More

  ISTRAŽIVANJE O KORUPCIJI: ZA SVAKOG DEVETOG GRAĐANINA SRBIJE KORUPCIJA JE GLAVNI DRŽAVNI PROBLEM

  • Lekari, policajci i državni službenici najkorumpiraniji u Srbiji, rezultati istraživanja “ Prevencija i borba protiv korupcije” Transparentnosti Srbije.
  • Ispitanici smatraju da najviše korupcije ima u politici, na drugom mestu je pravosudni sistem, a čak za pola anketiranih mediji su najkorumpiraniji, kaže Roman Prah, vođa projekta.
  • Prosečna vrednost korupcije u Srbiji je 74 evra, pokazali su rezultati istraživanja.
  • Ogroman broj građana, čak 28 odsto, ne bi uopšte prijavilo korupciju, a na drugom mestu su oni koji misle da je koruptivna dela teško dokazati.
  • Prah naglašava da je zabrinjavajuće što se dosta građana boji da prijavi korupciju zbog posledica koje bi mogli da snose.
  • On kaže da je najmanje korupcije u Skandinavskim zemljama.

  foto: Vesna Torović

  Najveći problem sa kojim se suočava država Srbija za svakog devetog građanina je korupcija, pokazali su rezultati istraživanja “Prevencija i borba protiv korupcije”,koje je sprovela nevladina organizacija Transparentnost Srbija.

  – Za ispitanike su lekari i policajci i dalje najpodložniji korupciji. Na trećem mestu su službenici u državnim insitucijama, kaže Roman Prah, vođa projekta u okviru kojeg je od 15. do 25. januara ove godine sprovedeno ovo istraživanje o korupciji, koje finansira Evropska unija sa 3,2 miliona evra.

  Prema rezultatima istraživanja, 71 odsto anketiranih građana Srbije smatra da korupcije najviše ima u politici, njih 65 odsto misli da je pravosudni sistem najkorumpiraniji, a čak polovina ispitanika je medije ocenilo kao lidere korupcije.

  Istraživanje je pokazalo da je porastao i procenat ispitanika koji su imali direktno ili indirektno iskustvo sa korupcijom.

  -Prema  odgovorima anketiranih građana prosečna vrednost mita koje se u Srbija daje je 74 evra-navodi Prah.

  Prema njegovim rečima, veoma su simptomatični odgovori ispitanika o tome da li bi oni prijavili korupciju.

  -Na prvom mestu, odnosno čak 28 odsto anketiranih, uopšte ne bi prijavilo korupciju. Njihovo mišljenje je da se ništa neće promeniti i da znaju da je neko dao ili primio mito-kaže pn.

  Vođa projekta “ Prevencija i borba protiv korupcije” dodaje da su na drugom mestu ispitanici koji smatraju da je korupciju i mito veoma teško dokazati i da je zato uzaludno ta krivična dela I prijavljivati-precizira Prah.

  Za mene je najviše zabrinjavajuće, dodaje Prah, to što su na trećem mestu oni anketirani građani koji se boje posledica ako bi prijavili mito.

  -To nam govori koliko su građani u Srbiji uplašeni od korupcije, odnosno da misle da je korupcija duboko ukorenjena u sve pore društva. Za njih je najbolje da ćute iakao znaju da neko vrši neko koruptivno delo-naglašava Prah.

  Na prezentaciji projekta, koje je u Nišu održano juče i danas, ocenjeno je da Srbija ima dobro zakonodavstvo u borbi protiv korupcije, ali da među državnim i lokalnim organima vlasti ne postoji dobra koordinacija za prevenciju ovog krivično dela.

  Predstavnici Transparentnosti Srbije naglašavaju da je Evropska unija do sada uložila preko tri milijarde evra za reforme u oblasti pravosuđa u Srbiji.

  Oni dodaju da će Srbija iz evropskih fondova dobiti još 30 miliona evra za borbu protiv korupcije.


  PRAH: NAJMANJE KORUPCIJE U SKANDINAVSKIM ZEMLJAMA

  Roman Prah, vođa projekta, kaže da je prema istraživanjima najmanji procenat korupcije u Skandinavskim zemljama.

  -U tim razvijenim evropskim zemljama zahvalnost lekarima I medicinskom osoblju za dobro lečenje se može dati u donacijama u novcu I opremi. U svakoj bolnici postoje kutije u kojima se ostavljaju te donacije. Kutije se otvaraju javno, tako da je sve transparentno-ističe Prah.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi