli da RTS ne prepoznaje šta je javni interes njihovog regiona, a samo 4,4 odsto smatra da se na javnom servisu redovno govori o decentralizaciji i ravnomernom regionalnom razvoju-navode iz Media i reform centra Niša, koji je uradio ovo istraživanje.

  Priliku da javno diskutuju o rezultatima istraživanja, kao i da daju konkretne predloge za rad javnog servisa imaće stanovnici svih gradova u kojima je rađeno istraživanje.

  Namera nam je da kroz dijalog dođemo do zajedničkih preporuka kako bi se u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Zakonom o javnim medijskim servisima, interes svih građana i građanki u potpunosti zadovoljio, poručuju iz Media i reform centra Niš.

  Na osnovu ovog istraživanja nastala je publikacija „Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a?”,  u okviru projekta koji realizuje Media i reform centar Niš, Centar za medijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu i Nacionalna koalicija za decentralizaciju. Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.


  TRIBINA I PROMOCIJA PUBLIKACIJA VEČERAS NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U NIŠU

  Tribina I promocija publikacije Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a? biće održane večeras od 19 časova na Filozofskom fakultetu u Nišu.

  Na tribini će govoriti prof. dr Zoran Jovanović, autor publikacije, doc. dr Jelena Vučković, profesorka Medijskog prava na univerzitetima u Nišu i Kragujevcu, Danijel Dašić, predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Zorica Miladinović, dopisnica lista “Danas”I  Hadži Milorad Stošić, narodni poslanik, član Odbora za kulturu i informisanje.

  Najvažnije rezultate publikacije predstaviće doc. dr Marija Vujović, dok će tribinu moderirati Jovana Strahinić.

  Posle  Niša,promocije publikacije će biti održane i u Vranju, Pirotu i Leskovcu.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi