More

  ISTRAŽIVANJE: NIŠLIJE NE DAJU SVOJ AERODROM, ALI PODRŽAVAJU VUČIĆA

  • Više od polovine anketiranih građana Niša (50,5 odsto) ne podržava ideju da se Niški aerodrom besplatno ustupi državi, a skoro polovina (48,2 odsto) podržava proteste koje je izazvala takva namera vlasti, pokazuje istraživanje časopisa “Nova srpska politička misao”
  • Ipak, građani Niša koji se izjašnjavaju da bi izašli na parlamentarne izbore ponovo bi dali ubedljivo najveću podršku SNS-u (49,5 odsto glasova)
  • Aleksandar Vučić ima ubedljivo najveću ocenu među političarima
  • Anketirani pružaju ovakvu podršku Vučiću i SNS-u iako čak 80 odsto njih ocenjuje da danas živi isto ili gore nego pre pet godina
  • Lokalna vlast predvođen SNS-om dobila je daleko lošiju ocenu jer 53,5 odsto ispitanih smatra da ona upravlja gradom “pretežno loše”
  • Najbolje ocenjeni lokalni političari su Mile Ilić i Smiljko Kostić

  foto: Vesna Torović

  Više od polovine ispitanika u Nišu protivi se da država preuzme vlasništvo nad Aerodromom “ Konstantin Veliki”, ali bi 49,4 odsto onih koji bi izašli na parlamentarne  izbore ponovo glasalo za SNS na čijem je čelu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rezultati su istraživanja javnog mnjenja u Nišu koje je uradio časopis “ Nova sprpska politička misao”.

  Na pitanje: da li podržavate odluku da se Niški aerodrom  iz vlasništva grada prenese u vlasništvo države, čak 50,5 odsto anketiranih je odgovorilo da “ne podržava”, jedna trećina (32 odsto) da podržava, a jedna šestina (17,5 odsto) da ne zna. Bezmalo polovina ispitanika (48,2 odsto) podržava i proteste građana protiv namere vlasti da se Niški aerodrom besplatno ustupi državi, trećina (35,1 odsto) ih ne podržava, a 16,7 odsto “ne zna”.

  – Taj rezultat bi bio još i mnogo pogubniji po inicijatore ideje da se Aerodrom „Konstantin Veliki“ oduzme Nišlijama, da se jedan broj ispitanika, uz podosta kolebanja, na kraju ipak nije priklonio Vučićevom autoritetu („ON valjda ipak zna najbolje“).  Očigledno je da bi najveći broj Nišlija da, ako je ikako moguće, pomiri svoje većinsko političko optiranje za aktuelnu vlast (čitaj Vučića) sa svojim, takođe vrlo izraženim, lokalpatriotskim nastrojenjem, koje se, između ostalog, manifestuje i u nesklonosti da „Konstantin“ iz lokalnih ruku pređe na upravljanje mrskog im Beograda- navodi se u tekstu Nove srpske politićke misli.

  Prema rezultatima istraživanja, od onih koji bi izašli na parlamentarne  izbore koalicija SPS-JS dobila bi 13,5 odsto glasova, “jedinstvena opozicija” 7,4 odsto, a lista oko Dragana Đilasa 5,2 odsto. “Jedinstvena opozicija” nije postojala na predhodnim izborima, ali su ispitanici u Nišu insistirali na njenom formiranju, te glasanju za takvu listu. Iako su sve druge liste i stranke ostale ispod cenzusa, istraživači ocenjuju da se demokratska opozicija u Nišu, odnosno DS, stranka Vuka Jeremića, Dveri i Pokret Saše Jankovća- za razliku od njihovih kolega u Beogradu, teoretski može nadati prelasku cenzusa. Na parlamentarne i lokalne izbore u Nišu “sigurno” bi izašlo 68,3 odsto.

  Ispitani građani Niša su, prilikom “školskog ocenjivanja” pojedinačnih političara ocenama od jedan do pet, najveću srednju ocenu dali  Vučiću (3,38). Na drugom i trećem mestu su Dragan Marković  Palma (sa ocenom 3,13) i Ivica Dačić (3,03). Slede Ana Brnabić i Rasim Ljajić (sa istom ocenom 2,85), Zorana  Mihajlović  (2,66) i Nebojša Stefanović (2,61). Sa srednjim ocenama između “jedinice” i “dvojke” ocenjeni su Vojislav Šešelj, Jeremić, Đilas, Boris Tadić, Janković, Boško Obradović i Saša Radulović .

  Odgovarajući na pitanje: ko je od ponuđenih ličnosti najviše učinio za grad Niš, ispitanici su kazali su da su to jedan od čelnika niških socijalista Mile Ilić (14,3 odsto glasova) i nekadašnji gradonačelnik i privrednik Smiljko Kostić (11,9 odsto). Relativno solidno se kotiraju aktuelni  gradonačelnik i naprednjak Darko Bulatović (8,4 odsto glasova) i bivši gradonačelnik i demokrata  Goran Ćirić (7,6 odsto). Bivši gradonačelnici iz redova DS Zoran Živković i Miloš Simović dobili su 2, 4, odnosno 2,2 odsto glasova.

  Istraživanje je pokazalo da Vučić i naprednjaci imaju obedljivo najveću podršku anketiranih građana Niša uprkos tome što čak 80 odsto njih kaže da danas žive isto i gore nego pre pet godina. Isto živi 40,7 odsto, gore 40, 6 odsto, a bolje samo 16,8 odsto ispitanih.

  Ispitanici su daleko oštriji u ocenjivanju aktuelne lokalne vlasti koju predvodi SNS. Više od polovine anketiranih  (53,5 odsto) smatra da lokalna vlast upravlja gradom “pretežno loše”, dok samo četvrtina (24,2 odsto) veruje da ona to čini “pretežno dobro”.

  U prolećnom istraživanju “ Nove srpske političke misli” na područuju grada Niša, koje je sprovedeno od 10. do 18. maja 2018., učestvovalo je 900 ispitanika, što je reprezentativni uzorak. Građani su anketirani na terenu i telefonskim putem.

  NIKAKO BEZ KOSOVA

  Čak 77,1 odsto anketiranih građana Niša ne želi priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije ili prijem te pokrajine u UN čak ni ako to bude uslov za ulazak Srbije u EU. Kao “realno rešenje” za problem Kosova najveći broj ispitanika (43,3 odsto) vidi njegovu podelu na srpski i albanski deo. Jedna trećina ispitanih (33,9 odsto) smatra da je “rešenje”  u “odlaganju konačnog rešenja za neko bolje vreme”, a samo 5,1 odsto da je to “potpuno priznanje nezavisnosti Kosova”.

  Ubedljiva većina (83,7 odsto) ne želi da Srbija uđe u NATO, dok ulazak u Evropsku uniju podržavaju polovično (49,7). Nišlije bi da Srbija bude u savezu sa Rusijom (67,7 odsto). Veoma cene i „neutralnost“, i za nju je trećina ispitanika.

  POSTAVI KOMENTAR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Slični tekstovi